用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 鏗鏘集,內容係關於香港現時初小學生缺乏遊戲時間 ...
go

鏗鏘集,內容係關於香港現時初小學生缺乏遊戲時間   [複製鏈接]

引用:上半節個男仔肥嘟嘟,好乖好可愛...真係吾

原帖由 Jane1983 於 14-12-22 發表
上半節個男仔肥嘟嘟,好乖好可愛...真係吾忍心。

救恩最少初小係愉快,識人小朋友讀小一,真係無也功課, ...
Yes,朋友個小朋友讀救恩小一,功課重質不重量,經過思考去做,小朋友係快樂但唔hea,好欣賞呢間學校。

Jane1983  抵讚的學校  發表於 14-12-23 10:33

回覆:鏗鏘集,內容係關於香港現時初小學生缺乏遊戲時間

好多父母覺得自己孩子谷得,肯做功課就入傳統硬谷學校,覺得咁會合適,其實咁,會耗盡小朋友嗎?會磨滅佢對學習嘅興趣嗎?我興幸選擇咗開心又唔hea嘅學校比女兒,每日唔駛喊打喊殺,佢有時間做自己喜歡嘅事,亦由於老師有d鼓勵貼子等等,佢會自己完成功課,主動要求我陪佢溫習困難嘅部分,同傳統硬谷名校比較,我女兒識字量未必有人地咁多,但佢可以掌握到呢個階段應該掌握嘅,亦喜歡個過程,我滿意呀。

misshk12  Congratulations!替你開心。   發表於 14-12-23 14:41

引用:Quote:sallyksleung+發表於+14-12-24+09:19

原帖由 hongk 於 14-12-24 發表
治標不治本,關鍵是升學的路上只有考試成績,所以只好催谷了。如果有一條龍學校的話,大概會好很多。 ...
一條龍未必係你諗得咁爽,只可以講呢個世界no free lunch。

‹ 上一主題|下一主題