用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
樓主: waihinma
go

2007-08 培正 K1 [複製鏈接]

tsznok,

你見到的應該係懷牽架保姆車, 我宜家好鬼擔心!:cry:

原文章由 tsznok 於 07-9-6 19:23 硐表

我之前都有考慮搭街外o既校車,我冇問過詳情,但都知車程時間應該會比學校提供o既短,但當我o向今個星期一&星期二送呀仔番學時,o向校門外見到街外保母車送小朋友番學o既情境,我就即時打消呢個念頭...

話說兩日送呀仔 ...

Hi shrek,

Ok la.

原來你小朋友轉咗去上午班!

原文章由 shrek 於 07-9-7 08:41 硐表
請幫忙update

上幼望班

陳日昇

熊貓組

校車K06

Hi Coolpig,

我都好奇怪懷牽點解淨係記得你個毛毛, D小朋友真係好搞笑.

原文章由 Coolpig 於 07-9-7 09:05 硐表
waihinma,

但係我問左好多次毛毛有無同學仔叫懷牽, 佢話無呢~

Hi yuenwsp1629,

懷牽在屋企好鬼調皮, 在出面在學校佢會比較好d, 保姆車姑娘話佢一係唔出聲, 一出聲就好嘈, 在學校就唔知係點啦.:

原文章由 yuenwsp1629 於 07-9-7 09:08 硐表
Hi Waihinma,

My daugher, 思齊 also in the same class 下幼信, same class as 懷牽!

I will ask her whether she know 懷牽 or not tonight.

Morning Coolpig,

齊齊told my that she talked to 樂軒 yeste ...

Hi wig,

Yes ar they are 水母組.

今日佢地搓泥膠, 返到屋企仲叫我聞吓佢隻手, 仲有d泥膠味.

原文章由 wig 於 07-9-7 09:19 硐表
Coolpig and waihinma,

我問我個仔d同學仔叫mud名, 佢話叫"小朋友"law (I think our kids are in the same group too.....)

Hi Coolpig,

今天懷牽仲連名帶姓叫李樂軒. Coolpig, 毛毛是否姓李?

原文章由 waihinma 於 07-9-7 16:22 硐表
Hi Coolpig,

我都好奇怪懷牽點解淨係記得你個毛毛, D小朋友真係好搞笑.

Hi tsznok ,

好多謝你講出個情況就真, 我會同懷牽爸爸嚴肅地傾吓呢個問題.

原文章由 tsznok 於 07-9-7 16:48 硐表

唔....又唔使擔心住o既,可能我見o既係其他線o既車都唔定,之不過,如果懷牽坐果部車都係一樣有好多小朋友同車o既,會唔會可以同保母車果度講叫佢加多個ee幫手呀? 因為保母車唔同校車,校車入到學校時,我見起碼有一個ee ...

我選學校有兩個原則:
1. 要係男女校
2. 要係中文小學
所以我同d top top 名校係無緣的.

原文章由 tsznok 於 07-9-7 18:21 硐表

多d錢就緊係多d choice啦,格格格格~~~~~~

有時候,唔同家長心態唔同,又會有唔同o既選擇,我呢個心直口快o既多咀怪又打個比喻,如果"喇X"收我個仔,培正又收我個仔,雖然前者係免費教育(如記錯請更正),最終我都係會揀番 ...

[ 本文章最後由 waihinma 於 07-9-7 18:52 編輯 ]

Coolpig,

因為座位表沒有你仔仔名字, 所以真係要佢(懷牽)講出來先知.

原文章由 Coolpig 於 07-9-8 09:13 硐表
waihinma,

係呀, 佢叫李樂軒~
我今日再問佢有無懷牽, 佢話有wor

Coolpig,

是啊, 肯定!!

原文章由 Coolpig 於 07-9-8 09:15 硐表
懷牽媽 and各下幼信家長,

我想double confirm下星期一(9月10日)是否著運動服? Tks!:loveliness:

昨晚食飯時問懷牽在學校食茶點之前要做mug, 佢合埋雙手, 閉上眼睛, 然後講"謝謝主", 佢個樣好鬼搞笑.

[ 本文章最後由 waihinma 於 07-9-8 10:54 編輯 ]

Quoted from 06 K1 Forum:

"收到k3同學仔報料   
培正小學於2009-2010年的小一中文科會以普通話教學
我地的小朋友就將會是第一批於小一用普通話教中文科了"

下幼信班

懷牽話昨天他們做運動, 玩上滑梯, 上滑梯係黃色的,
仲有扔(dum)豆袋.

