用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 油塘小學加油站 - part 86
樓主: lky2008
go

油塘小學加油站 - part 86 [複製鏈接]

雪文

我成日同自己講'各有前因莫羨人', 做人知足常樂~ 可能, 我地己經比好多人活的更好...

原帖由 stitch_katty 於 09-1-20 12:44 PM 發表

唔好咁講啦.....

今日出雙X

ktma

我都成日好似係咁唸, 但你要先check清楚3人家庭收入幾多, & 要幾耐未持有物業, & assets有無過額先得~

& 唸清楚, 先好行事, 費事有時d野返唔到轉頭

我曾經唸過x婚後, 我+2kids+parents咪可以拎5人屋, & 入息一定5會過額囉?! 不過都係得個..唸..字

嘩....乜咁既入息才可申請公屋?? forget it la..................

原帖由 hoganmama 於 09-1-20 02:13 PM 發表
家庭人口每月最高入息限額 (2)
(2008年4月1日生效)總資產淨值限額
(2008年4月1日生效)1人7 300元    (7 684元)181 000元(1)2人11 200元  (11 789元)245 000元(1)3人12 600元  (13 263元)320 000元(1)4人15 300元  (1 ...

工人利是, 我地100x 2

未計6299, 2小叔, 2小嬸個d

今晚老公公司食團年飯叫埋我去, 講開$$問題, 我話around $300/位 je, 佢話5得wor...原來係貴過公價人情一圍...普通菜式咋wor!!  又話市道5好既?? 我心唸, 咁擺酒, 咪蝕硬??

agree..你地d工人真係.....

我個件係'牛'd..&..蠢d...

原帖由 Jerry豬媽咪 於 09-1-20 03:26 PM 發表
見到你地d工人咁樣, 好 , 原來我屋企果個都好好ar, 係蠢左少少, 其他都ok, 自動波, 最緊要係好錫對仔女, 我同老公先放心出街wet ...

唔係瓜? 85分全班第2, 應該係分卷出得深啦, 我會好happy架~  數學100分, 仲要係弱科, 更加happy啦~ 求學不是求分數麻...

怪我多口..我覺得你對d囝囡要求真係好高....

而家呢代d kids真係好難教, 鬧又怕話會拆毀佢自信, 癲起上來又話跳樓!! 讚得太多, 又怕佢hill, 唔比心機讀書~

我而家都費事鬧, 總之攪5掂就罰無得玩, 我同佢地講明, 今次考試考得唔好, 我真係可以cut左個寬頻佢, 大家一齊唔好上囉! 佢地知我做得出架...so 唔敢放肆囉~

但考得好呢, 我又真係會獎佢地架, 比佢地去公園玩+無限時玩online games~

我覺得獎罰要好分明囉~ & 打鬧迫真係無咩用, 佢地肯自發去做先事半功倍~ 對住我囝, 真係深明此道, 佢真係打鬧迫都無反應, c蛇爛鱔咁...

agree

原帖由 lky2008 於 09-1-20 04:48 PM 發表
好忙!

雪雪:

你對KIDS叻,你要求會高,係人之常情!但都要俾D‘位’大家休息吓!

有朋友放這個gucci袋出來, 賣$600, 去年買, 新淨, 買得過嗎?? 有無人有興趣??

[img][/img]

咁幾多$$買得過呢??條友等$$過年,叫我問下人 wor

原帖由 龍舌蘭 於 09-1-20 05:15 PM 發表
多, 我唔會買.

I understand, 我唔係叫你地買,想問下幾$$買得過je

原帖由 ccbeauty 於 09-1-20 05:28 PM 發表
我都想留d$係身!

敏感? 咩敏感呀?? 我句說話都無咩意思既~ 不過都係無答我bor,幾$$買得過?? 定係咩$$都買5過??呵呵...

原帖由 ccbeauty 於 09-1-20 06:00 PM 發表
你唔好咁敏感先得ga, 我咁講冇muk意思ga bor.

fun

thanks for answer.  呢個款我見過,係薄薄地的細款來既,朋友叫我問人拎下料,睇下賣幾$$好囉~

佢想賣$400-$600之間,$400好多人問,但佢想賣高價d wor......

原帖由 funbabyhk 於 09-1-21 09:53 AM 發表
多多.

個袋幾佰元都算抵,但要睇吓你自己夠唔夠裝? 睇相好似幾薄吓....

hoganma

收到, thanks for info.

原帖由 hoganmama 於 09-1-21 10:01 AM 發表
好難講幾多會有人買bor......

講真, 個款ma ma tei, 裝唔到幾多野 $400 我就唔會買lor  

come

呢d小朋友我囡補習社都有架..佢地食野,文具等都會撈亂用架...不過大個d就會好d既, 你同佢阿媽講下啦~

5係$$既問題,係為左佢個小朋友好囉~

今朝xx成個家族du係度,我連早餐都未食呀!!!!!!!!!!!!!

uniqlo d 睡衣真係好正架...我都未去6, 今年都無乜消費意慾咁既..

唔知係未近埋年, 好q busy...咩都趕住咁...今朝成朝都好心緒不寧咁.......
‹ 上一主題|下一主題