用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 今日Alevel出成績,開心或唔開心,大家分享下! ...
go

今日Alevel出成績,開心或唔開心,大家分享下!   [複製鏈接]

大家分享下!
   22    0    0    0

回覆 yfchanMa 的帖子

恭喜!第一志願?

回覆 ivyho48143 的帖子

返香港讀就平好多!我阿仔選擇繼續英國讀大學。

回覆 bigdaddy 的帖子

個科香港強就香港讀,英國強就英國讀!

回覆 yfchanMa 的帖子

我阿仔都考到第一志願,好開心!

回覆 bigdaddy 的帖子

最緊要適應開心

Cai-Jianlin 發表於 17-8-24 00:17
最尾出嚟A*AB, physics B , further maths 差4分A*勁慘lor. Physics一年讀完算係咁啦, KCL maths都5收,要番 ...
是否Physics無A所以唔收?KCL即?

Ruby1219 發表於 17-8-26 23:31
Kings College London

Taimum, 你個仔最後讀邊間邊科?
Bristol, Aerospace Engineering

Ruby1219 發表於 17-8-26 23:39
good choice!

阿仔之前諗住報Engineering 都有諗住報Bristol
阿仔都好開心,第一志願,A*AA。咁您阿仔最後去左边間?

Ruby1219 發表於 17-8-26 23:54
阿仔細你jai一你呀,今年先報大學。諗住報Materials Science, Bristol 無呢科呀。
...
我有個內地朋友今年考到Imperial, Material Science.

Ruby1219 發表於 17-8-26 23:55
考得好好呀!恭喜!

多謝呀!其實考試都幾大壓力,只要跌一個grade,就入唔到first choice, 再跌就連insurance都入唔到,當時知道成績我真係眼濕濕!

Cai-Jianlin 發表於 17-8-27 00:05
我都係跌一個grade,UCL KCL一齊唔收(emoji)(emoji)

您UCL和KCL即係同grade? 我之前聽阿仔講,第一和第二要有不同grade, 例如佢第一間要求A*AA, 而第二就AAB, 萬一失手都仲有,不用跌出,咁現在有找到大學嗎?

Ruby1219 發表於 17-8-27 00:48
really! 咩成績?Imperial 都會係阿仔top choice.
我都唔知佢考到咩成績,朋友只話去了边間,但我估起碼2A*A啦!到時提阿仔頭5間都要去報等offer, 因為唔一定間間都有offer, 到最後先再選最後兩間時,兩間個offer grade一定不可以一樣,萬一失手就兩間都無望,但一定兩間都要自己鍾意嘅!

Cai-Jianlin 發表於 17-8-27 13:55
UCL 係A*AA, KCL 係AAA,最尾我physics 跌到B,所以咪唔得囉,依家去左HKU(其實感覺幾好),有種比人跌入c ...
HKU都好!讀边科!

DKmum 發表於 17-8-27 17:34
好靚啊,恭喜晒!你仔有冇講邊科最易及最難?
阿仔考Maths, Further Maths和Physics, 其實佢無話易,反而覺得無做pass paper時咁高分,年年唔同,盡努力温習,做多些pass paper.

Ruby1219 發表於 17-8-27 17:58
阿仔學校啱啱考完A level 班upper six 話Chem 好難。 學校登咗statistics, 41 個考Chem 有10 個A*, 似乎又 ...
可能深淺見仁見至,阿仔学校今年都考得幾好,佢地得18考chem, 都有8個A*。
‹ 上一主題|下一主題