用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 民生V.S.真道
樓主: Elsamouse
go

民生V.S.真道 [複製鏈接]

引用:Quote:原帖由+Elsamouse+於+13-10-07+發表

原帖由 NT-1 於 13-10-07 發表
請問點知今年真道DSE 成績不俗? 我睇運成個真道網站都冇detail.  坦白講,真道都收了囝囝,但怕reg 了後悔 ...
我尋日問過一位真道p2媽媽,佢話中文用中國江蘇教育出版嘅書,字句優美,由於簡體,學校自制繁體版教。有時課文係廣東話老師教,遇到某課普教較合適會由普通話老師教。默書叫溫故知新,有一part認字,一部分係類似填充,目的係肯定小朋友會運用而不是抄寫。小三學生會開始學下文言文。

英文教快一年,用Princeton 出版書。亦都教運用多於背句子。

小一有科學科,第一堂教實驗室守則,一年級已經好多實驗。小1-2中文科學,小3開始全英上biology呢d。

每日早會第一件事打開書包拎自帶圖書睇。

上課分組討論之後出去present,老師會鼓勵小朋友teamwork 提水無問題。

至於途中轉校,有d學生會跳班,因為真道11年制,所以有機會跳班。

2年班發現學校將學生分程度,英文較弱放一班,因材施教。考試無分名次,有7個grade,分開平時分同考試分2邊。

功課量不太多,思考性多於抄寫,鼓勵多閱讀。至於11年制,學生掌握到。

More Quote:另想解釋多一些其實相反學校學生是比其他學校更勤力,因多數私立直資會7月頭左右便放假,而6月考試,試後通常有其他活動然後便放假期,而真道是6月考完試,再繼續教第五個學段,然後要到一般津校的7月中才可放假!
放暑假有2本暑期作業加1本copy book. 較其他校多。

至於DSE result, 見過website有,http://www.logosacademy.edu.hk/tw/2013-07-15-hkdse-results/

引用:Quote:原帖由+Elsamouse+於+13-10-07+發表

請問點知今年真道DSE 成績不俗? 我睇運成個真道網站都冇detail.  坦白講,真道都收了囝囝,但怕reg 了後悔 ...
至於民生,我問下d 舊同學先再update下。

真道轉校問題不太大,不過我估會唔慣抄寫背背背。另外我會擔心英文,小1-2主要中文,喺學校谷𠹭邊我問緊小3是否全英。

引用:ozoz,++謝謝你熱心幫忙呀!靜候更多資料,+感

原帖由 Elsamouse 於 13-10-07 發表
ozoz,  謝謝你熱心幫忙呀!靜候更多資料, 感激!
ottomum, 小女是民生幼稚園生, 已被小學部接受  ...
你應該知更多民小嘢。我以前民中畢業,有d同學仔女讀民小,我女當年去考,一句都唔答,話自己唔鍾意'媽媽學校',比佢激鬼c

引用:回復+ozoz+的帖子 本人也對真道非常有興趣

原帖由 mandyk105 於 13-10-07 發表
回復 ozoz 的帖子

本人也對真道非常有興趣. 覺得真道教學著重思考型. 而自己細仔也是思考型類. 不喜歡抄寫 ...
我同你一樣想法,由於真道歷史比較短,比其他歷史悠久學校有嘅參考小好多。幸運地我有d朋友嘅朋友小朋友讀緊,另外有個好朋友仔讀緊小一,可以問下。再有更多資料關於真道又可以再分享下。

引用:我一定會揀民生,民生其實是一間好好的學校

原帖由 fishmaruko 於 13-10-07 發表
我一定會揀民生,民生其實是一間好好的學校,學術程度有保証,校園大,校園生活非常豐富,很多體驗,中小學 ...
呢樣好同意,當年我地對學校好有歸屬感,校風唔錯,不過公主王子多d囉

引用:可否早dshare,+我明天要決定了!聽講真道di

原帖由 boyboy_mama 於 13-10-07 發表
可否早dshare, 我明天要決定了!
聽講真道discipline麻麻,課室好嘈,我個仔容易受人影響,可能唔啱佢,但 ...
如果間學校鼓勵發言發問,好難會好靜喎。我以前喺加拿大讀書時,最叻個通常最多舉手發問,可能我喺外國多年,對discipline 睇法有少許分別,我覺得唔靜唔代表discipline 唔好,只要係禮貌舉手問,大家正面討論,全班都得益。如果你要港式discipline, 去傳統津校合適d。至於真道班內情況,我唔清楚呀,你如果有朋友知,分享多d啦。

gowgowgow    發表於 13-10-8 11:07

聽講真道discipline麻麻,課室好嘈,我個仔容易受人影響,可能唔啱佢,但 ...
根據朋友講,上課會有討論,之後出去講觀點結論,亦容許組員提水大家拍住上,嘻嘻哈哈唔出奇。如果用港式傳統discipline 角度睇就未必接受到,會認為嘈。個人覺得好睇老師識晤識引導同埋帶住班小朋友,討論時大家投入(正面)討論,呢個亦系要讀到IB嘅基礎,睇幾多書都好,唔識討論,演繹,其實只系收埋自己填肚用,鬼有人聽咩。

引用:Quote:原帖由+ozoz+於+13-10-07+發表根據朋

原帖由 yeelam1209 於 13-10-07 發表
中文 沒有教科書,學校自篇課程,每星期有8堂中文,4堂國語老師教,4堂廣東話老師教。  有閱讀存摺鼓勵小朋 ...
多謝你。請問小朋友小3時學科轉英文,學校點處理等小朋友易適應d同掌握d?英文學科會用全英上課嗎?

