用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 對女今年K2, 報小一私校直資應該幾時取報名呢??? ...
樓主: BBTWIN
go

對女今年K2, 報小一私校直資應該幾時取報名呢??? [複製鏈接]

唔好意思呀, 我個女今年讀K1, 我想早D了解o下升小一o既程序, 不過覺得好亂, 好驚自己理解錯, 想問o下各位, 係唔係可以選擇幾間私立或直資小學, 然後自己交表等o下有無得 interview, 定係私立/直資都係只可以選擇一間去interview??

多謝你o既解答, 好快好清楚呀~~~~
(1) 咁即係話如果心儀o既係官津, 就全程唔需要面試, 除非去到叩門階段~~~~
而私立/直資就需要面試啦~~~~岩唔岩呀?
(2) 第一輪的官津部分係根據計分而定收唔收, 咁如果有好多都係15分, 係唔係抽籤決定呀?
THANK YOU!

原帖由 ziyi 於 09-8-20 15:27 發表
可以同時申請所有的直資或私校,但如果直資或部份私校收了你的囡囡,就要放棄大抽獎啦

第1輪:自行收生階段
只可申請1間官津小學(計分制,不用面試,佔20%~50%學額,看該學校有多少必收生),同時可申請不同的直資 ...

多謝你的解答, Thank you so much!

原帖由 ziyi 於 09-8-20 16:18 發表
1.是的,私立/直資要面試,聽聞會考Vocab and maths
2. 學校自行選用公平的方法,沒有規定一定要抽籤, 也可委託政府抽籤
‹ 上一主題|下一主題