用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 資優教育 好痛苦~
go

好痛苦~ [複製鏈接]

你個小朋友可以上一些情緒課程, 睇下有無幫助. 資優的小朋友如果情緒控制得不恰當, 會變成低成就資優兒的.

原帖由 BERRYTOTO 於 09-10-29 01:02 發表
自從小朋友證實為資優之後,我好似無一日舒服過,我小朋友星期五就四歲,好早己經察情緒好有問題~我想舒發下自己,確實太辛苦,我本身好堅強亦無野難到自己,我宜家一邊打隻眼有十廿萬公升既眼淚流出,係我前所未有既壓力,每一個父 ...

我懷疑佢可能係Aspergar.

原帖由 BERRYTOTO 於 09-11-11 22:06 發表
睇緊心理e生控制啦~唔係睇E生我都唔知佢係~

同意, 現在發現有些資優兒是會夾集了其他症狀,
太細未會察覺, 其他症狀會在4歲後開始出現.
例如: 過度活躍, 亞氏保加, 讀寫障礙,感覺統合etc. 這是雙重特殊資優兒.
其實越細發現處理得當都是有好處, 處理不當資優兒將大後都會犯案.

原帖由 wisekid2007 於 09-11-12 17:01 發表
恕我直言, 你兒子的情緒問題, 可能源自他是資優, 但是否真的資優或資優程度如何, 跟本不重要,因為其實是否資優也可能有情緒問題,所以跟本無需理會或處處標榜他是否資優。

你兒子現在如此嚴重的情緒問題, 主要是由父母 ...

BERRYTOTO

我仔仔o個時都係有同樣一樣好多問題, 我識會答,唔識我會遲些找到資料才答, 你可買一本百科全書佢睇, 一定有興趣, 你亦可帶他到library 睇書, 叫佢係o個度找答案, 因為佢仲細,所以你教他在那兒找答案, 遲些你仔仔會將你屋企所有會拆來看, 倒不如你將你屋企不要的東西keep 起來等佢拆, 如果唔係你買一樣無一樣.
最佳的玩具,你可考慮買lego.

原帖由 BERRYTOTO 於 09-11-13 11:19 發表
我都同意..我可能我表達不好..我意思係我CHECK左佢唔係其他症狀.我亦唔在付是否資優..我只係會感覺到D類小朋友又係有你地所變出黎多種情緒問題....我去睇E生個陣..都係因為佢情緒好有問題..而去解決..我都係擔心佢 W ...

你幾唔得閒都要帶佢去library or 大型書店, 睇下佢鍾意邊一類型的書, 有興趣係邊方面.
資優的小朋友同普通小朋友有些不同, 可以講同一般的小朋友係倒轉三角型, basic 的事是無興趣的, 理解分析能力強. 所以一些重覆性的野係無興趣,同埋不喜歡死記, 所以未必係學校名列前矛.
所以公文未必合他, 因為係機械式操練,我仔仔上了半年已無心機,同埋睇通了係順序落,
而家有試堂你可試下.
反而有些趣味性的數學或者可以試下的.

原帖由 BERRYTOTO 於 09-11-13 15:10 發表

Wawa,
我要番工 mon-sat 5日半..我都想陪佢去圖書館..好難安排到時間去..同埋我自己由細到大都好好好小去圖書館(我未試有圖書証)..所以每次一問我淨係識去買..今本無意識第一時間去諗下圖書館..我都試下啦.. ...

如果資優的學生,對於出面坊間訓練,無任何作用, 只會悶, 不如問一問你個小朋友喜歡甚麼, 不一定是術科, 我仔仔就喜歡畫畫同科學.

原帖由 kathylo 於 09-11-16 14:00 發表

hi wawa, 我個女都被教育心理學家評她個腦轉數很快, 她之前上過公文式3個月, 因為佢又係唔鍾意而且好抗拒, 所以轉了enopi, 直到現在, 我發現enopi與公文都十分相似, 所以, 都想趙她轉

請問你有無好介紹? ...

我無唸到enopi 都係操練式的. 如果係又真係唔啱你囡囡, 因為資優係不喜歡操練的. 其實我都無特別同佢做任何課, 因為好多資優課程都係3年級以上先有的. 佢對數學都好概念性, 不喜歡背, 連乘數表都唔背, 三角幾何反而有興趣.
科學佢都係自己睇書, 愛看天文地理,同埋電學,鍾意拆野同砌lego, 所有玩意係自己創作的.

