用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 有小朋友入讀 的媽咪入來傾下好嗎?
go

有小朋友入讀 的媽咪入來傾下好嗎? [複製鏈接]

Re: 有小朋友入讀 <康傑幼稚園> 的媽咪入來傾下好嗎?

Christy

我見到我第一個入來sign up. 我仔仔係mos 分校.

Christy

公司自己有部私電係方便o的 咁你都回應好快喎.

MOS 個校舍有2層,頂層係天台,比小朋友玩沙同學種花. 都算乾淨,你地係咪返到學校又係要換鞋呀? 攪到我一開學就要買好多鞋.又白又黑,好在佢話幼兒園唔係咁嚴都無所謂. 我選佢原因係佢地老師好有禮貌同近不要搭校車,校園都算大. nursery係樓上.

我想問你地一星期有多小英文堂同普通話堂呀?

sumyinmama

welcome!  多o的入來chart 呀,咁你咪同christy 一間學校law.

Christy

Ms Karen 每星期二就係mos,我唸佢都係要走幾間學校, 我唸平時佢地都係班主任教返英文. 咁你個o的英文好唔好呀? 上

Ivan

我尋日都收到家長信呀? 但未好詳細睇,咁你有無上佢個講座呀.

Christy

我地只係每星期一次睇佢地做早操, 你就好啦日日都可以睇,我要返8:30所以無乜機會,連送返學都太早, 佢地唔比8:30 前送到學,有一次下雨唸住車佢返,點知佢都要係出面等,但我又要返工,咪個菲傭同佢係出面企law,今個星期家長日,我試下叫老師比個人情先.

其實佢唔借返來我日日都同佢睇唔同既書,但如果唔係學校既書唔知得唔得.

我係

Ivan

乜林生咁唔準時呀, 老師慘家長咪重慘,放工趕去我唸連晚餐都未食,佢地又係第二日要返工 .

你地做早操時用乜語言呀,上次我老公去睇佢話用普通話.  

佢地好好校慶o個日每個小朋友都有機會上台,我都古唔到我仔仔得o個2歲佢都會揮手, 佢今次係扮monkey 仔.

Christy

睇做早操我地呢度,只得星期五睇,每日都唔同班,同你地有o的唔同.

你小朋友叫捷泳,將來游泳一定好,尢其自由式.

你地返學遠唔遠呀?

sumyinmama

我仔仔要行15 mins.

christy/sumyi

我上星期二去

Christy

佢地上次只係手冊寫 17-21 Feb 係評估週,無話係考試,我都無同佢溫,我唸住佢讀N班都係過下群體生活,所以無咁認真呀,但佢英文本書o的字佢識曬,仲可以話埋比我知a for apple .... 但中文就 :cry: ,我唸我要係中文方面努力o的啦.

Christy

你真醒目佢中文係認唔到字,如果有埋幅圖佢會識,e.g. 口, 佢如果見到幅圖,佢講

Christy

我唸係咪k1先有天氣報告呀, 如果係有就好啦,我日日都同仔仔睇fredy 報告天氣,話佢知明日既天氣係點,佢見到fredy佢好似舊冰咁,佢話好very cold.  :  你有無參加親子講故事呀?

Ivan

我都覺得佢地鍾意同大小小既哥哥玩,同埋好聽佢地話tim. 朋輩真係影響好大.

Christy

我無參加,我都唔知講乜好,如果要講又要請假,今次都無報到呀 . 我驚到時我仔仔會走過來我講唔到仲衰.

我都想睇下佢地錄影帶,因上次我老公唔記得開聲 錄,唔知佢地會唔會有得買呢.

KK1706

終於有你同我一齊啦. 我無收到通告話要穿華服,不過尋日工人同我講先知, 拿拿林拿返上年o個套出來,今年套新要過年先著 : . 好在上年o個件仲

kk1706

聽日家長日你幾點呀? 我好早下9:40.

Christy

我想問o的相係邊度可以看到,佢地沖了出來未呀.

Christy

我都唔送我個仔返學咁即係睇唔到 :evil: ,但我自己有V到小小但我老公唔記得開聲,我自己就有同佢映相,因為o個日掛住映,都睇唔到佢表現成點. 所要想睇帶law.

KK

咁可能我走你就出現lu.

各位,
我返埋今日放假lu,年初六開啟市.   但個仔要返埋下星期一先放假. 17 Feb 又返學.

Christy

我請

話咁快又要開工, 真係有O的唔舍得個假期.
.Happy Valentine's Day

Christy

我無唸到 N 班都有成績表,都無同佢溫過,今次真係自動波,佢地比分係咪好嚴,我見佢最高都係B+, 佢英文係最好. 你個小朋友成績又如何呀!

Ivan

我仔仔返而日日都話康傑同返學

kk1706

我唸佢地開學都早呀,今個星期四就要返啦 (17 feb).

Christy

你終於出現啦!!!!

我地無試卷,可能叫佢認字, 我地呢間個老師話佢英文好好先B+,音樂都係B+,其餘都係B,常識C+(可能佢仲有懶尿),但係懶尿都係叫常識 , 咁你個O的成績都好好喎. 我都見k1佢地都係有分,個個100分.
‹ 上一主題|下一主題