用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 宏福幼稚園 07-08年宏福幼兒園媽咪繼續入o黎傾~(PART 4)~歡迎新朋友 ...
樓主: 626mama
go

07-08年宏福幼兒園媽咪繼續入o黎傾~(PART 4)~歡迎新朋友加入 [複製鏈接]

原帖由 rplyan 於 09-5-20 08:29 PM 發表
626MAMA,
旻旻正日生日係17號.

rplyan,

同軒軒差12日

ElainAiolia

尋晚真係好大雨,我有傘都成身濕晒。
今日睇天文台報,星期六落雨機會好大。

綠豆生長得好好,當然交綠豆啦,我種d眉豆,高高下無晒力,"the"晒落黎,昨晚有繩'Q'住佢。E幾日見習中係個芯度生D小葉子出來。開始高得慢喇。

子聰訂夏季校服喇,軒軒套夏季校服仲岩。再轉冷天就要訂,褲都放到盡。

原帖由 ElainAiolia 於 09-5-21 09:10 AM 發表
Dear all mami,
由尋晚開始,落雨落到今朝,真係好大雨,仲有行雷閃電,但我寧願呢幾日落埋,等星期六可以好天,可以成功出發。

626mama / snoopyhk,
我諗子聰份功課,我會交種綠豆,因我見扁豆雖然發咗芽,但好似不太精神,反而綠豆生 ...

原帖由 snoopyhk 於 09-5-21 12:08 PM 發表

我都係每日有留意天氣報告, 日日都唔同, 但每隔一日就差過一日, 我都希望昨晚落晒d雨, 星期六會好天, 我都唔望有太陽, 唔好落雨就得。

聽你講起"英華" open day, 上次冇去登記, 點知已經全滿, 不 ...

snoopyhk,

如果星期六真係落雨,就要改期,講定個日期比大家知,唔好約人喇。
6月6日又係星期六都係水退,可以掘蜆。

我用學校個膠盆,都有6棵,都生得好好。點解會發毛??妳而家唔換盆,應該都冇問題,如果大棵D,生長多多小小都會影響,可能會有D大棵,有D細棵D咁。大就一定會繼續大。

種子的機木圖片我今天交了,交了六張,因為上年去大堂同上次去長洲影低好多有存貨。我見佢地都去公園,應該教緊,所以早D交。

星期二我都係收到學生相,大合照就沒有。

原帖由 ElainAiolia 於 09-5-21 12:49 PM 發表
snoopyhk,
"英華" 我 book 咗兩個位,另外天藍都有報,你唔介意的話,如果聰爸唔去 / 去唔到的話,我讓一個位比你呀。

我都唔知你 d 植物會唔會再高,但我果 d 全部搬晒去濕棉花度種,d 綠豆都高到歪晒,我諗都要搵 d 竹比佢哋 " ...

ElainAiolia,

我D眉豆同妳D 綠豆一樣,高到歪晒,我舊年係人地個BLOG度睇過,長長下"THE"落黎,一個星期"節短"了幾棵,我以昨晚我用木筷子加繩"Q"主佢,加上這兩日咁大風,室內葨種的未"THE"我都仲未理佢。不過好明顯,室外種果D長我高D。

樹木圖片,我今天交了。

軒軒影D學生相,個樣好呆咁。唔笑

原帖由 rplyan 於 09-5-21 01:30 PM 發表
ElainAiola,

旻旻植物已好高over 10cm, 但乎學校report唔係話24/5, 6月頭, 6月中 &24/6分別幫牠影相o羊, 而家植物o甘高好似唔係好夠位, 跟住要點做呢?

