用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 聖公會幼稚園 中環聖公會幼稚園出年暫借畢拉山分校授課 ...
樓主: karmen0411
go

中環聖公會幼稚園出年暫借畢拉山分校授課 [複製鏈接]

我都有興趣實地考察,希望學校可以安排到.時間上就梗係希望學校安排平時小朋友朝早返學既時間!
(不係半夜三更 !)
原帖由 tungb 於 09-7-15 01:05 發表
真係唔嬲都講到嬲, 黑白不分, 希望學校快d安排我哋去畢拉山實地考察, 唔知係咪坐法拉利呢, 真係好期望!

我認為你咁樣講非常之唔公平..校方通知我o地既時間已經係遲了.試問此時此刻仲可以去邊間幼稚園.如果真係要搬.可能d家長都要被迫接受學校既安排..正因為如此 .先會有家長去試o下到底係需要幾耐時間到學校.我o地中環校家長既作法有什麼錯??
點解你要話聖公會唔care.做人要"將心比心"

講真.這件事始終係學校錯在先.

原帖由 cinema 於 09-7-15 17:09 發表
You may not chose the best route, or you need a more powerful car as MB located in mid-hill...
Anyway, you can chose not to study and let your kid study elsewhere.
I think SKH doesnot care.

咁我想請問這位自稱不是聖公會幼稚園的家長.妳又有什麼資格係度批評中環真真正正的聖公會家長?????

係我們先有資格對你講

"請你停止對我們無聊有骨的控訴!"

我都提議全港校長們,以後收生請注意家長的素質.
好似有人會周圍去.又周圍隨便控訴人既家長.全港校長們你o地要考慮清楚d. 我都想聲明.我是聖公會中環校家長..我絕對有權利維護自己既權益

如果你係校方d人.咁我就說錯.你便可以回應....如說穿了你.真的不是聖公會中環校家長or校方.

請停止對聖公會中環校家長 無聊有骨的控訴

因為你真係冇資格......

原帖由 howhowb 於 09-7-18 17:26 發表

我不是聖公會幼稚園的家長,.......................................我提議全港校長們,以後收生請注意家長的素質.聲明:我不是校方派出來的,是獨立人士,不用費時問我的身份,覺得我說錯你們便回應,如說穿了你們.請停止無聊有骨的控訴!

明明考到既係中西區屬一屬二既名校.依家變了只可求其係中西區搵間次選(唔係心水)的幼稚園, 而且唔係話你要入就收...何其痛苦!!

冇錯...........正係Li個point

原帖由 invitation 於 09-7-20 14:37 發表
對不喜歡長途跋涉的家長, 佢地連轉校的options都無埋, 本來有好多好學校係手, 反而變了只可求其係中西區搵間次選(唔係心水)的幼稚園, 而且唔係話你要入就收...何其痛苦!!係咁的情況下, 會担心, 會嬲, 會有情緒, 都係正常人的反應!佢地咁唔滿意上課地點, 我相信只要有其他好offer, 佢地亦唔會留戀skh ! 可惜, 唸都唸到啦, 係現階段佢地根本無其他選擇!!

其實並冇錯
讀聖公會幼稚園+爹地媽咪舊生關係唔等於一定會入SPCC
SPCC都講過唔收超過70%係有關係人士(150個學位)
聽講每一年都有5-600人係屬於有關係人士
咁既係話差不多都要5-6人揀一個,始終都有人會考唔到
我相信考小一都要靠小朋友面試表現
雖然我唔否認有d學校真係會視乎家庭背景.
即係話"有關係人士"
但如果只有考慮背景唔考慮小朋友既話
咁o個間小學都冇辦法繼續維持好既名聲
(間間學校都唔會做里d咁蠢既事)

我都好認同梁校長好有心..見到聖公會幼稚園網站陸續更新就可以知道.但唔好忘記..學校係一個團隊.冇主任冇老師..就真係樣樣都做唔到.我知今屆我o地學校畢業生出去考既成績好好.感覺得到校長.主任同老師個個都覺得開心..
講真.我都覺得好有面....
原帖由 fatfather 於 09-7-23 11:01 發表

絕對認同學校是有機會走下坡,讀了也不等於有保證。

但請恕直言,skh + 聖保羅舊生 = 考不到聖保羅,愚見覺得比重上skh會否只沾小部份呢?因舊生家長的分數相信已很有力,問題會否是當年競爭太大,或是小朋友面試失手呢? ...

我有去八卦過..考到spcc 或者dbs &dgs  o個幾個有冇年年都有獎攞!!??

答案係[冇...]
有人從來沒攞過獎..又考到
曾經攞過獎既又未必有考到..
so~~咁..我相信應該面試時..小朋友既表現係好緊要o既.再加上學校各年級老師o既努力.!我相信全部老師o既功勞都係唔少既!:loveliness:  

原帖由 EGma 於 09-7-23 12:19 發表

八卦問下那位考到9間學校的小朋友有沒有補習的呢?

‹ 上一主題|下一主題