用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 頭痛,APSKT & SFA應如何選擇?
go

頭痛,APSKT & SFA應如何選擇?   [複製鏈接]

sfa 個校舎比 aps 好得多, aps 無空間俾小朋友活動, 係一大缺點
sfa 個 library 都有空間感 d 啦~

aps 從來唔會俾人參觀, 不過, 你可以 interview 果日, 借意去 wash room,
行到3/F. 校務處, Library, Reading, Washroom, 都响外面睇晒.
washroom 又細又臭,
library 同 reading 都有唔少書,
個 office 有細, 無乜 facilities, 唔知係咪仲有其他地方, 不過, 無理由分開咁唔方便...
一句講晒: 無乜空間囉~~
只有 3/f 有個細細既平台, 其他樓層都無地方, 小息時, 小朋友無地方玩
反而 sfa 個 website, 少少地都有 d 相睇吓,

由架 lift 既 directory 睇, 有電腦室, 有視聽室, 有體育館, 但由個校社既面積睇, 應該唔會好大囉~~
我都係憑感覺啫~ 有無 d 有小朋友讀緊既家長, 可以提供意見呢 ?
但間學校係唔會俾家長隨便參觀, 除左某 d 家長會之除...

回復 palmchristy 的帖子

好動係小朋友既天性, 係學習既一部份, 亦係救生既訓練,
點會因為無空間而文靜呢 ?
我反而聽過, 因為空間少, 小朋友碰撞多, 受傷又較多喎~

原來係家長, 據我所知, 因為 library 容量少, 所以每日會分級使用 library, 真係迫到入去, 都迫唔返出黎...

所以借書當然 publice library 好 d , 但我相信, 新書就會學校快 d 有既~

咁你大女對小息既活動空間, 有無意見 ?

回復 Chflshlo 的帖子

據我所知, 高年班既小朋友會去街外既公用運動場上 pe 堂, 行去牛津道...

當然佢個派位十分好, 所以至咁多家長趨之若鶩, 你可以去 aps 個 website 睇睇,
呢方面既資料, 佢就好 update

我無留意音樂室喎~ open area 既操場一定無, 有個 indoor 既 gym room, 但長期用作樂團既練習,

回復 Gerard 的帖子

咁...你囝囝 e + 讀得開心嗎 ?

好多學校都唔會揾, 免得被標籤, 對小朋友都無好處

或者退一步諗, 你小朋友鍾意邊間呢 ?
問佢個意願先, 就算明年讀左, 之後至知唔岩, 都可以轉校喎~
轉校個競爭 比小一入學, 感覺上好似少 dd

回復 Gerard 的帖子

咁...爸爸揀程度較低既 rc, 一定有佢既用意既~

同意, 要看看 sfa 家長的分享
‹ 上一主題|下一主題