用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 有小朋友入讀 的媽咪入來傾下好嗎?
樓主: Christy_Pau
go

有小朋友入讀 的媽咪入來傾下好嗎? [複製鏈接]

Re: 有小朋友入讀 <康傑幼稚園> 的媽咪入來傾下好嗎?

Christy

我上次曬

Christy

常識如果係考顏色佢應該會叻過英文喎 ,佢basic 既顏色係完全無問題,佢連pink 同purple 同分到喎, 但個老師同我講話佢仲未叫人同大小便 ,唔知係咪間間學校唔同呢. 咁你有無訂到dvd 呀.

Christy

佢而家

twyam

你小朋友係邊間分校讀呀????

佢由出世到而家我都train佢叫人,係屋企已經叫,每晚都同我講good night, see you tomorrow. 跟住自己拿住本書入房訓, 但唔知點解佢一出街佢就好怕叫陌生人,可能我同佢小探親戚,其實應該係我無乜親戚係香港.但每次臨走佢就會同人bye bye同blow a kiss.  不過我見佢返

今日開始返學lu, 前兩日佢自己可以起身,但今日一返學就唔肯起,又唔肯訓,真係古怪.

呢度好多都係青衣既家長喎.

Christy

可能佢地n班啦,不過學費係貴過k1-k3. 好似每間分校o的學費都有出入.

Christy

所以我咪知好小野law, 連有每科評分都唔知. 唸住n班都係過下群體生活,係屋企無咁悶.

你幾多學費呀,我而家交緊$2,0xx

Christy

點解間間唔同學費既 ,我以為要照顧佢地大小便同埋返多o的學,所以n班學費貴o的.

KK1706

你地k班都係一樣學費,之前我見佢地好似平$100/month,而家同我地n班一樣喎.係呢你係邊頭住要唔要搭校車呀?

kk1706

我以前都係做toys, 每年都要去fair太辛苦,又要出trip, 結

kk1706

你地係咪都要擺booth,我記得擺完hk toys fair 跟住fly去new york/germany, 寄sample 都寄到手軟. o個時又凍我最記得老板話ny o的sample 唔賣得我同我同事要拿去Postoffice 度寄,o個條樓梯好長,o個時又涷又下雪,真係好難頂呀, 你地o的plush toys 有無TM 呀.

你就來有第2名咁點上呀.

ywwong

我都有報祟真k1,收

Christy

乜咁

kk1706

咁你同

kk1706

哈哈sorry 可能下個係呢 , 我都見到佢地好多人100分. 但我N班無exam paper 無得睇. 所以有o的懷疑.

Christy

我都有唸住報私小, 我出年應該唔會係康傑讀.

Christy

我仔仔出年99%會讀啟小,到時再考ST. PAUL/小拔. 同時都會考慮啟小直上,又或者在第一輛自由分配讀返佢DADDY O個間"基灣".

因為康傑英文唔係好夠,所以唔唸住讀上去.

Christy

其實每個人要求都唔同, 我自己覺得傑一星期只有一堂native 老師教英文實在太小,同埋無phonics 學要另外出去學. 呢個係我考慮因素之一. 因為我想佢既課外活動係運動,繪畫同音樂方面,而唔係返完學仲要去補習咁law.

有一樣野比我發現到佢地提供o的英文歌詞"two little eyes"內有o的字係串錯

Sumyinmama

你會比女女去邊間讀k1 呀?

Christy

其實我都好小同仔仔睇返佢地o的書,通常睇課外多,咁有一日見佢學校派

KK1706

佢地幼稚園教師最底要求係form 3 咋,但普遍都係form 5,所以我都無要求咁多. 教局而家攪掂埋中學之後再攪埋幼師,而家有好多幼師都係度努力緊進收啦.

Christy

唔好話幼稚園,我o個時讀中學,個老師用英文教我見佢地好多時都唔係好肯定個英文字點讀,到我到外國讀書時先知比佢地教錯,真係 , 所以自幼學Phonics 係好緊要,唔會比老師偏到. 你知點解我要選間有英文Phonics學校同埋要每日都有native speaker 教佢地英文啦.
‹ 上一主題|下一主題