用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 發展遲緩同路人
樓主: lamlianyu
go

[其他] 發展遲緩同路人   [複製鏈接]

回覆:lamlianyu 的帖子

我個女係細B,而家讀緊英普較谷嘅幼稚園K1,之前已在此校讀PN升上的,開學兩個月老師建議阿女重讀K1,因為行為上不夠成熟,不能安坐位上堂及唔集中精神,另外不能用英文及普通話用三個字組成句子說話,易哭、怕分離、怕生寶,但學業上完全跟得上,我有質疑學校判斷,因為一心想個女仲細啫,但我都即刻去健康院求救,要求評估,健康院醫生話阿女語言及認知發展較慢,再轉介去智力能力評估測試中心,言語治療師評估完話阿女語言慢咗1歲,再寫信比我去排威記醫生,出年3月先輪候到。上年年尾我都即刻quit咗份工,帶阿女去私家一星期做三次training,而家佢識講好多嘢,有時覺得有點兒煩,但佢理解力及語言能力提升咗之前,小朋友及大人都開心咗,因為大家溝通到!嚟緊九月會原校重讀,希望出年見醫生時醫生會評估佢追上進度!作為家長知道自己小朋友有問題一定難受!但我哋要支持小朋友,唔可以放棄佢!大家同路人要一齊努力,唔好放棄呀!六歲前治療係黃金期,一定會有成效!自己嘅付出係值得嘅!大家加油!

回覆:慧威喂 的帖子

而家小朋友喺私人training centre上緊一D行為社交言語治療,由心理學家進行單對單及小組培訓,喺centre亦見到一D整體發展遲緩嘅小朋友,如果你有興趣,可以PM你有關centre資料

回覆:yufy 的帖子

其實進行單對單定小組訓練係由心理學家評估後佢提出安排的,如評估後小朋友較嚴重的話,起初係單對對訓練的;如不太嚴重會混合單對單及小組訓練,小朋友單對單可針對佢自身需要改善問題,而小組令小朋懂得同步留心身邊嘅人做緊乜發生咩事,可以進步得好快,但都視乎小朋友嘅程度進度!舊生通常改善得好咗就淨係上小組便足夠了!你可以先打電話去預約做pre-screening,見家長及小朋去評估吓邊方面需要,係免費嘅,聽完comment再考慮做唔做training,不過地點係銅鑼灣

回覆:lamlianyu 的帖子

已send咗比你,希望幫到你同你嘅小朋友啦!加油呀!

回覆:yufy 的帖子

已send比你了!加油!

回覆:coechow 的帖子

都send埋比你了!加油呀!

回覆:goodmorningsir 的帖子

其實每次做完training都見阿女有進步,大約開始training咗3個月後已進步得好快!
首先屋企一定要閂電視戒電子奶咀,even美語世界都要戒,因為睇電視只係單向性,冇互動性,會令小朋友沉醉自我世界,脫離現實!
然後不斷同小朋友做實物名明,可以用圖卡、相片或真實物品話比小朋友D嘢叫做咩嘢,可以用一連串圖片好似連環圖咁話比小朋友知因果關係,初時都覺得自己好似傻咗咁自言自語係咁話比小朋友知係D咩,但慢慢真係可以改善認知能力!
當小朋友改善認知能力就會肯開口講,大人要盡量回應,便可增加小朋友自信心,令小朋友樂意表達,唔會因為表達唔到而發脾氣喊!
另外要多D同小朋友預告嚟緊會做咩事或發生咩事,例如會同佢去邊到玩、見D咩人,有理冇理起勢講,唔駛理佢有冇回應或明唔明,慢慢小朋友會將大人預告嘅嘢入咗腦,會有心理準備,去陌生地見陌生人亦唔會驚,對大人都充滿信心,唔再怕分離!當然大人應承咗小朋友嘅嘢一定要做到先可以得到小朋友信任!
由於阿女進步不少嘅關係,七月攞成績表時學校比阿女升K2,唔駛留班了!雖然到目前為止已用咗等同一年嘅幼稚園學費去做training,但可以換來阿女嘅進步及追噃一年嘅留班時間,我哋做家長嘅非常開心!
呢個暑假我仲帶阿女去跳芭蕾舞及去其他幼稚園in K2插班,阿女每次都玩得非常開心,表現投入,阿女嘅正面改變真係令我鬆一口氣!
所以大家要對自己小朋友有信心,多D同佢互動,佢一定可以改善到㗎!大家加油!

bby0602 發表於 17-1-23 17:44
回覆 JamBBoy 的帖子

我打去建康院同護士講,學校老師發現我仔3歲半發展遲緩,想建康院幫忙轉介,佢覆我唔 ...

吓,咁惨?你邊間健康院咁差服務?四歲或之前應該係健康院負責㗎喎!足四歲仲要返健康院做視力普查,姑娘會同小朋友review最後一次。你不如親身上健康院救助,應該安排到見姑娘/醫院嘅

bby0602 發表於 17-1-25 12:49

比左150請兒科醫生寫信轉介,去左東區比左個見醫生期。

咁就好喇!見醫生時會幫小朋做評估嘅

bby0602 發表於 17-2-6 15:37

日日都心掛掛,希望快D見到醫生

未見醫生前盡快帶小朋友做私家訓練先啦,話唔定到時見醫生已冇問題

Ckting 發表於 17-4-20 11:15
可否pm 資料給我? thx!

好的,冇問題!好開心阿女終於排到政府隊見醫生評估,醫生話佢而家追噃晒進度,可以讀普通學校同埋close file!感恩!最緊要小朋友夠細個就可以好快改善到!大家加油!

沙田有 發表於 17-5-25 22:41
請問你點過程追番嘎?

之前我喺#23同#100提過了,最緊要小朋友夠細,爭取6歲前嘅黃金時間去做training,當然家長都要付出時間耐性與關懷同小朋友互動,多D接觸新事物地方、探索世界、實物命名,可提升認知力;同佢玩圖工、playdoh、整嘢食,可提升專注及坐定定;多同佢用圖卡講故事,可提升專注理解力、情景排序、羅輯思維。另外阿女好好彩轉咗去讀全日制有兼收位嘅愛心幼稚園,雖然冇讀兼收位,但老師識得如何對待處理特殊需要小朋友,阿女每日喺學校可以不斷訓練提升,可能全日制關係,變咗多人一倍時間返學,所以進步得好快!好感激老師對小朋友嘅愛心與教導!你住沙田嗎?可以試吓呢間學校或其他有兼收位學校,對小朋友有幫助

沙田有 發表於 17-5-27 22:37
請問你係讀邊間?

已PM你

cba002 發表於 17-9-13 15:28
吾該可吾可以pm私人訓練 資料

已PM你

chan.hoiyan 發表於 17-10-31 23:47
可以pm 我嗎 我都係沙田友

你好,沙田友!已PM

joswong 發表於 18-1-11 18:57
可唔可以send centre資料比我

已PM

ilovecat1234 發表於 18-2-16 20:28
請問你小朋友讀邊間幼稚園?

已PM你

lemongrass927 發表於 18-3-21 22:52
請問妳小朋友讀邊間幼稚園?是經政府派入去嗎?

PM你了

Winniebabe 發表於 18-4-28 23:46
可以pm埋俾我嗎?我都幫仔搵緊機構做治癒,謝謝!(emoji)

已PM
‹ 上一主題|下一主題