民生又好,真道又好都各有各好。講民生,傳統學校,非常傳統,我有個民記好同學現在係大醫生,佢當年讀香港嘅大學差d自己sort埋,搞咗一輪先無事,後來做醫生好成功,去美國繼續讀幾年返黎造福人群。至於真道,我加拿大舅父教小提琴,教過真道移民去嘅學生,好活嘅人,有正面思想知自己想做乜同做緊乜,並非一隻井底受保護小蛙,喺加拿大讀醫,成績要好但不是唯一條件,後來佢入一等學府讀醫,佢未讀完,未知將來點。

2間都好學校,教法不一樣而已。

引用:回復+ozoz+的帖子 great...++大家分享下.+

原帖由 mandyk105 於 13-10-07 發表
回復 ozoz 的帖子

great...  大家分享下. 希望可以討論下IB真道.
佢多發問嗎?喺傳統學校,一大班人,老師話就話鼔勵發問,但當人人問時一定會stop你,太多嘢講會比人覺得你discipline 有問題。如果喺活動教育學校,多口問先正常。若果你一個返傳統學校一個返活動,喺整個小學過程,可能感覺上返活動教學嘅識冩嘅字無咁多,真係超班馬可能要大d大約高中先見到。你2個孩子嘅心路,你點處理都要諗諗。行IB,一定係要'open minded education',要睇好多書先可以有足夠嘅材料講世界觀,亦要有空間先有創造力,IB係唔易嘅,多抄寫背功課係一定做唔到。香港家長唔習慣小抄寫背方法,好似好無安全感,識字唔多咁,而且咀gel gel 感覺係駁咀(其實小朋友同你講道理)discipline 唔得。你再諗諗自己能否配合,唔將2個比較識幾多字,有幾乖巧。

引用:其實民小的學生都好愉快,功課量仲有,如要

原帖由 fishmaruko 於 13-10-08 發表
其實民小的學生都好愉快,功課量仲有,如要在 很難考得好,如果想愉快十幾年,要諗下最後是否有把握去到理 ...
IB,香港嘅大學都會收。

引用:道聽途說,+讀IB考香港大學那條隊是較為易入

原帖由 Elsamouse 於 13-10-08 發表

道聽途說, 讀IB考香港大學那條隊是較為易入的 ...
其實我係怪媽,我唔打算2個女要大學畢業,亦晤會儲$佢讀,有本事讀要有本事從正當途經揾$讀。對佢嘅希望係要靠自己,做正當職業,對社會有建設。有時諗,佢地如果一個做美容,一個做chef就好喇,我有好嘢食又有人幫我扮靚。現在比佢讀書,比多d喺語言,只係想佢將來溝通用,只要有良好溝通技巧,做乜都可以成功。我大女話將來要做家庭主婦,我會比生肉佢幫手洗,幫手洗碗做家務,去圖書館借書會徣d有煮食題材嘅故事一齊睇,佢識嘅營養嘢有時叻過我。

引用:入民幼不就是希望將孩子拯救出小一、中一的

原帖由 奥脫福 於 13-10-08 發表
入民幼不就是希望將孩子拯救出小一、中一的選校大折磨嗎?!
真道一條龍升中。民幼升民小,民小升民中都唔收晒(有錯請更正)。

引用:回復+ozoz+的帖子 好認同你講法,+傳統直資

原帖由 mandyk105 於 13-10-08 發表
回復 ozoz 的帖子

好認同你講法, 傳統直資, 我大仔上堂, 有其他小朋友傾計, 老師就話唔專心ga la.. 所以個 ...
如果我係你,我會註冊咗真道先,如果考到埋大仔學校之後,再同細仔傾,可以從幾方面講,上課方式(剛才有家長比咗寶貴資料),上2間學校website睇下有咩活動,設施等等,睇下佢有咩諗法。我女之前極想考某間龍校,原因系Science強同埋近佢好友屋企,早幾日,我同佢上呢間學校website睇,睇完佢問我一d學校特色之後話唔考喇,website上一隻英文都難揾,d中文太深佢處理唔到。

引用:回復+ozoz+的帖子 total+agree.講真,+而家

原帖由 mandyk105 於 13-10-08 發表
回復 ozoz 的帖子

total agree.
我心知係學校揀人不是人選校,佢入咗去見,我等佢時緊張過自己n年前見工。不過喺女面前係另一做法,我同佢講我地比分學校,有泳池又加分,老師好人又加分,interview 遊戲好玩又加,校服靚又加etc。到時睇下邊間收先慢慢㨂。唔收系因為間學校唔啱你讀。最重要係媽媽帶你去interview 嘅學校全部都係好學校。輸人唔輸陣,唔想因為interview 磨蝕女女自信,即使無間收,我女仍然系我個女,佢有強嘅地方,繼續努力,邊度都可以開心。

其實我都面對大難題,我細女係超細兔,會做大b跟龍隊,如果大女入直資,細女又要考,重要更多人爭。

引用:急~~剛剛收到真道offer,+有真道現任或前任

原帖由 Elsamouse 於 14-07-22 發表
急~~剛剛收到真道offer, 有真道現任或前任家長分享一下嗎?
15~16中
2間好唔一樣嘅學校,去真道個forum,睇下家長分享課程資料,冷靜諗下邊間最合適,站在小朋友學習利益為前題去決定。

‹ 上一主題|下一主題