用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 小學區影響中學好大??
go

小學區影響中學好大?? [複製鏈接]

我住油尖旺,但個仔去咗西貢區一間直資讀小學(中學仲好新未有會考數據). 咁有位家庭話我好傻,油尖旺的中學校網相比西貢區好得多,而且唔駛去咁遠. 加上中學太新前景未知數,萬一唔好想話轉返出來, 因區校band分問題,垮區的學生都一定跌勁band....band1頭一垮都去到中至尾,如果係band1尾就更唔駛諗垮區,但原區的選擇亦好少.當區學生的家長不少想垮出西貢區,而我郤比個仔入讀這區.

我想問下係咪真架?? 我選小學時因為認為那小學適合小兒,又有中學作後盾,真係無諗咁多變數,但聽完呢位家長分析,阿仔又好似真係好似升中的選擇少咗呢? 除非成績好到唔驚無band1英中收..

有無家長可以分享下經驗???
   0    0    0    0

原帖由 Jesscarey 於 09-7-10 16:56 發表
我就係因為亞仔比姨媽湊而係屯門住和返學, 而我住九龍, 我由小一到小六都要佢keep住頭6名, 係band1中至尾組別, 但係到最後因為申請跨網到九龍3網, 要降band到band2...阿仔空有一張中英數常都係A的成績單,因無特別體 ...

全級考19都可以跌到去band2,即係區band問題影響嗎?(因為係元朗)西貢區好似都係差不多.我就係最怕呢個情況出現. 中學部ok當然唔駛唸咁多,但我知有d直資或一條龍都未必中小學都一樣好,只怕萬一中學部真係唔係好得,就算阿仔讀書ok, 想轉出其他區都唔樂觀.

請問原區和全港banding係點定?係咪呈分試結果而定?

原帖由 samuel89 於 09-7-11 12:43 發表

其實唔關地區事, 只系有d區(好似九龍城區)d學生普遍勁d,先有屯門出來考會跌banding, 教署排既banding好睇間小學既師兄姊考中學分班試既成績....如果佢地考得好, 間小學會升banding ....相反佢地之前考得唔好, 果d  ...

咁個人來說,明明讀書叻的都唔一定去到心水學校? 反過來說,小學抽到間好學校,雖自身讀書得麻麻,郤可能因學兄姐成績好而拉高其banding? (有無理解錯呀?)

咁即係唔單只讀書要叻,重要運氣好? 影響深遠架喎,點解呈分試唔係好似中學會考咁以個人成績去評論, 要受其他人影響好似好唔公平.

多謝各位詳細解釋. 我再舉例如下:

a男生: 讀西頁區小學band1中
b男生: 讀九龍城小學band1中

假如a,b小朋友都想考垮去油尖旺英中,按理解係會:
a男生由九龍城可能會升band關係,相對成功機會大.
b男生因跌band關係,入讀band1英中的機會好微,出到油尖旺,可能要去band2-3中學(因為band1,2中學少)...

但以上的case,如果該兩位小朋友都是私小/直資(不直升中學占部),結果都會是一樣嗎?
而b男生係咪留返係西貢區升中反而仲會好d?還是轉往九龍城私小,最壞係等升中大抽獎,但都比係西貢中學好?
‹ 上一主題|下一主題