用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 2011-2012 小一入學的媽咪請進!
go

2011-2012 小一入學的媽咪請進! [複製鏈接]

大家好! 我對女都係2011-12入讀小一. 而家諗定自行報返佢地daddy間小學. 原本想博女校, 但我果區係熱門區, 諗真真係唔係甘易博. 其實老公間小學都係熱門之一, 加上學校今年開始攪小班制. 真係要抽都唔易. 之前唔諗住自行揀老公果間,但係而家我對大抽獎更加唔敢抱有希望. 間間學校話攪小班, 又o甘多大陸細路黎爭 (2005年好多大陸女人黎香港生) . 香港有免費教育, 肯定黎哂香港讀啦.(唔好意思, 離哂題. 不過一想起呢班父母都非香港人o既大陸細路我就"興" ). 我都諗緊其他私校/直資, 不過真係好頭痛 .

原帖由 ma記 於 10-4-8 20:13 發表
有同感!所以我都知係好想阿女讀"大抽獎"學校。 另願比錢讀直資或私校。

我教會有個姊妹嗰仔現在讀緊一間政府學校小一,常常比一個同學打,我姊妹同老師complain, 但是班主任話:你有無証人見到吖!?係咪要我開file吖?

你話驚唔 ...

嘩!我好驚呀! 介唔介意pm比我知你個姊妹個仔o係邊間政府小學讀書? 事關我老公間母校係官小. 我諗唔會甘好彩係我果間掛, 因為有現任家長講校風都okay好. 如果真係既話我仲有時間考慮麻. 我覺得無論津小或官小, 都無權收生. 學生質素一定會參差. 加上而家太多大陸細路, 佢地d家長一般程度低, 又唔管教. 我都好驚揀左政府學校會有好多呢類學生. 所以真係揀又死, 唔揀又死. 就算考私校, 都唔係話你考就會收. 我對女係見到陌生人就唔出聲果隻, 我對佢地考學校真係唔太有信心. 就算小朋友識好多野, interview時唔出聲一樣冇用. 我老公都叫我疊埋心水揀返佢間母校. 唉!最後係點真係要等上天安排.

原帖由 ma記 於 10-4-9 21:41 發表
學校名我就唔知道啦,但係間學校係荃灣區,Top 1,2嘅官校。

唔該哂, 我都估到你講緊邊間官小. 我地唔係荃灣區, 不過官津小冇得揀人邊區都有機會收到又差又頑劣o既學生. 甘細個就巳經o係學校打人蝦人. 點解學校唔正視呢d問題?? 想令學校變得top d, 校風同樣仲要. 剩係學術okay, 呢d學校我都唔敢比小朋友讀.
‹ 上一主題|下一主題