用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 真道和福小如何選擇?
樓主: fille
go

真道和福小如何選擇? [複製鏈接]

如果6年後之福中是band 1a , D 人會否申請, 唔理是否紅色背景, 我們現在巳是中國的一部份, 分不開巳是事實

回覆:owennam 的帖子

而且我相信好多學校都有類似的事,分別有無被轉開,比人知,好似理大今天迎生日,學生大打出手,我地是否又唔讀理大呢,只是個人想法

引用:回覆+fille+的帖子 如果唔谷唔操個小朋友

原帖由 Valy 於 14-08-16 發表
回覆 fille 的帖子

如果唔谷唔操個小朋友,父母無安全感的,福小啱D
其實福小升小三都開始谷同深,因始終要tsa and dse, 現實D好

引用:回覆+fille+的帖子 如果唔谷唔操個小朋友

原帖由 Valy 於 14-08-16 發表
回覆 fille 的帖子

如果唔谷唔操個小朋友,父母無安全感的,福小啱D
身邊有朋友D仔女在幼稚園時讀D happy school, 點知升小後好後悔,課程追得好身苦,呢D野始終要還的

引用:Quote:原帖由+owennam+於+14-08-16+發表身

原帖由 ozoz 於 14-08-16 發表
如果hea住happy就預咗要還喇,之但係happy得黎唔hea,做埋狀元就excellent了

...
係又好呀,我都想

引用:Quote:原帖由+cherrieshum+於+14-08-16+發

原帖由 爸爸愛您 於 14-08-16 發表
其實你講得好啱,國內有好多人好唔文明和討厭嘅行為,真係令人好激氣,我都好唔喜歡,希望佢地行為真係可以 ...
國內D人有D行為又真係唔底爭

引用:請問福小同真道Dse成績邊個好d?另外直資中

原帖由 cherryird 於 14-08-17 發表
請問福小同真道Dse成績邊個好d?另外直資中學其實有冇banding?
升中板有數據可以睇

引用:作為中國人,教愛國係必須,但唔該唔好教小

原帖由 littlefaith 於 14-08-17 發表
作為中國人,教愛國係必須,但唔該唔好教小朋友見到國旗要感動到喊,或咩共產黨永遠是對的云云。 ...
我覺得國教是遲早的事,但我唔覺得國教=洗腦,E+D小朋友好聰明,唔係你話洗就洗那容易,如果唔係我地D呀媽就唔使日哦夜哦,呀仔都唔入腦,又點會教到D小朋友見到國祺就激動呀,如果得我都比個服字

引用:Quote:原帖由+owennam+於+14-08-17+發表我

原帖由 ozoz 於 14-08-17 發表
每個家庭不同,我爸爸係非常親中人,年輕時甚至共青團向佢招手。佢身邊一般普通朋友不易察覺佢滿腦y理,因 ...
我爸爸E十已經退休,他說果個代個個都當毛主席重要過老豆,有好多人都被批豆,洗腦,現今教育是必要的,國教也是事在必行,也逃避不了,所以我地作為家長,只好教育子女要事事求證,不要人雲亦雲,及早培養子女的分析能力,現今互聯世界什仄資信已容易得到,唔會好似日x,以為改寫書本的內容就等同從未浸華,好可笑,自己褊自己國民

引用:未來是中國嘅世界,現在中國也沒有什麼批鬥

原帖由 baba987 於 14-08-19 發表
未來是中國嘅世界,現在中國也沒有什麼批鬥,何解仲要講呢啲說話呢?

不如講日軍侵華3年零8個月 ...
日本海嘯之真相其實是日本深海垓試,唔知是否屬實,如果真就是自已囉黎,不過日本全國垓超標,不去為妙

引用:未來是中國嘅世界,現在中國也沒有什麼批鬥

原帖由 baba987 於 14-08-19 發表
未來是中國嘅世界,現在中國也沒有什麼批鬥,何解仲要講呢啲說話呢?

不如講日軍侵華3年零8個月 ...
yes, E+已唔會再有批鬥,共清,毛主席,現今已是中國的世界,不論是不是紅色,都要好好培自己小朋友為上策,分析力,EQ,IQ,同理心,自理及自制能力等等

其實漢華,培喬,秀明都是類似學校,又咪幾千人考,這就是是實

回覆:owennam 的帖子

秀明是官津,所以無話對錯,只是各有所取

引用:Quote:原帖由+owennam+於+14-08-19+發表日

原帖由 huba 於 14-08-19 發表
為人父母者身教很重要,說話請不要噏得出就噏。如果無憑無據,請別說什麼「...真相其實...」。

...
我都話未證實,睇清楚la, 係D 綱上用呢字眼形容,唉!

引用:+本帖最後由+huba+於+14-8-19+08:25+編輯+\

原帖由 huba 於 14-08-19 發表
你又證實到那是真正的天災嗎?請從頭看清楚我那段吧!大家只談談,不需要動氣,如果有觸及到你的敏感處,那就此終止,什麼反例子?大家還要學習

‹ 上一主題|下一主題