用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 SMC VS NPL 點揀
發新帖回覆
樓主: minnieevergreen
go

SMC VS NPL 點揀   [複製鏈接]

PC9394 發表於 24-3-23 08:54
熟悉的味道...

其實樓主做錯乜嘢?
樓主EQ高,喺討論區慷慨分享亦算有禮貌,點解要被追住羣嘲?

PC9394 發表於 24-3-23 09:59
你嘲佢?無人嘲佢
大家都係著緊子女,沒有謾罵,互相尊重同分享,探討最合適的選擇
...

我剛路過,第一次喺樓主呢個post留言。
見到有人話追連續劇,又見到#722樓都叫你唔好咁啦,我先問一句樓主做錯左d乜。

Sing13 發表於 24-4-9 22:22
如果是揀spss,完全明白。
如果是揀汇基,不明所以。唔知幾時成績先可以赶上spss。

SPSS vs UCCKE兩間成績有相差很多嗎?

Sing13 發表於 24-4-10 01:54
https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3873749

spss核心四科一般都約70%

因為你說唔知幾時UCCKE才趕上SPSS, 而我印象中兩間都係差不多Band 1B (只講DSE成績唔比較名氣),於是去睇下CEM 4+率,SPSS 68%, UCCKE 65.8%。再睇埋其他科,我都唔敢肯定SPSS係咪真係明顯好過UCCKE, 整體4+率應該都係6x%吧?個別科目各有長短,所以唔明你用「趕上」呢個字眼。

再講,主科4+率相差2.2%, 在uccke相等於不夠兩個學生的差別,要用到「趕上」咁誇張的程度嗎?

Sing13 發表於 24-4-10 02:30
Spss 2022年核心4+ 是74%
匯基上年是近幾成績最好既一年。
多年未見匯基4+能突破70%以上。

其實你如果明白個%差距代表幾多個學生,就唔會用「趕上」呢個字眼。另外,核心4科的通識已經冇意義,所以我會睇中英數成績和整體。睇埋其他科目,uccke除了中國文學4+率特別差,其他非主科成績確實「趕上」了(用你的「趕上」字眼,雖然我唔同意有咁大分別要趕上)。再睇spss非CEM科目成績,至少4,5科的4+率都是4x%或更低。每年成績都有多多少少上落好正常,但如果SPSS呢個成績已經係你口中別人要「趕上」、傳統名校名氣的加持,甚至其他Band 1B都難以「突破」的程度,就令我費解。

Sing13 發表於 24-4-10 08:57
我用「趕上」是因為係我印象中,Spss 4+ 一般都是70%左右,有些年份能達到70%中,匯基多年都係6x%。(好多 ...

我自己睇數據,唔會憑「印象」,我會將個%差距化番做幾多個學生人數去理解,而唔會僵化地睇什麼6字頭7字頭8字頭,亦唔會只睇CEM3科,會睇埋其他科目。

匯基並沒有多年都係4+率6x%,  從校網資料,佢係由5x%慢慢爬上6x%,  亦係最近幾年才keep住6x%。睇8年data, 只計DSE成績,睇到個走勢係持續向上。我從來沒有打算估佢未來幾時要突破70%, 我認為以呢間學校背景、地理位置、強烈宗教氣氛、重視全人發展和教學理念理,又不設精英班和太多高中選科限制,沒有刻意操控選科下,能夠坐穩Band 1B係最理想預期。我只係回應你用「趕上」一詞去放大幾個%差距,再睇埋全部DSE科目成績,我都唔敢計其他科4+%,怕計得太盡令人尷尬。在我心目中,每年成績有上有落好正常,兩間現時都係Band 1B校,各有長短和特點。樓主最後揀邊一間,都唔會係錯誤決定,因為佢同女兒都有認真了解過才去取捨。
‹ 上一主題|下一主題
發新帖 回覆
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