用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 軒尼詩小學 - 請指教
樓主: Maisy
go

軒尼詩小學 - 請指教 [複製鏈接]

Re: 軒尼詩小學 - 請指教

7654321,

軒官下嘅功課都算幾多,程度中等啦。

jmak006

:  :  :

Dear shirleyelam 111,

其實我清楚計分方法係因為之前學校有出過一張通告,
係關於考試時間表嘅,同埋另外有一个表是講關於
考試各个科目嘅計分分額,(你都應該收過,如果冇嘅
話可以上校網睇通告就可以好請楚揾到啦!)
原來上甘耐bk都揾唔到軒官下嘅家長,估唔到一揾
就揾到仔仔果班嘅小朋友,真係好開心呀!多D上嚟
分亨吓小朋友喺學校嘅日常情況可以嗎?

我通常有時間会星期六返學校參加故事爸媽,講故事俾
P.1-P.2嘅小朋友聽。

因為bk始終係公開嘅網上討論區,小朋友嘅名就唔係
甘方便公開,唔介意嘅話你e-mail俾我,到時私底下
話你知好嗎?

Dear cczzko,

恭喜!恭喜

7654321,

希望你嘅小朋友最終入到你最想入果間小學,
祝福你馬到功成,順利入到St. Joseph.

shirleylam111,

幾時通知編班結果,我就真係唔清楚啦!

Dear cczzko,

幾日都冇見過你上bk係唔係好忙呢?有事嘅話隋時歡迎
上嚟傾計!

再一次恭喜你仔仔加入軒官下嘅大家庭。

Dear ypy_clara,

你嘅兩位朋友interview嘅結果成唔成功啊!

shirlylam111

英文科就比第三次測驗進步咗好多,中文都幾好,
但係數學同常識都退步咗小小(平時兩科都係
次次(有9x分)但今次都係得(8X分)自己安慰
自己個仔巳經努力咗,結果都係用平常心去對待
甘樣就冇甘大壓力啦!(仔仔話今次數學同常
識深過對上一次好多,唔知係唔係佢唔識至甘講!)     

*你囡囡考得好唔好呀,各科成績有冇進步呀?*

ypy_clara,

你D朋友講到軒官甘差嘅,係人都收(或者你嘅朋友嘅仔
女好smart至收呢!有D唔收你又唔知啫!)
6月30日當天至買書,買完即日攞返屋企。
7月15号開始放暑假,9月至返學。

ypy_clara,

你講嘅原因都算係其中之一啦!不過最緊要唔好太信人
講嘅嘢,要自己觀察同分析過好与壞,只要自己對學校有
信心就得啦!至於話好多人都收,会唔会質素無甘好,
(其實而家出生率低過以前甘多,好多學校要保障自己
嘅收生率,放鬆D去收人都係在所難免架架啦!
(而且軒官傳統上呢幾年都係收男仔多過女仔,
所以女仔叩門真係有一定嘅優勢,學校某程度上
都想收多D乖嘅女仔。)

shirleylam111,

唔記得問你有冇收到我send俾你嘅(私人信息)內容話俾
你知我嘅小朋友嘅名?(因為我係第一次send私人信息)
唔知有冇send錯。

ypy_clara,

我每一日朝早都要8:00送囡囡搭保姆車返學,所以習慣咗
早起身,希望你嘅朋友揀咗軒官下對佢嚟講係最適合佢嘅
小朋友呢!(其實下午校除咗因為時間冇甘好,輸蝕比上午
校,其他學術、師資、德育方面,都稱得上係一間好好嘅
官校,同埋值得一讚嘅係今年新就任嘅鄭校長,好有教學
熱誠,而且頗為勇於接受意見,希望遲D每一位家長都感受到。

shirelylam111,

原來我仔仔話直至而家學期就嚟完結啦!都未試過
同你囡囡一組(因為佢哋係分第x組坐嘅)加上佢果班
得好似9个女仔,所以可能同你囡囡唔係好熟,又加上
我仔仔係學校都唔係好出聲架!最熟落嘅女仔就係
Kelly Cheng.(因為好多次都同佢一組)

曦曦媽媽,

讀邊間幼稚園都係冇關係嘅,小一派位係唔需要
睇幼稚園,(不過如果派位派得唔好需要叩門嘅話)
當然出名嘅幼稚園就会比較着數呢!

我仔仔都係讀普通幼稚園派到軒官嘅!

Dear holokmom, cow,

中學派位資料上午校嘅網址好清楚有統計表同數字講咗
上午校舊年男仔就有34个派皇仁,而下午校就因為校網
冇中學派位嘅資料所以冇一個準確嘅派位數字顯示到,
我只係從高年級嘅義工家長到得知舊年下午校都有大概
26-28個男仔派到皇仁,所以軒官嘅男仔真係著數小小。

ypy_clara,

今日仔仔派咗小二要買嘅書單呢!你幫仔仔買晒書未呀?

Dear holokmom

你講呢個問題我真係解釋唔到,或者你試吓分析吓你嘅見解被我知好嗎?

ypy clara,

我明白你嘅擔心之处,不過單睇教科書就好似好容易,但係
其實英文堂重有好多工作紙要做,包括:Comprehension,
Guided Writing,G.E.Worksheet,Creative Writing,
同埋Book Report. 以上講嘅工作紙有D会係堂上做,
有D会返屋企做,再加埋隔日就要做英文作業同Writing
又有外英堂上(外藉老師教,都幾intractive)又有英語日,
平時都有教小小phoncis,重有加上上學期每星期都
要默最小8-10句句子,而下學期就每次最小要默
10-12句長句子,有時要加默拼音5-6个又有Readers,
又有Listeningskills总括嚟講,小一而家嘅英文課程都好
全面嘅,唔係單睇教科書嘅,重要加上好多配套至会學英文
學得全面D,我覺得唔須要太早擔心英文課程嘅深淺,等開學
以後慢慢觀察小朋友嘅程度,再為佢度身訂造一D增潤
嘅課程,採取遁步漸進手法,小朋友会適應好多。

7654321,

預祝明天聖若瑟面試成功!

cczzko,

就快七月三日註冊要買書啦!希望你怏D搞晒註冊手續
安心同仔仔過一個愉怏嘅暑假。

‹ 上一主題|下一主題