用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 大偵探福爾摩斯
go

大偵探福爾摩斯 [複製鏈接]

喺二手書店買左吸血鬼果本,求其手快快揀左依本,今日第一次導兩個女睇,但佢地睇到好驚咁,有D 驚佢地睇到發惡夢 tim。早知揀本正常少少。定係本本大偵探都唔係恐怖就血腥、暴力、色情?(未深入研究各本大偵探福爾摩斯)

LeeCC 發表於 20-8-2 07:57
我一向都唔鼓勵阿仔睇呢套書,仔都系因為同學都睇,所以才睇兒童的科學裡面的連載,我拒絕特登買俾佢。

真心請教,邊套書文筆會靚,都想女學正規 D的中文書。可否舉些例子?因為新手。

LeeCC 發表於 20-8-3 07:17
我都唔太識,我小朋友主要系睇何紫或台灣童書

等我都去研究何紫嘅書和台灣書先。謝謝。不過普遍台灣書無二手,要買新,好重皮。(圖書館又未開)。台灣書有無咩介紹學文筆?

LeeCC 發表於 20-8-2 07:57
我一向都唔鼓勵阿仔睇呢套書,仔都系因為同學都睇,所以才睇兒童的科學裡面的連載,我拒絕特登買俾佢。

搞到我都即刻唔敢買俾阿女睇了

little_yolky 發表於 20-8-10 09:43
除咗未來兒童/少年雜誌,仲有一本康軒雜誌我覺得比未來雜誌仲好D,我訂咗6年了
...

但康軒好似target 細個 d 嘅 kids? Eg 3-6歲?

b3410 發表於 20-8-11 08:56
呢套我d小朋友都鐘意睇,也一直追著買。不過當口水書,好快睇完,睇完就算。 ...

睇得快,會幫到閱讀理解嗎?睇咁做,即係明啦。(唔好話我功利,阿女閱解差,只想一箭雙雕)

Petman 發表於 20-10-21 09:55
上正文社網頁,逐本睇下故事簡介,如果有寫「榮登xxx暢銷排行榜」 通常都好睇的。
不用順序看的,或者買最 ...

我入左去正文社網頁,邊到會寫「榮登xxx 暢銷排行榜」?我搵唔到tim
‹ 上一主題|下一主題