用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 DBS vs SPCC
go

DBS vs SPCC [複製鏈接]

真係笑左出黎。

原帖由 ngming7 於 11-11-7 11:17 發表
其實呢條問題都幾無聊, 就好似問你想個老竇係誠哥定四叔咁.

想請問小學有甚麼學界成績可參考呢?

要知道噃,呢類中學很多讀得又或者無咁讀得既學生到高中已往海外諗書。若要論中學公開試成績,可不揀恆生商學院呢。因為係呢幾年,男、女拔又或者SPCC都唔係屆屆出狀元囉。

原帖由 bqmum 於 11-11-9 13:40 發表
誰攻誰守都好,都並不代表強或弱,你冧多咗。過往學界比賽成績係點大家心裡有數,如果只看這點選校根本就唔會簡spcc。

有冇spcc家長能指點?

不明白,綜觀一間學校的表現,怎會以這個項目來評呢?這些項目是自由參與的。

原帖由 bqmum 於 11-11-9 14:02 發表
http://www.hksmsa.org.hk/

真係唔知係你唔明定我唔明,有人話若單睇學業成績就唔揀SPCC,我才問小學那有甚麼公認的成績可參考。

至於到高中,因為各種原因,很多同學都未到F5或F7已離校,所以影響了公開試的表現。若單看HKALE成績,咁不如揀恆生商科啦,出最多狀元。

原帖由 ANChan59 於 11-11-9 20:32 發表

Do you know what is EAS?

Do you know many students from SPCC, DBS, DGS through EAS to get into Big 3?

Only students not eligible for EAS will take HKALE..... in SPCC, DBS and DGS..... or go overs ...
‹ 上一主題|下一主題