用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 Net 35, 誰獲派第一志願呀?
go

Net 35, 誰獲派第一志願呀? [複製鏈接]

醒目開學勳章

考直資仲可唔可以自行分配時交表?

醒目開學勳章

其實黃埔宣小同兩間奉基都差唔多,三間都去叩下門啦,是旦一間都好哎。

原帖由 WaiYing 於 10-6-9 11:14 發表
Wensi, Suewong

我個女派咗去一間我冇選過既區內小學 , 我既排位喺:

1) 紅馬
2) 宣道
3) 奉基
4) 奉基千禧
5) 天神

依家好努力地叩門.

wensi,

想請問吓, 我想女兒在一間校風好而學術成績又可以 ...

醒目開學勳章

去咗叩門未?

原帖由 咕怪媽媽 於 10-6-9 13:37 發表
Tracy,

我與您同聲一哭。我的排位係:

1) 紅馬
2) 奉基千禧
3) 奉基
4) 宣道
5) 葛量洪
6) 聖提摩太
7) 天神

我認為係好保守的排法, 最壞打算都係派去5)。結果, 真係出乎意料之外。

...

醒目開學勳章

葛量洪 根本收生不足

其他 - 有無profolio同推薦信?

原帖由 咕怪媽媽 於 10-6-9 13:57 發表
頭4間叩晒了, 第5間睇頭4間結果點先。

有同學仔媽咪, 舊年8月底都仲叩到5)門,所以不急住。

醒目開學勳章

千禧 51%
我識一個千禧家長,佢認為雖然有個別老師對學生既態度唔好(我只係聽佢講,因為同佢個小朋友有關,所以可能好主觀),老師/校長都好好。
我亦識人以前o係奉基做,對奉基既評價都唔錯

原帖由 wensi 於 10-6-9 14:10 發表

3 間都差不多, 都好好ga la. 有成around 4x% 升英中.

係紅碼(p5-p6有3班精英班)同天神好突出.

去埋 34區 31區叩門, 都唔太遠.

少班教學好大影響, 政府ge 目標係 25人一班 ...

醒目開學勳章

題外話,csk(要搭校車)同黃埔宣小(可步行),都係20分,男仔,自行你會選邊間?

原帖由 wensi 於 10-6-9 15:34 發表

係你好彩, 佢地年年都抽查.

我仔間由30人一班 CUT 到25人一斑

一間少左25個位, 4間少100個位ga la!

醒目開學勳章

所以有心水就去機會大d既第一輪,亦要考想入既直資同backup既私校,我fd個女K2,而家先知緊張(因為身邊有兩個派st. tim,好在都有私校backup),所以我都邊佢睇多少少,我個仔2007年出世,又係出生率超高

原帖由 suewong 於 10-6-9 16:25 發表
好worry出年派位.....
2005年出生率比2004高, 但又少了咁多位.
幾時worry到明年6月呀)))))
是不是入了頭3志願的冇乜入bk?  好似個個都係集21%既.....

醒目開學勳章

大仔
csk - old boy
whampao aps - religion

其實我都知20分只係少少優勢,但我都唔係心頭高,35區只要兩間奉基/黃埔宣小 都好滿足,唔諗mtc(hh),自行得一個機會,一定試20分既兩間,唔得既話抽獎我怕又係st. tim / x亮洪

(當然,心儀dds/backup私校都會考下)

原帖由 wensi 於 10-6-9 17:03 發表

我個20分點計?

CSK 這兩年20分收唔哂.

我唔知黃埔宣小收唔收得哂.

醒目開學勳章

我再遲你一年,真係好多嘢諗。

原帖由 doryee 於 10-6-9 17:12 發表
我仔12年升P.1,出年到我緊張喇

其實間間小學都有好有唔好,真係好難決擇

我心儀CSK同奉基千禧
雖然畢業於福馬,但又唔太鍾意官校作風

醒目開學勳章

問過幾個15分,但都無收到,要再問下。

原帖由 wensi 於 10-6-9 17:27 發表

你打聽下兩間奉基/黃埔宣有無收到15分.