rplyan ,

我就自已多手,分了去幾個盆度種緊。
因為我有寫BLOG,我就日日有影相。
有空可以去我個BLOG睇下。

妳案"個人網頁"粒制就去到。

掘蜆
日期 : 5月23日
時間 : 下午
(大家入去時間唔同,銀擴彎見啦。咁bbq取消喇)
地點 : 大嶼山(銀擴彎)
工具 : 自備
備註:記得一定要帶傘/小摺椅,帶定幾個垃圾袋去裝自己D手袋,因為地下係好濕既!最緊要當然記得買定掘蜆工具啦,吉之島$10店有好多款,唔想買既可以係屋企搵d舊鑊鏟,總之一定要好硬既野,用膠工具或小朋友沙灘工具一定掘唔到的。
報名人數 :
1. 626mama (6大1細)
2. pcdogxx
3. hongmimi (人數未定)
4. rplyan (人數未定)
5. snoopyhk (1大1細)
6. ElainAiolia (暫定 2大1細,但聰爸好似要返工唔嚟得,我會帶埋我個 chocolate 去),另外暫定再加表姐、表哥、表妹佢哋,約 4大1細,及我果 friend ~ 2大1細。

各位,

需然要就到水退,又要星期六日唔係咁容易,
如果有雷暴警報,真係唔主張去,
行雷係海邊好危險架。

本港地區天氣預報

香港時間06時47分發出

驟 雨雷 暴 正 影 響 廣 東 地 區 及 其 沿 岸 海 域 。 同 時 , 一 個 低 壓 區 正 為 南 海 北 部 帶 來 不 穩 定 的 天 氣 。
本 港 地 區 今 日 天 氣 預 測
多 雲 , 間 中 有 雨 及 有 幾 陣 狂 風 雷 暴 , 稍 後 雨 勢 較 大 。 最 高 氣 溫 約 29 度 。 吹 清 勁 偏 東 風 , 離 岸 海 域 吹 強 風
展 望 : 明 日 仍 然 有 雷 雨

香港分區氣溫預報

紫外線指數預測

各位,

我去天文台網址睇過,今日有雨及雷暴警告,所以還是今日活動取消好了。明天也有雷暴警告呢。

原帖由 snoopyhk 於 09-5-23 09:17 AM 發表

好失望呀, 今日冇得去玩。

太陽伯伯
太陽伯伯
你去咗邊 你去咗邊
快d快d出來
快d快d出來
照着我
照着你

snoopyhk,

仲黃下添呀。

原帖由 hongmimi 於 09-5-23 10:07 AM 發表
今朝匡匡晨咁早望住個天都係唱住呢首歌 ...唉! 我同佢講, 無辦法啦...原來呢幾日太陽伯伯day-off呀~

原帖由 rplyan 於 09-5-23 11:50 AM 發表
All Mami,

Oh no, 我和旻旻只好在家掘地吧!

rplyan,

唔好掘地啦,
唔通妳兩個"乘機"想裝修。

原帖由 rplyan 於 09-5-24 01:18 PM 發表
All Mami,

我想請教下大家, 其實一直以O黎我入親BK先去 "幼兒園", 再去第39頁 (而家update), 佢好似唔識moveo甘, 頁數就愈來愈後, 你地係咪o甘, 定係有更快去forum, 只係我唔識, 請你地教教我. ...

rplyan ,

前一排,我入唔到黎,後來可以入番bk,都成日怪怪,成日跳左去唔知邊頁,又時最前,有時中間。

原帖由 hongmimi 於 09-5-25 04:22 PM 發表
天藍,
妳講得真詳細, 多謝妳既分享! 睇黎呢間都唔錯! 我周不時搭車經過佢門口, 外表睇都見校舍幾新淨!

pcdogxx/ElainAiolia,
any補充? 謝謝! 我下年一定要去聽….

rplyan,
幾十蚊又唔係多…妳好似追數 ...

hongmimi ,

哈哈...妳地講學校我都偷聽緊。

多謝妳本補充。唔該PCDOGXX拎比我,多謝晒。

講開好以係,上次開了新妳就冇事,唔好意思各位,我出去開個新先。

各位,

開了PART 5喇

http://forum.edu-kingdom.com//viewthread.php?tid=2128493&page=3&extra=#pid32064671
‹ 上一主題|下一主題