用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 點解咁多書都咁粗皮/血腥?
go

點解咁多書都咁粗皮/血腥? [複製鏈接]

阿女開始大,睇嘅書唔同以前bb 書,bb書一定灌輸正確觀念。開始發覺好多俾小學生睇嘅圖書,唔係粗魯就血腥/恐怖。

阿女之前迷鬥嘴一班,本來好安慰,但發覺阿女學埋入面 D粗魯說話,話人蠢之類。

之後佢又有興趣睇大偵探福爾摩斯,喺另一帖大家都有講,有血腥、有恐怖、有意色不良、不擇手段。

最近再買 Junie B Jones,諗住俾細女睇,點知,一讀之下,只睇頭幾頁,已經成日話人 stupid, 又 hate this hate that,又推同學。我兩個女睇到好投入,可能小朋友係鐘意d 曳野。雖然知細路仔一定有依d 曳野,係好正常。但我就一路讀,就一路諗她們應該又會學到 d 壞行為了。

前後已經後悔買了幾套書。

究竟係我唔識揀書,定係我太緊張呢?咁究竟有無 d 正面 d 嘅書嘅呢?
   17    0    0    0

MrBeast 發表於 20-8-6 22:55
咁即係幾大?咁你都可以話金庸小說血腥,我覺得唔好太protective, 因為現實社會就是殘酷,當然初小可能要 ...

升小三, 係要多 guidance, 嚇到心離一離je. 未睇到 金庸和 Harry Potter 果 D

b3410 發表於 20-8-6 22:30
magic tree house,一定冇問題,唔使擔心。

係咪老鼠記者都安全?(emoji)

ar_mak 發表於 20-8-9 01:33
最可怕係,每晚都有個姐姐係床邊講故事。

姐姐?指邊個?

回覆樓主:

隔了一排,再試下俾阿女睇大偵探福爾摩斯,阿女好著迷,但睇到夜晚發惡夢。第二日問佢,佢話想再睇多幾本,但又驚果 d 殺人、死人場面。都唔知再唔再繼續買了。

‹ 上一主題|下一主題