最痳煩佢成日係學校都坐唔定, 都會比老師投訴.

原帖由 kathylo 於 09-11-17 09:16 發表

我個女已經學緊畫畫, 鋼琴, 合唱團和游水, 全部佢都話鍾意, 我要佢去enopi數, 係想佢習慣每日做功課, 而且佢都鍾意數理思考, 但唔鍾意一味只係重覆做同一份習作, 我可以怎樣幫她找一些有趣味的數理班, 而唔係一味 ...

SAME

其實選課外活動, 運動和樂器佢地鍾意都無問題, 但學術野要小心, 大過操練會厄殺資優兒,所以帶佢地去書店和圖書館等佢地睇下有興趣的書.
咁你仔仔係學校讀書成績又如何呀?

原帖由 samelsaho 於 09-11-17 21:28 發表
hi kathylo, wawa,

我囝囝就來7歲,而家上緊的活動有 panio, violin, enopi maths, arts & technology, swimming, lego, team games & 智力遊戲 for gifted child, (我覺得太多,但叫佢cut緊D,佢又唔肯)
其中enopi math ...

我都有買lego比仔仔砌, ,砌完會拆, 再組合另一樣野,例如佢無飛機佢會砌到架飛機出來. 而家係差無摩打野比佢放入去, 但佢都知道如何整電去駁線來整著些燈.

原帖由 kathylo 於 09-11-18 16:18 發表

hi, samelsaho,
嘩, 你個仔學咁多野, 咁米無時間剩?
我個女都係上了差不多1年enopi math, 現在開始唔肯做d workbook, 而且時常問點解佢要做, 我和老公打算再沒有改善, 就cut左enopi math

我都比過佢去上"小鐵人" ...

可能國際學校真係可預留時間出去學野,我仔讀傳統學校,做功課溫書都趕唔切, 真係無自由. 記得小一時佢地學校好多抄寫, 佢最唔鍾意,成日拖到10:00先做完, 今年小二就好些, 做完功課都仲有小小時間玩.

原帖由 samelsaho 於 09-11-18 19:09 發表
hi wawa & kathylo,

囝囝在國際學校讀緊 Y2,冇mud 功課做,所以都好得閒,他的學術成績約中上,他老師話囝囝的 Maths, Science & English 的 phonics, spelling & vocabulary 比同班同學好,但有些問題要改善,佢的問題係 - 上 ...

你仔仔係咪又係用左手寫字呀, 我仔因為用左手寫字, 好多時係由右至左橫過去, o的點全部都係相反, 老師都會扣分同要改正, 所以而家我知點解中國人要逼佢地寫字用右手,但最近我仔仔對打中文有興趣, 而家係度自學.

原帖由 samelsaho 於 09-11-19 20:09 發表
hi wawa,

其實我唔係一早決定比囝囝讀國際學校,係因為當時冇mud學校肯收佢及都知道囝囝唔適合 Local School,因為佢鐘意諗嘢多過寫嘢,因此寫字似 typoon!加上我自知自己 EQ 低,脾氣臭,一定唔可能"陪太子讀書",所以......... ...

mattsmum

這是何出處, 有98%一樣.  佢真係好討厭死記背誦.

原帖由 mattsmum 於 09-12-4 23:14 發表

I also have a left hander, visual spatial learner:

VISUAL-SPATIAL視覺空間學習者?
主要以圖像思考
擁有視覺強項
空間掌握較佳  
整體(whole-part)的學習者  
很容易學習複雜的概念 在簡單的技巧上顯得不濟
...

但係IQ 高都唔及EQ高的. IQ 都可以後天培養, 好似我個仔咁EQ唔高就算IQ高都無用, 因為好多事都要同人合作的. 成日與人相處唔好就係佢的弱點.

原帖由 beywat496 於 10-4-14 22:27 發表
我一直很羨慕人家有資優孩, 我經常話自己個囡好蠢, 別人學嘢要三次, 我囡要三十次才學會, 令到我好咀,

雖然你現階段是辛苦一些, 但你將來囝囝成就, 我付出我所有都買不到。

羨慕你。

[
quote] ...
‹ 上一主題|下一主題