仲話昨天鄧老師收咗手冊, 話會變魔術蓋晒d印仔落去.

原文章由 yuenwsp1629 於 07-9-11 10:59 硐表
Karenafai,

思齊just shows me that they do some exercise, that's, didn't tell much.
She told me that their teacher, Ms. Chiu playing piano in the
music room and they all sing "brush the teeth" song ...

wig,

佢真係一時時, 成日亂咁講, 我認為比較準確可信的才會打出來.
佢唱午安歌係咁ge :
"午安啊, 午安啊, 喜歡我見你", 都唔知係唔係真.

原文章由 wig 於 07-9-11 18:58 硐表
waihinma

多謝報料!如果唔係真係唔知佢做mud! 懷牽好叻!Mud都話你知!  我個仔成日9唔答8

[ 本文章最後由 waihinma 於 07-9-12 10:49 編輯 ]

懷牽返下午班, 中午返學前已同佢做咗, 冇問題.

原文章由 winniepoon 於 07-9-12 13:44 硐表
禽日見阿囡本手冊話星期五要做好聖經p.8....我想問係咪依家已經可以做ga la....

winniepoon (上幼兒愛班)

下幼兒信班

懷牽今日一返嚟就話聽日會有英文老師教佢地英文.

佢今日係咁唱以下幾句:

我的身體是我好朋友
我有手可以拍拍手
大家做個好朋友

歌詞未必完整及完全正確, 但知道佢地學了有關"手"和"好朋友"ge也.

以前讀n1果時問親佢鍾唔鐘意返學佢都話唔鐘意, 宜家我問佢鍾唔鐘意返培正, 佢話鍾意, 我話:"有幾鍾意啊?" 佢話:"鍾意到暈!" 笑死我!

Update 吓先, 不過係第一頁 (又或叫最後一頁)可以找到.

上幼信
朗軒 (kyy)
胡諾曈 (wendyng)

上幼望
朗智 (MandM)
婕妤 Charlotte (Oronine) - 大象組
Paul (Paulmom) - 大象組
居正 (BoBoYee)
周悅天 (swan_lau) - 熊貓組
楊詩慧 (Amy001)

林泳彤 ( brendaliu ) - 海馬組

Ryan (Monkey_Boy) - 大象組
陳日昇 (shrek) - 熊貓組

上幼愛
李念情 (zoechan2005) - 粟米組
卓穎 Serene (Lulu0820) - 粟米組
智謙 (Melody1234)
Tsz Wan Shan (winwinpig)
曉晴 Abbie (winniepoon) - 番茄組

穎彤 Emmalee (穎彤爸爸)---番茄組
苑琳 Karena (karenafai)- 粟米組

上幼光
邱智浩 (twg) - 提子組
郭蕙瑜 (IreneKelvin) - 香蕉組
黃樂曦 Lexi (小虎媽) - 提子組

下幼信
懷牽 (Waihinma) - 水母組
頌言 (wig) - 水母組
卓螢 (hcy) - 小魚組
思齊 Jasmine (yuenwsp1629)
曉約 (HiuYeukmama) - 小魚組
靖欣 (Barbean) - 小魚組
樂軒 (毛毛 Moses)(Coolpig) - 水母組
女仔 (TWIGGYFONG)

Chitlam (CHITMIMI)

下幼望
鈞禧 Graham (Grahammum) - 大象組
Norwin 諾謙 (pamelaywy) - 大象組
蕙然 (蕙然爸爸) - 大象組
子諾 Trevor (tsznok)
Sparkle 日朗 (LongBB)
Cyrus 廣謙 (廣謙媽咪) - 大象組
嘉熙 (Hei_Ka_Mum)

Yan Yan (huang) - Panda

下幼愛
梓銓 (艾菲) - 白菜組 - 組長

下幼光
靖晞 (cadymami) - 蘋果組
承騫 (Emanuel) - 提子組
洛弘 (siu_bobo) - 蘋果組
小悅 Agnes (yeuthei) - 蘋果組

