用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 強烈要求教會學校查証領洗紙來源
go

強烈要求教會學校查証領洗紙來源 [複製鏈接]

越想越激氣, o尼d係咩野學校(約克), 咩野家長???教壞小朋友,  走捷徑, 假信教, 破壞教會名聲. 我地呢d守規舉但冇宗教5分少左進心儀學校機會. 所以強烈要求學校要留意領洗紙上的堂印, 如果是菲律賓堂印, 就要當事人拿出更多証明. 唔好比呢d有歪心的媽咪成功申請:;pppp: :;pppp: :;pppp: .
   0    0    0    0

原帖由 happycj 於 10-10-3 15:26 發表
其實,菲律賓都是under 羅馬教廷,照計在菲律賓洗禮都要認可。問題反而是為何不同地區對洗禮的先決條件會不同,才是造成今次風波的原因。

我同意, 但係你會唔會明明係香港人, 香港住, 香港返教會,但無la la走去菲律賓領洗先??? make唔make sense先?????呢個先係重點麻. 我之前都聽唔少有人會叫菲傭帶少主人去菲律賓領洗, 我覺得極荒謬 .

原帖由 nicolemummy 於 10-10-3 13:12 發表
你唔洗太激氣. 教會學校睇呢D"証明文件"既經驗多過我地, 佢地知道哂呢D門路. 接唔接受佢地自會決定.

同樣道理, 如果學校要求交地址證明要有STAMP, 又唔好話學校不同時宜, 因為學校的確要清楚驗証所有証明文件 (看 ...

我真係覺得激氣先開呢個post . 有呢種學校,有呢種家長先令到教會變哂質, 如果仲比呢班人得呈真係天冇眼. 我其實唔反對有宗教分, 只係針對假教徒, 走捷徑得返黎的領洗紙來源 . 希望所有教會學校會嚴格查証.

原帖由 thomasha 於 10-10-4 12:38 發表
同意。既然教會有權決定是否給這5分,亦應有責任確保這5分給得其所,特別是確保是給予真正擁有相同信仰者,而不單是"同宗教的證明文件"。

既然外國有法例嚴懲假結婚來取得居留權,香港也應有機制杜絕只為求5分的"假信仰者" ...

十分同意
‹ 上一主題|下一主題