用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 德望小學暨幼稚園(小學部) Welcome 09/2009 primary one Good Hoper
樓主: junior_pam
go

Welcome 09/2009 primary one Good Hoper [複製鏈接]

Wah~~~! 好緊奏Wow! 吾知亜女0個班洗吾洗黙? 我同距Spell左第一個Column+第二個Column幾個Jar

原帖由 fyeung 於 09-10-21 13:03 發表
vvmon,

我地班今個week係,星期一英默,星期四中默,星期五英默(星期五英默係星期一先知).今日數+英quiz.
尋晚囡囡話比我知,數學老師叫家長返去出題目考下小朋友,睇下識唔識,我出左幾題,已經無咩時間,計完都要瞓覺咯.: ...

Fyeung,

同意! 所以多D來蜜D手...D野点都要温,D Quiz都係Push我地去温書,吾洗臨急抱佛脚,到Exam時応該興Zone好多!

原帖由 fyeung 於 09-10-21 14:17 發表
BMW & smallegg,

多野做,都預左架啦!
Quiz唔計入成績表內,不過都要溫下,下個星期都已經有assessment.
而且中默,英默係強化佢地架生字,下兩個星期架assessment早左溫咁解咯.
大家努力,加油!!

...

GS spell左老師叫距地Circle左既字,熟讀Reading corner的句子

原帖由 hellorachel 於 09-10-22 00:27 發表
請問1B班家長:
係咪23/10默vocabulary List 頭兩行,跟住下星期默第3及第4行,點温得切呀!重有請問有無家長知G.S.assessment,係點温法

希望小V快D好返!!! 近排開始Change weather...要小心AR!!!

原帖由 vvmon 於 09-10-27 09:51 發表
多謝各位媽咪關心,小v哮喘發作,今天仍要在家休息!
vvmon 唉!

Quiz Subject Pronouns同Possessive Adjectives

原帖由 vvmon 於 09-10-27 17:15 發表
請問1E明天英文quiz什麼呀?
vvmon

係AR!!! 突然話要Dictation,好彩上星期開始叫左亜女一日温一個Column Jar,吾係真係死得!!!

原帖由 Jamie 於 09-10-30 09:08 發表
Dear junior_pam

do you mean 60 words all come from the sheet of vocab list??

jamie

我想請問李地囡囡多数Mug時間寫手冊???

近日我個女好多時都無寫手冊或寫D吾寫D...亜女話無時間寫,有時功課堂会用左來教書或処理其他野,我叫亜女轉堂時寫...亜女又話班長吾比轉堂寫手冊,班長仲大大声話"現在吾係寫手冊既時候,邊個吾伏係Desk上,就記名。"

我聴到甘真係好無耐...無理由日日都要問人今日有Mug功課架麻!!! 又驚d黙書、Quiz之類全部Miss O西Wow!!!都吾知点好!

I...我就係尚欠対長襪, Chloe今日唯有着夏季+冷3.但落到街...D風吹埋黎,真係成個精神0西 我0個度好李DD,有16度!

原帖由 十月媽咪 於 09-11-3 08:02 發表
vvmon,

我女噚日放學返唻都有講, 佢話訓導主任見到小朋友著冬季校服, 就話: 駛唔駛著冬季校服呀? 著件冷衫就得啦!

於是, 噚晚我同佢講話今朝要著冬季運動服, 佢都千萬個唔願意, 仲remind我話著件冷衫就得喇喎!

...

我聴日都要帯細0個個去Interview...我個女仲係細B,又有性格,真係... 大家努力La!

原帖由 vvmon 於 09-11-6 13:10 發表
聽日小V個妹小F in GH的幼稚園,好緊張呀!
vvmon

我In 4:30。我最驚亜女十問九吾応、又驚距眼訓楼計。
今年第一年収生,完全吾知Interivew問D Mug,真係驚驚AR~!
仲有...0個日報名,我老聴到有吾少Applicants係讀緊K1,準備出年Repeat K1的。

原帖由 vvmon 於 09-11-6 17:39 發表
BMW,
你個細係咪in k1呀?你in幾點呀,我隻豬in 11:00,睇下有無機會交流下?
vvmon

原来細女係In K3...甘真希望細女有好既表現!!!

去到Lee個Moment都吾担心得甘多...Remind自己Be relax,吾好令亜女都緊張埋AR!

原帖由 vvmon 於 09-11-6 17:46 發表
BMW,
不過我地應該會有D著數,始終家姐都係GH讀緊,我都擔心呀,我個女in K3呀!
vvmon

原来細女In K3。甘真係希望距有好既表現,成功考到入去!
記得帯斎野AR!!!

原帖由 vvmon 於 09-11-6 17:46 發表
BMW,
不過我地應該會有D著數,始終家姐都係GH讀緊,我都擔心呀,我個女in K3呀!
vvmon

我都想...但応該都係得個想字。亜女完全Ignore個老師,十問九吾応。老師問左2-3條就走人。

原帖由 parentslove2 於 09-11-8 21:30 發表
Dear BMW and VVMon,

Wishing you all got the acceptance soon same as elder sisters!

From parentslove's family

Thanks!

原帖由 smallegg 於 09-11-7 22:41 發表

BMW,

預祝你細囡interview成功同家姐同一學校!

Yes! 好多人...等等等!
最惨係聴講座...其實1個家長入去聴,1個陪女女上去Interview或係出面等仲好La!一家人一斎入...一個得2歳既細路,点会同李静静地座係度AR?! 結果係...講者有講者講,細路有細路0曹、大人就頭都大埋>_<

原帖由 vvmon 於 09-11-7 13:02 發表
終於in完啦,"萬人空巷",勁過MJ開演唱會!
曬到叫救命!
vvmon

E?! 中文朗誦吾係12月先比賽0羊?!

原帖由 fyeung 於 09-11-11 13:44 發表
smallegg & bird-bird,

咪講到咁孤獨先得架,久唔久我都有上黎,不過,小學生活真係忙左.
下個星期我囡囡要中文朗誦,呢排忙於練習中.

vvmom,

我地1B都係,只有數學assessment個份,上次英默都未派,係super grandad個課 ...

我細女條気管仲準過天文台...昨晩半夜又開始咳

原帖由 bird-bird 於 09-11-12 09:18 發表
各位注意, 多加衣服, 小心身體......

下星期又開始默書啦....無時間病啦....

bird-bird

今晚轉涼明將跌至15度
(明報)2009年11月12日 星期四 08:4 ...

原来係甘! 我以為自己又記錯日子。
我自従生完亜女後,有数字障碍,完全記吾到数字

原帖由 fyeung 於 09-11-11 23:10 發表
BMW,

我普通話有兩場,一場11月中,一場12月中.

Bird Bird,

Please check pm

原帖由 bird-bird 於 09-11-12 06:05 發表
BMW,

pls check PM.

Bird bird

我都係AR! 準備織温暖牌、一條黄一條緑。黄色PE堂用、緑色着Dress 0個日用。我仲打算黄色0個條個邊0個度好似対冬天Sock甘、間返一行緑色; 緑色0個條就間返一行黄色。

原帖由 Wallwini 於 09-11-12 16:47 發表
各位,

明天天氣開始轉涼, 下星期就更加凍, 有沒有人知道如果當天有P.E.堂時, 除了PE運動衫一套外, 還可以穿棉襖在外嗎?

至於頸巾本人上星期開始織溫暖牌, 差不多可以完工, 大家可以考慮一下. ...
‹ 上一主題|下一主題