用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 KV vs MS
樓主: evachan717
go

KV vs MS [複製鏈接]

kv for sure! 出去考dss都會比人睇高一線!

我想問下, 如果kv/sc 出到去in DSS 未有offers, 係唔係佢地揀o個d 係好勁既DSS, 因為多數DSS 都係d 超多人揀既, 大抽獎如果係34/41 既net, 其實都好多好學校, 會唔會入唔到lasell/ maryknoll都會入到d 好過ms既學校呀?

我擔心既係, 為左one dragon 唔洗將來煩, 但係3年就係咁樣過左, 變左k3出去考時都冇咩bargaining power

我真心想law 多d 料有關MS/PC同kv/sc, 所以唔好意思, 見我問咁多野

另外見到kv/sc難入過ms/pc wow, kv/sc 成7-8千人考, PC 都係5千, ms 應該少過pc 啦, 因為我聽個個人都揀PC 唔揀ms, 係唔係?

回復 7# 傻太 的帖子

多謝你既reply, 係wow, 我又冇考慮過佢地既收生人數

但係ms 剛剛先唔join學卷, pc 仲有學卷, 程度方面都有d 保留!

等我去小學o個面睇下, thanks!

多謝傻太同lemoncake既reply

我最初都覺得冇理由give up sc/kv 去揀pc, 但係而家聽得多, 都有d 心郁, 等埋下年2月pc先啦

有朋友之前ms教, um...應該唔會入ms了, 反而諗如果好彩pc收埋, 咁係唔係入pc 好d

屋企老人家就唔想我小朋友入pc, 佢地成日話出去P1考英文小學, 叫我even 上PC小學都唔好, 佢地可能老一代成日都想小朋友英文好

不過等埋下年先算, pc2月先出result呀!

deleted~~~

回覆 18# cwymama 的文章

"木" 其實都係一個優點來, 即係正面d 去睇, 佢地好disciplined 囉! 佢去到ms時頭1-2個月未係教書住, 好似係助教來, 所以唔關佢事, cwymama, 希望你唔好誤會, 可能都係我朋友既用字問題, 唔洗咁緊張, 每間kg都有好同唔好, kv咁出名, d 小朋友都比人形容木d 啦!

aiya...我deleted 以上所講既野喇!!!

回復 22# cwymama 的帖子

我delete 係因為我講完個"木"字之後有d朋友比較大反應, 我驚比人誤會我去話ms既不是, 而令到之後會有一連串既post回應我既一個木字!

我朋友o係幼帥, 已經離開ms了, 我之前有post話佢剛入去教咩? anyway, 我呢個朋友只係o係ms 我估都只係幾個月, 不過佢太愛佢之前教o個間kg, 同埋佢之前既kg 係收女仔多, 相對地覺ms冇佢之前既咁好...anyway, 我唔再回應ms既事, 我上來都係講出我既感覺, 我同任何既kg冇任何關係, 亦申報左先, 我好好彩, 小b已經有好多offers在手, 我唔係上來為左爭ms而出post!

回復 45# cwymama 的帖子

我冇講朋友幾多年入去教, 因為我都唔知, 應該係3年前, 因為佢個小朋友而家都aged 3.

你睇番我既post會知道我做邊行, 我既工作係連幼師都要我教,  而我身邊既朋友亦會係教育工作者, 如果我所講既野令到你有咩misunderstanding, 好唔好意思!

我由頭到尾只係講我朋友話佢o係ms o個幾個月時見到小朋友木d, 並唔係咩-ve 既說話, 我既小朋友kv/sc/lh/ling leung/ creative x 2, etc total 有十幾個offers, 真的唔會上來同人爭ms, ms 同我冇任何瓜葛, 我最多只係話佢地interview 安排用100% pth 唔好, 同埋見到有老師long face 左幾次見到我小朋友跌落地, 呢d亦都係事實!

我覺得呢度好冇自由, 所以我唔會再o係呢一版reply, 因為我每1個reply 都會吸引到好多朋友來回應, 我唔想阻住大家既時間!

你咁有心既, 可以再多打一次電話比ms, 問下佢地3年前有冇1個幼師因為入去冇幾耐就大肚走了...我講得太多了, 我唔想我朋友既info disclose太多, 因為太易估了, 佢而家做hosuewife, 唔單保將來會唔會入番呢行

仲有, 無論哂機構, 學校或公司都好, 如果要離職既, 間公司唔會唔比, ms亦都一樣! 我由頭到尾冇講過我朋友入ms 做2-3個月係因為ms offers 2-3個月既contract 比佢, 只不過係佢做左2-3個月走!!!

ha? 你地識佢呀? 咁仲好啦, 唔好以為我作識個人出來去話ms既不是

不過以我所知, 佢去左第2度教playgroup wow? 我o係上次同朋友gatherings時聽到佢話好忙, 因為要去xx會教playgroup, 你sure 你識既係我朋友? 咁仲好, 你都知佢之前O係邊KG 教, 咁你明點解佢相對地覺得ms 唔係咁好啦!

多謝你地reply!! 我想講多一次,  只不過係我講左句我朋友(幼師)話ms小朋友木d, 同埋我interview時覺得用pth100%去問問題唔係咁fair, 只係呢2樣野就令到朋友誤會我作野出去話ms!!

我都係做呢一行, 我邊會唔知 "邊有一間學校完美架", 我唔開心既係有朋友唔係太接受我以上所講既野!

我真係冇去爭辯咩野! 我只係想澄清我冇作野!  你地繼續discuss kv/ms既事, 唔好比我呢d 無胃既post 影響到!

所以

回復 55# cwymama 的帖子

你講多小小你所識忙緊做housewife既朋友呀, maybe 真係我地識埋同一個人來, 不過佢近來part time 有教下playgroup!

好, 只要你肯承認我所講既野唔係特登作出來去話ms就可以了!

簡單D, 佢係有幾多個小朋友, 分別幾大, 我就知啦!
‹ 上一主題|下一主題