用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 做 Exercise 還是 【睇書】 好 ? (試驗一年後, 結果 #23 ...
樓主: beywat496
go

做 Exercise 還是 【睇書】 好 ? (試驗一年後, 結果 #232 在12頁) [複製鏈接]

我一向都認為睇書係比做exercise好,有效.但係...
我真係唔係好明,我培訓囝囝自細都睇不同的書,我陪讀又講故事.他幼稚園時看圖多過看字,之後是看少字量而有圖的書,如漫畫(內容益智而是書面文字). 老師們還很欣賞,說不久將來他便會找到喜愛的書去追看,有能力去看越來越深的書.我一直向這個方向行,常買他喜愛的書,又帶他到圖書館自己選擇,家中到處也放很多不同的書,相信他巳有足夠的閱讀環境.他確實會常常取書看,出街也要拿1,2本在手. 但到現在小三了,還是對多字的書很抗拒,識的字也還是很少,就連小三的閱讀理解也應付不到.... 點解沒有你們子女的閱讀'升呢'呢?? 其實跟一些同學比較,他巳算是多看書的人,為什麼成績/閱讀能力還是不及人呢??
而家面臨大考,閱讀暫時覺得無較,急切之需只好準備數本作業當特較藥來給他操練.希望能提升字彙,運用能力.
有人話可能我無問佢/討論書中內容的問題,而我仔亦一向都唔鐘意答,有時又話唔記得唔想答. 所以其實我真係唔知佢明唔明本書內容,但如果佢唔明都無心機去睇啦?! 有無人可以話我知,出咗乜野問題呀????

原帖由 stccmc 於 10-4-21 04:14 發表

是中文,英文,還是中英文也有這閱讀理解問題? 平時孩子愛看中文或英文書? 他有沒有追看系列書?

不愛答問題,可以叫他寫閱後感想?

我相信只要選到孩子有濃列興趣的題材,他們會願意看一些多字和比較難的書,不知不覺中進步。當 ...

中,英也有這問題, 而中文比較差. 他中英書也愛看,只要是他喜歡的人物/故事. 坊間的白貓,老夫子漫畫書即每期都要買來看(比較認真看). 而英文書最近愛"diary of a winpy kid",但唔會好細心續頁睇,有時會覺得他喜歡儲書多過睇書. 無一種追故事內容的感覺. 較多字的偵探書,鐘意拿著看下插圖,我便建議每人讀一頁,但他却沒有緊張feel去追(不是太深,可能多看書的小一,二都有能力理解)問他喜歡不喜歡,他又說喜歡,不過都唔知講乜....即是還未有自己看書的能力,過往我的導讀,及他自己的看書習慣,都起不到令他大量儲字的作用.
算唔算係閱讀障礙/專注力問題呢??

我個仔都有睇書,但漫畫多,經多翻鼓勵,最近都肯睇下文你多的書。但有一個大問題,係佢唔會問我字的意思或發音,叫佢查字典唔肯,就連我人肉字典主動解釋都唔想聽@@話咁唔好睇。
雖然佢都知道故事大約議乜,但就學唔到生字,對語文應該無乜幫助。。。
因為佢中文成績唔好,好多時都係緊緊合格。應該點做呢?請指引下。
‹ 上一主題|下一主題