醒目開學勳章

咁好?

原帖由 doryee 於 10-6-9 17:30 發表
黃宣我知今年有15分入

醒目開學勳章

我8到有個15分唔收,但抽獎入返去

原帖由 doryee 於 10-6-9 17:35 發表
講到尾都係講彩數
黃宣我就8到返黎,返而奉基千禧我就8唔到有冇15分入到

醒目開學勳章

見到派咗去st. tim  o個兩個家庭,都真係好擔心
(好在佢地都有考私校)

其實我心儀奉基多過另外兩間,因為塊田好代表到一d嘢,不過奉基就15分,黃埔宣小就20分。

原帖由 doryee 於 10-6-9 17:40 發表
eeb
仲夠時間慢慢研究,你都唔好太緊張,不過講真黃埔呢幾間d校風都算樸實,d家長都緊張小朋友

醒目開學勳章

我唔係聖公會,兩間奉基得15分 (我未CHECK,不過一向聽聖公會係咁)

原帖由 中英數常 於 10-6-9 20:42 發表
eeb
你有宗教分,兩間奉基和宣道都一樣係20分吧,所以你可以報你較心儀的奉基。

...因為塊田好代表到一d嘢...,唔係好明你這句的意思,可否解解,謝謝!

...

醒目開學勳章

塊田真係搞得好好,我成日都經過,每次見到都覺得學校好有心。
而且有精英班又有補底,幾個朋友既小朋友次前都係讀呢間,精英班o個個都好開心,有AHDH既亦得到學校既資緩,so far都係好評多。

不過老公鍾意CSK多少少。

原帖由 doryee 於 10-6-9 18:00 發表

綠色字不太明白,可否詳解??
我反而like千禧喎

醒目開學勳章

And Grantham, somehow people avoid St. Timothy and Grantham, but I don't know why.

原帖由 suewong 於 10-6-9 18:16 發表
In net 35, any schools except st. tim i would accept but it really depends on your luck.....same as mark six......

奉基/ 奉基千禧其實有什麼分別?  請指教.

醒目開學勳章

明白,thx,咁即係4間(連csk)都係20分,真係要認真研究。

原帖由 中英數常 於 10-6-9 21:03 發表
你只要是基督徒就可以了,條件如下:

宣  道:父母二人的水禮証明就可以了!
兩間奉基:小孩子要有習慣返教會!

三間都沒有派別差異之限制,只要是基督徒就可以了,聖公會還會接受天主教徒。

只有少數如協恩才指定一定小孩子要 ...

醒目開學勳章

我以為佢地高小有分,等我再問下先,因為個小朋友已經form2/3。

原帖由 中英數常 於 10-6-9 21:13 發表
eeb
奉基無精英班,不過這間學校的確如你所講是一間好學校,我知的未係最全面,但是有限的認知資料下都是好評也。

醒目開學勳章

如果求過於供,係會派去其他網,但暫時35網都有位剩(集中o係兩間少d人想讀既小學),所以只可以靠自行同甲部去跨網。

原帖由 suewong 於 10-6-11 13:47 發表

你講出我的心聲......其實net 35真係少學校但好多學生.  其實如果the total of students 多過學位的總數, 咁會唔會分一d net 34的學位比我地呢?

醒目開學勳章

聖提摩太 - 網上找不到升英中的比例,唔知其實係點。

林文燦 - 我有一次經過,校舍真係細又舊。雖然有機會做第二間陳守仁,又有聯繫中學,而且超平,不過好多南亞/印度人,而且咁新、無track record,要睇多陣先。

恭喜你個女入天神

原帖由 mimifans 於 10-6-10 18:39 發表
其實35校網真的不太好, 只有7間學校, 其中一間是女校, 對於小男生來說, 選擇只有6間, 基本上黃埔區家長都是以紅磡馬頭涌官立小學為第一首選, 太多太多人掙一個學位!

紅馬每次第一round的自行收生階段都收到超額, 本 ...
‹ 上一主題|下一主題