用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 小一統一派位方法係唔公平既 , 大家知道嗎? ...
go

小一統一派位方法係唔公平既 , 大家知道嗎? [複製鏈接]

o甘個號碼係點得黎o架???係咪都係電腦隨機抽出黎??點先知自己係前定話係後呀

原帖由 waswinlmo 於 09-6-9 17:47 發表
我都唔明佢地(教育局)如何抽籤..?????
我小朋友同學抽到第三志願, 但佢個第三志願系我第一志願, 為何唔派給我第一志願??????:;pppp:  即小朋友的電腦隨機早, 就跟佢地志願(第一, 第二....去派), ...

你o甘講又似喎,原來號碼巳定死.
如果知自己係後定前,都可以先有個準備麻.

原帖由 123BB 於 09-6-9 17:45 發表
[quote]原帖由 BBTWIN 於 09-6-9 17:33 發表
點先知自己係前定話係後呀

好難知,因為D家長會跨區申請架。所以你唔會知自己個號碼係排第幾? ...

原來係o甘.o甘唔知佢會由咩號碼開始.如果0000000001,o甘即係惦硬

原帖由 LuLuCheung 於 09-6-10 11:25 發表
10000% agree

如果真係咁, 嗰d 小一面試班 學校可能重多過小學! 佢哋發達囉! 再者咁細個小朋友想開開心心讀書啫,點解要佢咁辛苦??

100000% agree

如果真係o甘,又對細仔細女多一個唔公平 .佢地考幼稚園巳經輸蝕,大仔大女在幼稚園一般都會較細仔女好成績.如果計成績,o甘大仔大女就去哂d最好學校,細仔細女就要去d2,3線學校.o甘又叫公平咩.雖然我都唔鐘意大抽獎呢個制度,但現階段只有呢個制度對大家都公平.但係去到中學派位,我又覺得應用成績來排.到時大細仔女能力一樣,用成績來派位最公平.

原帖由 Charlotte_mom 於 09-6-10 13:12 發表
1000000000% agree (我大你 )
雖然現今system係好唔完善, 但亦唔可以鬥叻lor! 盞惡性循環
考中學用成績+luck就好合理

唔敢再大你啦,再o甘落去d零數唔完
‹ 上一主題|下一主題