用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 教育講場 我咁樣話仔仔, 係唔係太過分?
go

我咁樣話仔仔, 係唔係太過分? [複製鏈接]

headwind 發表於 12-5-30 15:21
仔仔小四, 就來考試, 我買左一D課外練習(中文)俾佢做, 昨晩佢做完我check, 發現好多字都寫錯, 而且果D字其實份卷上都有.
呢個問題已經係老生常談了, 我道理也講過, 藤條也用過, 但是佢依舊佬樣子, 對上一次考試, 明明中文可以拿到90分, 就因為寫錯8個字, 每個字扣0.5分, 變左86分!
琴晩我突然有點灰心, 於是我話: "份卷有正確既字, 你如果聰明既, 就算唔識寫, 都可以偷雞抄. 但你連抄都費事抄, 係好蠢囉!! 我同爸爸成日都以為你有D小聰明, 以家睇來, 冇話聰明, 連小聰明都冇! 係一個幾蠢既小朋友!!"
仔仔眼紅紅, 返入房, 我聽到佢大聲喊, 足足有半個鐘!
其實潛意識里, 我想講得重D, 等佢重視下.  但, 又好似太過分左! 唉!!
為甚麼你不欣賞他肯做你買給他的練習?
為什麼你不感動於他拿到86分而不是56分?

你後面一堆話語,嚴重打擊到一個孩子,你知道嗎?
要激發起一份熱情跟火焰,要花蠻多時間;要打沉一個孩子,幾句說話就夠了,孩子或許會終身記住「我是蠢!」、
還有他對你語意後面的否定跟負面訊息。

我心很痛~

EK 系統 6/29 號 刪了我兩篇日記,也刪了部份好友名單、提醒紀錄,,, etc 日誌已再補上,好友名單改天會再度補回~

回復 peaceandlove 的帖子

一個分享~

最近幾月,來了幾位新客人,都是正在讀大學的,很感動於他們努力不懈為自己努力讀書,也慶幸他們這麼年青就注意到自己的情緒心靈健康問題。

他們各自都帶著很多童年訊息,如影隨形的深植在潛意識的訊息,令他們恐懼、自我否定,或畏縮或陷於某些性格缺陷邊沿上。

建議重新認識自己、認識孩子,跟學習如何跟孩子溝通的技巧。
EK 系統 6/29 號 刪了我兩篇日記,也刪了部份好友名單、提醒紀錄,,, etc 日誌已再補上,好友名單改天會再度補回~

headwind 發表於 12-5-31 11:23
謝謝咁多位的回覆!
昨天晚飯的時候, 據我觀察, 仔仔已經恢復心情(至少表面上如此). 我沒有告訴爸爸, 免得再多一次打擊.
飯後, 佢主動提出我同佢背默昨天的錯字, 當然是全對啦! 我讚佢態度正確.
臨訓前例牌錫錫, we hugged for a long time and I pat him on the back. Hope he is a brave boy!
會員 yk2 在樓上說的,實在太好了

你兒子很棒。但我都建議好好借助這件事件,讓大家得到成長,你們的得著會很大!

嗯` 喔喔`
‹ 上一主題|下一主題