用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 真道和福小如何選擇?
樓主: fille
go

真道和福小如何選擇? [複製鏈接]

引用:Quote:little_yolky+發表於+14-8-13+15:37+

原帖由 AgapePa 於 14-08-13 發表
係福中
http://hk.apple.nextmedia.com/realtime/news/20140813/52789049
可能仍然有好多家長喜歡及支持福建𠺢,英文net又多,平靚正喎。

引用:還有一個月前有媽咪在小學雜談所講的,所以

原帖由 fishballbaby 於 14-08-13 發表
還有一個月前有媽咪在小學雜談所講的,所以一定揀真道la。
請問佢講乜?

引用:Quote:原帖由+Valy+於+14-08-16+發表回覆+f

原帖由 owennam 於 14-08-16 發表
身邊有朋友D仔女在幼稚園時讀D happy school, 點知升小後好後悔,課程追得好身苦,呢D野始終要還的

...
如果hea住happy就預咗要還喇,之但係happy得黎唔hea,做埋狀元就excellent了

引用:Quote:原帖由+littlefaith+於+14-08-17+發

原帖由 owennam 於 14-08-17 發表
我覺得國教是遲早的事,但我唔覺得國教=洗腦,E+D小朋友好聰明,唔係你話洗就洗那容易,如果唔係我地D呀媽 ...
每個家庭不同,我爸爸係非常親中人,年輕時甚至共青團向佢招手。佢身邊一般普通朋友不易察覺佢滿腦y理,因為其中一個特色係好多嘢要秘密進行。我爸爸原本要送我地返大6或者左派學校思想改造,之後先送出國讀書,重點係只要我地唔反已經係成功了。當然啦,今時今日我爸爸見到國旗未必會流淚,不過如果你問我爸爸毛主席定係爺爺重要d,佢一定答毛主席。佢亦同一般人一樣,講64佢ok𠺢,不過佢d答案係得罪講句,y理一堆,呢度唔詳述喇。講返近d,我見過屋企附近幼稚園國教其中一個單元係要培養小朋友愛國情緒,學習唱愛國歌等等,好有情緒𠺢,有d家長覺得ok,愛國無問題,真係見人見智啦。可能有人會認為現今孩子邊有咁易盲信,但我實在太清楚教育嘅威力,我唔會博。都係一句,自己覺得無問題就ok。

引用:Quote:原帖由+ozoz+於+14-08-17+發表每個家

原帖由 owennam 於 14-08-18 發表
我爸爸E十已經退休,他說果個代個個都當毛主席重要過老豆,有好多人都被批豆,洗腦,現今教育是必要的,國 ...
作為父母都係為仔女好呢,只要自己認為ok就ok。其實唔單止政治,宗教都可以有好大威力,學會分析的話,就唔會咁易過份沈淪喺呢d東西度。

引用:Quote:原帖由+ozoz+於+14-08-17+發表每個家

原帖由 thomastaxi 於 14-08-18 發表
我屋企人係民革見到D教書俾人批鬥自殺
佢好讚成福小
自小學會保護自己加入共青
我老爺弟弟以前為建設袓國,返去建設,喺歷史中成功留名,可能唔識保護自己啦,鬥死咗。你有先見之明,你就送自己小朋友去讀啦

原帖由 小洪寶 於 14-08-19 發表
我老豆都係,為左所謂愛國就歪理一籮籮,毒奶粉事件都話係美國佬作出黎害中國既。

我一聽佢既歪理就決心唔 ...
你爸爸同我爸爸一定可以做朋友啦😆。其實今時今日,正如其他家長同我爸爸講,現今中國唔會有批鬥呢d,我地要強大就要面向世界,攪好經濟,不要做井底蛙。我爸爸話因此重點係要教育,學好英文同西方鬥爭,唔係,係抗衡先啱,重要培養適合人材攞人地料研究,知己知比再硏發,英文唔好點得呢。重有,必須要自小教育,只要唔反已經係成功,包裝下就可以令人尤其中產不會抗拒,咁多學生中只要有dd學生受感動,大力委身,支持愛國,長大後出$出力,其他學生唔反就完美了。各有各人睇法,家長都係為仔女好,我無報讀左團體辦嘅學校係個人選擇。

引用:同意!宜家左派吾會咁硬銷!學校入面有好多

原帖由 JadeW 於 14-08-19 發表
同意!宜家左派吾會咁硬銷!學校入面有好多老師或家長係民xx既黨員、職員及活躍份子,入左去要好深入留意先 ...
我爸爸真係有好多志同道合,滿腦y理嘅朋友遍佈呢堆學校各階層𠺢。特點係表面唔覺得係Y理人,只會喺適當時候表露。

‹ 上一主題|下一主題