AM Class
1. 浩浩 (twg) - 男仔 - 藍田匯景花園
2. 軒軒 (kyy) - 男仔 - 荃灣愉景新城
3. wingwing (Lulu0820) - 女仔 - 荃灣海濱花園
4. Charlotte (Oronine) - 女仔 - 荃灣
5. 哲哲(denden) - 男仔 - 土瓜灣
6. Wing Wing ( brendaliu ) - 女仔 - 將軍澳新都城一期
7. Ryan 謙謙 (Melody1234) - 男仔 - 鑽石山
8. Chloe ( swan_lau ) - 女仔 -  何文田
9. Francis (handream007) - 男仔
10. 熙熙(sallyderek8) - 男仔 - 坑口
11. 郭蕙瑜 Victoria (ireneKelvin) - 女仔
12. Ching(BoBoYee) - 男仔 - 將軍澳新都城一期
13. Oscar / Kristy (winwinpig) - 男女
14. Carina (chaimaa) - 女仔 - 清水灣
15. vian(vian2004) - 男仔 - 將軍澳維景灣畔
16. 好好 (hkh) - 男仔
17. 黃朗智 Marcus (MandM) - 男仔 - Lam Tin
18. 穎彤 (keithkam888) - 女仔 - 荃灣海濱花園
19. Jeffrey (Jeffrey's mama) - 男仔
20. 樂曦 (小虎媽) - 男仔 - 新都城3期
21. 念情(zoechan2005) - 女仔 - 粉嶺
22. PVC - 女仔
23. 可以 - 女仔 - Sunshine City
24. SmartYL - 男仔 - 屯門
25. Tung Tung (Wendyng) - 男仔 - 將軍澳新都城一期
26. Yan-hung (Valentino) - 男仔 - Sham Shui Po
27. 楚翹 (koderek) - 女仔 - Tsing Yi
28. Aaron (PrinceAaron) - 男仔 - Kowloon City
29. Paul (Paulmom) - 男仔 - near Olympian City
30. Amy001 - 女仔 - Tsuen Wan
31. Abbie (winniepoon) - 女仔 - 馬鞍山

32. Ryan (Monkey_Boy) - 男仔
33. 陳日昇 (shrek) - 男仔
34. 苑琳 Karena (karenafai) - 女仔

PM Class
1. Sparkle (longBB) - 男仔 - 牛池灣
2. enyay - 女仔
3. Yanyan (Barbean) - 女仔 - 將軍澳新都城一期
4. Norwin(pamelaywy) - 男仔 - 屯門
5. Keane (艾菲) - 男仔 - 紅磡Whampoa Garden
6. 詩雅 (mkgerry) - 女仔 - 鑽石山
7. 熙熙 (Monkeyma) - 女仔 - 順利
8. Waihin (Waihinma) - 男仔 - 將軍澳維景灣畔
9. Cady (cadymami) - 女仔 - 坑口蔚藍灣畔
10. Hin Hin (Emanuel) - 男仔 - 何文田窩山
11. Lok Hin, LovelyBB (chusm2) - 男仔 - 將軍澳
12. Zach (wig) - 男仔 - 何文田
13. Jeffrey (German) - 男仔
14. lty0514 - 男仔
15. Graham (Grahammum) - 男仔
16. Oscar (KaKa1124) - 男仔 - 觀塘
17. Cyrus何廣謙 (廣謙媽媽) - 男仔 - 何文田
18. 蕙然 (蕙然爸爸) - 女仔 - 紅磡
19. Hiu Yeuk (HiuYeukmama) - 女仔 - Metro Town
20. hcy - 麗港城
21. Emilie (fatyeung01) - 女仔 - TKO
22. Rejoice - 女仔
23. Chitlam (CHITMIMI) - 男仔 - 何文田
24. tsznok - 男仔 - 荃灣
25. Hei_Ka_Mum - 女仔 - 何文田嘉輝台
26. Moses (Coolpig) - 男仔
27. 思齊 Jasmine (yuenwsp1629) -  女仔 - 馬鞍山
28. 女仔 (TWIGGYFONG)
29. 洛弘 (siu_bobo) - 男仔
30. Agnes (yuethei) - 女仔
31. Yan Yan (huang) - 女仔

我係上下左右各貼一張, 後來想想好像不應是這樣, 不過只在乎親子參與, 無所謂啦!

原文章由 kyy 於 07-9-12 18:20 硐表

我都係, 不過係唔係就咁貼幾個小朋友貼紙係天父手下邊就得啦

去啊, 話晒都係第一次家長會!

原文章由 longBB 於 07-9-12 19:31 硐表
你地去唔去到家長會呀?
我c6果曰調唔到假呀, 我又唔到人幫我湊仔, 可能去唔到呀!!   

Coolpig,

懷牽話毛毛係水母組組長喎, 你問吓係唔係?
‹ 上一主題|下一主題