用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 德望小學暨幼稚園(小學部) Welcome 09/2009 primary one Good Hoper
樓主: junior_pam
go

Welcome 09/2009 primary one Good Hoper [複製鏈接]

講開Raincoat...校車EE同Chloe講,叫距買過件斗縫款式。大家知吾知邊度有AR?? Thanks!

原帖由 穎晴媽咪 於 09-9-15 15:37 發表
阿十,

我趁停課將阿女今個星期五果堂 ballet
調左今日上,另想問下件雨衣,妳買俾
阿女果件係「過頭笠」定「扣扭」架?
我去千色店買唔到,店員話所有雨褸賣
晒喇,我唯有去奇趣天地搵,所有「過
頭笠」款冇晒大碼,淨得扣扭 (開 ...

Yeah~! 又多一個1D班^^

V Arts既台塾,我用薄既大台布Cut左一塊同張Desk差不多Size的出來作台塾

原帖由 bkd 於 09-9-15 18:21 發表
我個女都是 1D.

有個問題,  請問 V.Arts 堂 要帶的墊枱紙是什麽?   請大家比D意見.

Town gas cooking class sounds Great!

原帖由 smallegg 於 09-9-15 22:14 發表

fyeung,Jamie,

我都覺得有個地方大家可以坐低傾吓計,小朋友有得玩都幾好,我可以揾吓有乜地方啱。早兩日經過Town gas,見到有小朋友開party,仲有厨師教整嘢食,如果價錢OK嘅話,俾佢哋玩吓美女厨房,扮吓美少女厨神都好喎:wah ...

Bird Bird,

我家Chloe都係,日日食得一半Jar,老師又吾会Check距地食左幾多,所以距真係求其食DD就収工。Chloe話学校既Lunch吾好食,距都係鐘意食以前学校既飯...再甘落去...真係迫我出手日日整日本弁当>.<

原帖由 bird-bird 於 09-9-17 18:27 發表
我家小豬一向細食,佢話碟飯太大食唔哂,聽你咁講,咪即係佢食得好少。睇來小豬很快會變小排骨啦:-(

手冊...So far Chloe都寫得OK,因為上年幼稚園訓練左1年。但Do homework就惨Law,英文数、英文科都無問題,通常都可以自己完成,但渉及中文0個D就死Law...亜女完全係一個文盲,吾知提目講Mug,日日教功課都好似打杖甘,死吾死

原帖由 vvmon 於 09-9-17 20:57 發表
好同意你講d說話,自從兩隻霸王返學之後,唔好話細紋多了,白頭髮都多咗好多,見到亞女寫手冊寫到估謎語咁,問佢又答唔到你,d白頭髮點會唔"標"出黎! ...

TT真係0力....可以自己寫低老師講既野
看來...細女除左行家姐條路準備考小一之外,要加多様訓練中文。Chloe D中文真>.<

原帖由 十月媽咪 於 09-9-18 07:40 發表
我女無寫到要帶樹葉呀, 但噚晚臨瞓前至講, 但講到唔清唔楚, 唔知即係幾時帶...可能噚日放學返唻直踩, 佢三魂已經唔見左七魄, 畀周公急call佢去瞓覺呀! 今朝瞓醒, 清醒好多, 再問佢係咪要帶樹葉, 咩堂要帶樹葉, 點解 ...

昨日応該係紅Law白。Chloe都係食吾到d肉...紅Law白係距C敵(細細條生食就OK)....所以我古昨日我個女応該只食白飯

原帖由 bird-bird 於 09-9-18 08:37 發表
Hello bbmummmy,

好彩有你證實咋, 我家小豬話尋日唔係食豆腐而係肉肉同蘿蔔, 我仲以為佢連豆腐同蘿蔔都分唔清添, 多謝你還佢清白

不過夠竟係蘿蔔定係青瓜呢????

小豬都係話的肉好硬 or "鞋",  ...

除左寿司...仲可以整冷麺、焼きそば(Fried noodles)、お握り(飯団)、炒飯、Sweet egg。再簡単D白飯上加Dふりかけ(飯素),相信Chloe一定食得多過学校Provide O個D。
仲有,我最鐘意将蛋整成心型、星型,仲要蛋白同蛋王非常分明;Sausage我鐘意整成蟹型、魚型、Octopus型、企鵝型...

最衰係上車時間早...要整=我又要再訓少D>.<

原帖由 十月媽咪 於 09-9-18 10:27 發表
BMW,

整啦整啦, 我噚日都係整壽司畀TT帶返學校食, 佢食晒呀, 飽飽! YUMMY!

