用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 官塘福建家長站
樓主: nganc9
go

官塘福建家長站 [複製鏈接]

Re: 官塘福建中一新丁家長站

ivan&yoyo,

點解會咁ge?ivan 都好聽妳話好乖架。會唔會ivan 覺得升中之後,每星期都有啲小測or默書,佢覺得妳應該已經適應同知道,唔駛每次同妳匯報呀。

ivan&yoyo 寫道:
nganc9 :
                今日英測,噙晚先講我知,今曰識咗個F班家長,佢哋好多測驗,頭先放學打返嚟我問佢,佢先話聽日測中文同數,而家去咗學笛。(六、曰都咗去街,但我問過佢有冇默書,佢話冇)以後要問默書、測驗、考試

ivan&yoyo,

ivan 已成長喇,妳應該開心同放心喇,係時候同佢講多啲心事喇,成績ge事,有起有落,最緊要係佢自己識安排。

vivi_vivi ;
       佢都係咁意思,佢話平時喺學校有溫,佢話識喎!不過我見佢揸住本書一陣,咁佢就話識,咁喺學校咪一陣都冇?
     佢有分數返就話你知!
     佢數學今期就有得拔尖,但中文普通話差1分先合格要補底,同埋一個時間,佢要揀數學,佢話中文會努力d喎!

細孖仲未收到福建ge信呀

ivan & yoyo,

要細孖係最後一次呈分試谷番上band 1,佢會谷得好辛苦,我唔想迫得佢咁緊,我想佢讀得輕鬆啲呀。
如果福建真係收囝囝讀英文班,我就唔再諗架喇。我想買定保險,唔駛到7 月ge 時候要幫兩個仔撲學校。至於中文班ge話,sec in ge 時候,副校長曾經講過讀中文班要每科有80分先至可以考慮轉讀英文班,所以如果係中文班,我諗我都唔知呀。

nganc9,

sec in 嗰時話因為囝囝係揀英文班,要等3月初,如果收到信,就會係3月中左右做評估,3 月尾就知得唔得。

nganc9 寫道:
vivi_vivi :

唔係3月尾至有結果咩? 唔洗咁心急喎.

[quote]
vivi_vivi 寫道:
細孖仲未收到福建ge信呀
[/quote]

今朝打左去福建問,佢哋話會大約係15至20號收到信,到時自己睇內容喎 :cry: ,都好我驚如果有得考評核試會到哥哥ge interview撞期,而家咁遲先至通知,咁應該唔會撞喇

官瑪同順利天主教,今個sat 同下個sat。
係呢妳知唔知呢兩間in ge 時候會問啲咩呀?

我仲未收到 :cry: ,咁妳哋係咪今個sat 要去考英文呀。

nganc9 & ivan& yoyo

囝囝係落榜呀,唔知有冇waiting list 呢

ivan&yoyo

佢自行一間有得in,係宣基,呢間好似講到明有得in 架。

vivi_vivi :
          今年唔同我哋上年嘅!D媽咪收嘅信咁講,佢哋唔注冊會喺waiting list ,我哋上年最後最後公佈先要决定。
喺細嗰個?佢自行仲有揀?間,有冇得IN?
           :-|

Hi fungying,

係福建個site 度睇到2006-2007英文班及中文班各3班,共收240人。不過如果想make sure,可以問下ivan&yoyo 或者nganc9,佢哋囝囝係福建讀緊中一。

fungying 寫道:
Hello,

請問知不知今年會收多少斑中一其中有多少斑是英文斑?

Ying

crystal_2816

妳真係心水清呀,咁都計到

crystal_2816 寫道:
我將sec in 的名單和今次取錄的名單相比, 發覺有約15人沒有sec in而直接取錄, 再計算下+直接取錄, 有約100人在這次sec in被淘汰出局. 而第二輪只有約80多個名額,還未扣除該校留班生和扣門的名額.

nganc9

係冇信收呀,我問過福建喇,如果唔取錄,咁樣就唔會寄信喎。

[quote]
nganc9 寫道:
vivi:

封信點寫

nganc9 & nancyfelix

囝囝應該係未被取錄,可能佢first in 表現差啦,所以就算sec in 表現好都唔可以力挽狂攔。 唔緊要啦,不到最尾一刻都未知結局ge,我諗我要正面d 諗囉,如果唔係,會影響到成家人架。

hi,

多謝咁多位ge 支持同埋鼓勵呀,其實我哋都冇嘜嘢,考唔到咪等派位囉

crystal_2816,

我見妳對福建都好似仲未立定主意喎,咁當初點解會考呢間學校呢?

crystal_2816 寫道:
Hi 各位福建fans,

想問下, 點解你們會選擇福建? 它有什麼吸引力呢?

crystal_2816

恭喜妳可以提前輕鬆一下,既然決定左,妳同小朋友就要做好準備喇。       

Hi ivan&yoyo & nganc9,

please check pm

nganc9 & ivan&yoyo,

please check pm

Thanks!

nganc9,ivan&yoyo,各位媽咪,

係度預祝咁多位偉大的媽媽 [size=large]母親節快樂     獻上我小小的意>>>>>

唔知今年福建留左幾多叩門位呢?
‹ 上一主題|下一主題