用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 資優教育 資優兒的情緒問題
go

資優兒的情緒問題 [複製鏈接]

小新

我仔仔係學校都有同樣情況, 係佢言語表達慢, 唔識同人去拗, 只要每次都不是同樣的錯便有進步, 學校亦體諒. 最近和老師相討, 因為很多時候同組員意見不合而有磨擦. 所以我們建議用九型人格方式. 將他和同類性格的人同一組. 初試一個星期效果唔錯.

原帖由 小新媽媽 於 10-5-3 10:59 發表
我個仔(8歲)都有情緒問題, 佢就係好易激動, 為小小事就會發癲 (人地笑佢, 用言語激佢, 應承左佢又唔做等等), 同同年齡既小朋友相處有困難.

參加過小童群益會課程, 不過都唔係太岩. 社工&老師既意見都係 ...

如果係相同性格的人, 爭執會小些, 你可以同你小朋友分析,父母那一方的共同點比較多, 相處一定會好. E.g. 一個完美主意的人, 同一個不完美主意, 往往會有衝突的.

原帖由 mother904 於 10-5-3 14:48 發表
wawa,可否講多些,我知道九型人格的理論,但如何應用來教導小孩子的情緒問題?

在學校老師分組時可以幫到手的. 因為資優兒,在同班可以相處的人唔會多, 所以我同老師講, 唔好迫佢, 只要佢唔好再比其他人影響到佢既情緒,同學又可以安靜上課就可以.
投訴只會影響大家的關係, 找個解決的方法是最重要的.

原帖由 mother904 於 10-5-3 15:35 發表

但係佢係學校同小朋友相處,又點先知邊個同佢性格近似,小朋友唔識分析架~~~~?

所以有時係街度見到的小朋友有情緒的表現,再唔好話o的家長無家教. 有時真的身不由己, 其實個小朋友都係控制唔到的, 唔同有些小朋友摟買玩具or 食野, 是一o的都唔同.

原帖由 wan_sosin 於 10-5-5 14:34 發表
好欣賞你們這些母親的努力,教小朋友真係試盡一切方法.我都好佩服我那個朋友.很高EQ.

一般小朋友要到入小學才知道是不是適應問題or過度活躍, 通常過度活躍係會叫都好似聽唔到的. 男仔會比較明顯.其實過度活躍都好普遍, 100人
之中就有4個. 所以平均一班最小有1-2個會有呢o的現象.

原帖由 wan_sosin 於 10-5-5 23:26 發表

agree!其實我都明白,因為我個仔係疑似過度活躍,帶佢出街我要狂追,狂叫住佢,都好唔想係咁,有時我會用手帶來拖佢,街上d人都會有說話,但總好過佢亂走有危險.上星期日佢先至用手放在自動門裡面,差d夾到手.不過還好是他 ...

都係睇情況, 輕微都可以行為治療, 如果間學校唔容許小朋友都可能要藥物治療.

原帖由 wan_sosin 於 10-5-6 12:38 發表
多謝你的意見!有時頑皮同過度活躍真係好難分,等將來返學先算,健康院話如果返學老師有意見可以返去check,好在而家過度活躍早發現都可以控制得好.

我唸都到尾聲啦, 可能要等下一次新programme.

佢地有好多內容都會係高小.

原帖由 emileleung 於 10-5-14 10:22 發表

小新媽媽
唔該你, 我睇吓有冇啱既topic先 !
‹ 上一主題|下一主題