距会Try左自己造先,真係好吾知造Mug O個D就等我返來教,所以日日返到屋企...我第一件事吾係食飯,係Check功課先...

甘Chloe又吾係好遅訓,晩晩一定9点就訓左

原帖由 十月媽咪 於 09-9-18 10:29 發表
BMW,

你見唔見到.....mouth:" /> mouth:" /> 咁CHLOE等你返到去再做中文功課...咪...........好夜至有得瞓囉??????! mouth:" /> mouth:" />

Kumon数...我真係吾建議。我個女都上緊,準備今日打電話去同老師講...吾再上La! 我個女就造到対数学無0西Interest。

Kumon...係我女身上吾係甘Work,不過眼見有D小朋友上得好好。

以上只純粋我個女既Case, May be you ask more from others’ opinion.

原帖由 Molly818 於 09-9-18 10:47 發表
想請問大家有無好的補習社或補習老師介紹??
想問吓報公文數好還是KWIK Maths 好啲呢?

謝謝意見.

吾好甘講。。。大家研究下、交流下^^
Chloe讀幼稚園既時候,我最鐘意距去Field trip,因為我又可以整弁当比距離麻:p

原帖由 kk_mickey 於 09-9-18 11:06 發表
BMW,

wow, 你識整咁多便當,Chloe真有口福。可否指教吓點做架? 宜しく

Hahah...包伙食;p

原帖由 bird-bird 於 09-9-18 11:26 發表
kk_mickey,

唔好指教啦, 一於同BMW撘食啦 , 預埋我呀!!

佢寫全部都係我隻小豬鐘意食呀

BMW,

真係好羨慕你個寶貝 Chloe 有咁多好食呀, 你好叻呀

...

我都係Lee個原因,所以先訂飯

原帖由 kk_mickey 於 09-9-18 11:46 發表
其實我都好想自己帶飯比嗰女食,但又怕佢囉得太多嘢,負苛太重。

1D班都係下星期一黙英文

原帖由 candisemama 於 09-9-22 15:30 發表
各1E媽咪,

下星期一咁快就要默英文?唔系10月份才開始嗎?

candisemama,

我都吾覚有Lee様野

原帖由 japanbb 於 09-9-22 23:46 發表
HI all,

今日"通告三十八"中提及每位同學已獲發一个悵户, 請問你哋女女收到未? 如收到在那兒可找到?

我Check過当日0個版手冊、又Check左学校通信0個版都吾見有。一定係失雲既Chloe吾知趺左去邊>_<

原帖由 bird-bird 於 09-9-23 10:34 發表
Hi BMW,

For 1C, the user name and password for the web site was a piece of sticker, about 1 inch by 2 inches, it was stuck on the handbook, just turn to the page for yesterday.  

But I am not sure i ...

我都記得Orientation 0個日英文科老師係講過要準備Files的,所以応該班班都要。

甘李地係買邊種Files? 等我準備定,費事臨時臨急準備吾切

原帖由 smallegg 於 09-9-24 12:30 發表

十媽,chowlili,

會唔會唔一定班班要開呢6個files呢,因上次家長會英文老師巳話俾我哋知遲啲會寫手冊叫小朋友帶files架,你哋老師有冇講?

Fyeung,

你就好La...亜女鐘意学校D飯。我個女依然話学校D飯吾好食,Only Friday食意粉0個日先会食多DD Jar。日日放学返來好似餓鬼甘,要姐姐煮麺距食AR!

原帖由 fyeung 於 09-9-24 13:36 發表
阿十,

你有無諗過比囡囡係學校買飯盒唔使自己整?
我囡囡唔係食好多菜,而且食野比BB時期揀擇左,不過我每次問佢D飯點呀,佢都話好好食,yummy yummy!食左好多菜添.
係屋企唔食糙米,又話學校個d好食,間唔中有紅色豆(我諗 ...

応該要黙生字和句子

原帖由 candisemama 於 09-9-24 16:07 發表
我阿女都話有時d菜好硬, 但系我都比佢在學校食飯要佢養成唔好偏食及浪費,如果食剩佢驚比老師鬧.

想問下星期的英默是否全課默定默生字? 問阿女佢又懵吓懵吓

candisemama

...

吾知幼稚園生是否優先収返讀徳望小学既Nei?

原帖由 fyeung 於 09-9-25 07:07 發表
今日校車post左poster德望幼稚園招生.
K1, K2 & K3都會招生.
‹ 上一主題|下一主題