用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 特登由全職轉做半日工,下午跟小朋友功課,值得嗎? ...
樓主: Kingkong6
go

特登由全職轉做半日工,下午跟小朋友功課,值得嗎? [複製鏈接]

有冇媽媽都係咁?不過我老公搵得唔多....

0    0    0    0

引用:me+too>>不過,+我仲未搵工呀,+唔知搵唔搵到

原帖由 pocoyo123 於 12-06-26 發表
me too>>

不過, 我仲未搵工呀, 唔知搵唔搵到PART TIME做?
我打算問下公司俾唔俾我轉半日,到時我唔想要工人

引用:Quote:Kingkong6+發表於+12-6-26+18:53+有

原帖由 chumamma 於 12-06-26 發表
如果你想為仔女好的, 你又懂得教, 你一定要放棄份工, 放棄短暫的金錢。

媽媽係最好的老師, 教 品德, 教 E ...
我反而擔心跟功課,佢又唔合作的話,我既EQ會好低

引用:Quote:原帖由+點算好+於+12-06-27+發表回復

原帖由 madamewong 於 12-06-27 發表
或者可以改為"home office"
好難搵home office既工作,除非係買股票同網上生意

引用:小一可以的話,就留小朋友身邊,教下佢自己

原帖由 fannymk 於 12-06-28 發表
小一可以的話,就留小朋友身邊,教下佢自己如何應付功課,默書!小二做返雙職,大家都好!

...
小朋友又會唔會慣左有媽媽在旁先做功課呢?最怕佢依賴左我一年,小二時我做番full time, 佢會打回原形,等我番黎時先做功課

引用:香港地,+返份工仲慘過賣身,+好多時,+7點收

原帖由 pocoyo123 於 12-06-29 發表
香港地, 返份工仲慘過賣身, 好多時, 7點收工叫早, 返到屋企已是8點, 又要拿拿林食飯, 跟得功課又無時間溫書 ...
係架,我自己轉半日,搵少左錢之餘,仲要俾人工個工人,但唔keep佢,我又唔可以幾個月至一年後隨時搵過份全職,依家請工人仲困難過自己搵工。有工人時我可放工全心睇佢功課,唔駛做家務。

引用:+本帖最後由+miffy+於+12-6-27+13:30+編輯+

原帖由 miffy 於 12-06-27 發表

我剛相反, 仔仔上小二後, 我由全職媽媽轉在職媽媽。
你可唔可以分享下有咩心得教到小朋友咁獨立?

引用:Quote:Kingkong6+發表於+12-6-27+11:15+我

原帖由 chumamma 於 12-06-27 發表
kINGKONG6,

頭階段【唔合作】一定會有, 久而恆之, 慢慢會磨合適應, 你要堅持, 我當年就當個囡是弱智, 比 ...
我小朋友9月先升小一,因佢幼稚園冇乜功課冇默書,所以我好擔心

引用:Quote:Kingkong6+發表於+12-6-29+19:27+你

原帖由 miffy 於 12-07-03 發表
我諗主要係教佢地自己學習和溫習的方法, 而唔係比佢倚賴我。

小朋友由幼稚園升上小一, 例如我仔由英幼升 ...
謝謝你的分享

回覆:特登由全職轉做半日工,下午跟小朋友功課,值得嗎?

我初步打算轉做part time幾個月至半年左右,跟阿仔小一上學期,如果佢獨立又乖巧自己做功課溫習,我出年便做番全職。所以仲keep住個工人

‹ 上一主題|下一主題