用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 李國寶,林大輝, 王錦輝 及 顏寶鈴
go

李國寶,林大輝, 王錦輝 及 顏寶鈴 [複製鏈接]

回覆 kachunma 的帖子

主科欠一分不是一定留班的,我仔中一升中二時,數學差幾分才合格,學校照俾升中二。

回覆 kachunma 的帖子

功課我個人認為是可接受,我仔現就讀中四,我見佢每日都有時間同細佬玩及打遊戲機,通常他11點左右上床睡覺,不過顏每次考試之後如成績不理想,學校會派通告通知家長督促小朋友嚴加溫習,如成績持續未有改善,可能將未能保留學籍,坦白說,接過呢哋通告,我是覺得很有壓力。還好現在個仔成績已逐漸向上。

回覆 cclbaby 的帖子

是否只準留一次班,這點我不是很清楚,我個仔是讀中文小學,可能中一時未習慣顏的全英文學習模式,佢中一成績是在顏四年裡面最差的,我記得中一時佢數學總平均成績是46.5, 學校照俾佢升中二,顏是一學期考2次,一年考四次,升班是睇總平均成績,好似係主科一科不合格或副科兩科不合格是要留班的,但有酌情權(如不是非常之差是可照升班的)。我也非常同意summ200所講的,這學校的大部分老師都很有熱誠,好用心教學,好識得鼓勵學生學習。就以我仔來講,就係因為班主任及其他科目老師嘅鼓勵與教導,佢嘅成績是一年比一年進步,看到個仔越來越生性,我覺得很欣慰,也覺得當初選擇顏是正確的。
‹ 上一主題|下一主題