用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 真道話自己唔係Happy school?
樓主: luckybaby2011
go

真道話自己唔係Happy school?   [複製鏈接]

littlefaith 發表於 19-3-22 16:45
有好多時覺得某啲家長好好笑,乜都成績掛帥,然後又以為成績好係同學校軟件、硬件有莫大關係。

我教咗都 ...

我2個小朋友讀真道,一個返黎唔駛點理,亦唔駛點講已經識,一個再再講解都未必識。識嘅有時遇到唔明白地方,會主動問老師,老師唔介意花時間再教,老師一視同仁,邊個問都會OT再講。

對於教咗都唔識(emoji)個,老師有留意到亦立即花時間補底再教,最重要係老師同佢講,我地睇下你地上課有冇好專心,有冇識曬,呢個小朋友因此無因為分數低而信心一地,返屋企重叫我測試下佢係咪識曬,態度積極,目標係唔識學到識,睇住佢有進步,對於讀書學習無厭惡感,全家都開心。

amyran    發表於 19-4-5 23:49

littlefaith 發表於 19-3-22 16:45
有好多時覺得某啲家長好好笑,乜都成績掛帥,然後又以為成績好係同學校軟件、硬件有莫大關係。

我教咗都 ...

我作為家長,對於‘讀書’唔係無要求,但着眼點係佢有冇唔識,唔識就慢慢教到識,最重要係佢對自己有信心,相信自己會識,自己想進步,唔好皇帝唔急太監急。分數對我地嚟講係一個指標,睇下掌握到幾多,好重要架。

至於入唔入到大學,我真係無諗太多,佢地有自信心,對知識/其他方面發展有追求,自然就會努力向目標進發,態度好,唔難成功。

家校合作的確好重要,家長選校時要諗清楚自己選校要求,邊樣最重要,邊個模式最合自己心意,自然就會欣賞學校,欣賞老師嘅付出,家長就會互相配合,小朋友學半功倍啦。

mamaishere 發表於 19-3-28 13:50
明白。我其實係回應papa,引用你嘅回覆係因為贊同你所説

我個人認為Papa係一個現實主義家長,相信好多家長都係。我印象中佢提及過大公司/大機構入職,考大學,邊個唔睇分數?佢都有佢道理,比小朋友早d知道個現實係咁,努力向目標前進。我自己同佢睇法有d唔同,我期望小朋友返學讀書唔係要去追單一目標,追求到個分數之後入某目標大學,之後入某大公司,再之後就句號。每個小朋友同家庭都唔同,不同教學模式配不同家庭吧。

‹ 上一主題|下一主題