用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 小一唔讀卷成績
樓主: Myiacn
go

小一唔讀卷成績   [複製鏈接]

IloveJJ 發表於 19-4-1 14:00

講清楚,我唔係唔贊成買ipad,係唔可以用「人有我有」作理由 ...

你冇錯,只係我做唔到嚴母。我喺我認為合理範圍內滿足自己和呀女。我亦唔係刻苦學習嘅人,我係興趣好玩行先。我做唔到自己一套,教呀女又另一套。

bobbob 發表於 19-4-2 09:04
其實而家用平板電腦響教育好common,我哋小學上堂要用ipad答問題,平時功課會用google classroom交,用slid ...

係咪直私多d機會用ipad呀? 我地普通津校,小一未見有要用ipad做嘅功課。

IloveJJ 發表於 19-4-2 09:36
我仔都係津校,一年級已有網上功課。街坊讀另一間聖公會津校,更加每日有。不過唔一定用平板,用desktop  ...

有網上功課,但冇ipad做嘅功課。

bobbob 發表於 19-4-2 10:33
無?

https://www2.plkfcmps.edu.hk/CustomPage/paragraphGroup.aspx?ct=customPage&webPageId=26&pageId= ...

小一,暫時冇用ipad做功課,所以唔想買住

Cheeselover 發表於 19-4-2 11:07
iPad, tablet 和desktop不也是可以上網做功課嗎?我試過用手機也可以上網做,小女P1已有網上練習,不過不 ...

我女話有d 學習(games) App要用ipad, 佢「話」,我就係未見有迫切性,拖得就拖。

IloveJJ 發表於 19-4-2 11:52
不過你又要考慮,你原本話考到級三會買,但如果最終無考到,卻因為學習需要,咁點解話呢?
...

級3或平均分95應該冇乜可能,所以佢游說緊我94.5算唔算95 我一直hea住佢先。當然如果真係有迫切學習需要我當然會買。

MrBeast 發表於 19-4-2 12:17
仲可語音輸入,唔識寫的字問ipad 手機就得

我女平時自己做功課,屋企冇人教佢(父母返哂工),如果造句有中文字唔識寫,佢會拎部字典機出來打個英文字去查番個中文字 (不過provided that佢要識英文個字)。真係千辛萬苦

IloveJJ 發表於 19-4-2 12:58
但你到時點dou先?又話要級三先買,跟著又無條件咁買

我一直都話有「迫切」需要就買(網上功課可用其他alternatives e.g. Laptop,所以冇迫切需要用ipad)。冇「迫切性」都買純粹係獎勵性質。所以唔使兜。

MrBeast 發表於 19-4-2 13:09
有些有中文字我唔知點解釋和都會用英文(providing 佢識個英文字)
...

我女認寫嘅英文字遠多過中文字,中文字認讀到都未必識寫番出來! 中文真係難!

MrBeast 發表於 19-4-2 13:21
只是beginning, 除非你晤考dse, 高年級作文要用乜乜乜文體見到都想

所以我一直冇重英輕中,相反我用來伴讀中文書嘅時間係比英文多幾倍(英文佢K2後自己搞掂,中文我仲要keep住餵佢睇書。餵,即係我揀書俾佢睇,仲有個進度要跟 (每月睇中文書量)。或等價交換(睇幾多英文書就至少要睇番一本中文書)。

bobbob 發表於 19-4-2 13:52
用頁數計?

冇咁mean 用幾多本計。

MrBeast 發表於 19-4-2 17:46
會架,有次在tst 路過library 新玩意借書機,即興借了本關放galaxy 的書(唔係三叔那些),小朋友都問很多 ...

英文non fiction有冇d好似三采果d科普漫畫推介? 我女始終唔鍾意睇non fiction, natural science果d都唔鍾意(佢呀媽係natural scientist 都冇佢符 ) ,但佢又好肯睇三采果d科學實驗王/漫英/尋寶系列,可以不停loop。

MrBeast 發表於 19-4-2 18:13
magic school bus 簿那些都ok, 初小時通常薄薄地的我小朋友都唔會太抗拒,但間唔中都要迫下,亦試過書展汁 ...

magic school bus 我女睇卡通,書就少睇。

MrBeast 發表於 19-4-2 19:24
我取態較 opportunistic, 遇到某些事情就睇下那樣片和找有關的書,例如之前人人講global warming, 當然未必 ...

我女仲細(6歲),我諗佢仲係鍾意有故事性嘅書多d,佢睇magic school bus只係enjoy cartoon咁,未去到好keen覺得要再深入研究。

Cheeselover 發表於 19-4-3 08:51
女孩子就是這樣,我女也對nf無興趣,usborne的書也有看,字小又多,都是我伴看,我在找入位點,例如生物, ...

言之尚早,得果6,7歲仲係好細,我6,7歲時都唔睇呢d書啦,大個一樣係做科研和science職業。不過現今好多科普已成為通識,我女暫時對科普類漫畫有興趣,不過我好奇想知有冇d好似三采嘅英文漫畫形式嘅non fiction, 咁就多d選擇。

IloveJJ 發表於 19-4-3 10:16
又唔關細唔細事喎,我大仔幼稚園已兩種書都鐘意,而家都係,兩種書都睇,只不過睇中文唔睇英文啫,佢唔止 ...

咁可能係心智發展或男女性格吧,我女仲係成個bb咁。興趣呢d又冇得迫嘅,我唯有揀書俾佢時投其所好,所以我咪話三采/文房果d科普漫畫好吸引,有漫畫故事串連,冇咁平鋪直敘。如果有類似嘅英文書就好。

bobbob 發表於 19-4-3 10:31
https://www.amazon.com/Manga-Guide-Relativity-Hideo-Nitta/dp/1593272723
呢啲得唔得?有唔同嘅數理topi ...

呢類ok ar! 不過d Physics應該要初中先明! 多謝你先

IloveJJ 發表於 19-4-3 10:16
又唔關細唔細事喎,我大仔幼稚園已兩種書都鐘意,而家都係,兩種書都睇,只不過睇中文唔睇英文啫,佢唔止 ...

呢類漫畫形式講歷史文化地理或科普通識,呀女就好鍾意睇,可以不停翻睇。DK果d Non Fiction/ fact book佢要chur住我伴讀解畫先肯睇。

IloveJJ 發表於 19-4-3 11:06
我覺得係架,男女興趣不同,不過我驚我咁講,你話我封建喳  
英文仲多啦!

Horrible Science 好唔好睇? 我有套Horrible Histories我好鍾意,但我女未睇得明內容。佢有時未分到現實世界d制度vs fairytale果d公主王子

Happy-car 發表於 19-4-3 11:05
我仔三、四歲已經開始睇天文、地理嘅書,大D就睇埋歷史、數學嘅書,佢會不停睇同一本好多次,純粹個人興趣 ...

咁我覺得閱讀興趣同學業成績冇關係,我中學有段時間成績好差但我睇好多課外書。
‹ 上一主題|下一主題