用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 UCAS Offer 2019 互通消息
go

UCAS Offer 2019 互通消息   [複製鏈接]

今年申請UCAS 的仔仔女女有消息未? 啊仔暫時有 Durham U 回覆,但是我睇唔明;

26    0    0    0

Ruby1219 發表於 18-11-9 09:07
點解睇唔明?

個Condition Offer 是
A* in any 3 subjects ; 讀落好像一個A* 就ok;
但是Durham typical offer 應該是A*AA
所以會去clarify

Ruby1219 發表於 18-11-9 09:07
點解睇唔明?

Grade A* in any of
Econ
History
Politics

Alternative Conditions
Grade A* - Maths
Grades AA in any two of
Econ
History
Politics

himsum117 發表於 18-11-8 21:39
好似都好高要求,祝願你仔仔能入到心儀的學校

Tks himsum117.  

mingmingyinyin 發表於 18-11-9 17:27
Oct 3申請,現階段只得glasgow有conditional offer, 其餘都無着落,唔知係咪無份……希望快d有消息啦 ...

朋友話今年英國大學學位好像因為脫歐多了些給海外學生,應該陸續會公佈,香港學位亦比之前多,不要太擔心啊!祝福你孩子也找到適合的大學(emoji)

yicy 發表於 18-11-9 15:45
請問在英國一般中學會提供什麼支援? 因為阿囡將心儀5間大學名單給老師(負責Sixth Form), 但老師聲明吾會比 ...

啊大仔好似都話是自己揀,祇是上年六月學校有個Talk,叫左幾十間大學來擺booth,和讓他們自己去大學Open Days 睇睇,支援不是很多。
朋友女兒在Local 名校讀,上年六月被邀請做Oxbridge candidate ,學校有intensive training , 差不多暑假每天都要train, 嚇壞個女,放棄做Candidate 。

所以無話有perfect School.....

mingmingyinyin 發表於 18-11-13 21:28
回覆 Vivis 的帖子

Please check PM.

可以PM 我嗎?

himsum117 發表於 18-11-21 15:13
請問大家有無收到Oxbridge 的interview? 好希望阿仔有機會去見識一下!

昨晚問啊仔,佢話未有消息,但是報Law 的同學已經有約interview 的了

Band5 發表於 18-11-22 10:04
恭喜!恭喜!

阿仔都收到Cambridge interview email. 下午1點至4點3個interview,佢現在英國讀書,冇得住 ...

恭喜、恭喜
有interview 已經是難得的機會!

大細路 發表於 18-11-23 12:53
我亞仔都仲未報  ,但聽佢講有同學早報的已收到 OFFER . 祝願樓主入到心儀大學
...

謝謝你! 你孩子準備好未啊?d電腦通常近deadline 就大塞車,早點報安心d

ABC-DAD 發表於 18-11-22 18:46
除了劍牛以外,都知道有收到面試 邀請 通知。

好好把握,加油。

感恩和感謝各位,孩子終於有機會去Oxford interview! 大家努力啊!

ABC-DAD 發表於 18-11-25 00:11
面試都係一個重要嘅學習機會。
無論結果如何,會面嘅都係一流嘅學者,把握機會,盡量展示一下求知欲,希望 ...

開闊眼界、刺激思維 ,希望他們在面試後,思想上更向前邁進一大步

mingmingyinyin    發表於 18-11-25 14:18
ABC-DAD    發表於 18-11-25 11:18

FEDC 發表於 18-11-25 23:38
The date of interview (Classical archaeology and ancient history) is 6 Dec. I think you may receive  ...

Yes, some invitations of different college and subject are yet to be sent out.  Maybe next week.

Ruby1219 發表於 18-11-25 21:15
恭喜哂!會飛過去in 嗎? 係好難得好值得嘅經驗呀。

啊仔自己星期六搭火車去,College 話包哂食宿,他都好緊張,請問你仔是否要穿formal d?

Ruby1219 發表於 18-11-26 19:07
阿仔著裇衫 加v neck 針織加羽絨(上年落雪!),下身casual 斜布褲加timberland 鞋 (also因為落雪)。不 ...

謝謝你(emoji)

Ruby1219 發表於 18-11-28 16:11
sure! always love to share!

真的謝謝你們(emoji)(emoji)希望我們下年也可以幫忙

himsum117 發表於 18-11-29 11:14
多謝我都希望這個機會比他開眼界!開學到現在他都超忙,所以他話無時間預備interview, 我都鼓勵 ...

Congrats and Wish him all the best(emoji)(emoji)

twokidsmum 發表於 18-12-2 19:55
已抵達 Oxford,這裏比機場大風和寒冷,雨頗大。大家注意啊!
學院2:00pm後才可check in,早到了可放低行李 ...

Tks a lot!  My son will arrive there before 6pm

ABC-DAD 發表於 18-11-28 09:12
假如有多兩三日,先去停London, 參觀下大英圖書館、National Museum、等等都未嘗唔係一種充實,對留英進修 ...

啊仔話昨晚認識到一個香港飛過去interview 的學生,大家都互相鼓勵一下,我覺得好有香港隊feel(emoji), 加油啊!今天最後一天在大學城參觀參觀!

ABC-DAD    發表於 18-12-5 14:43

FEDC 發表於 18-12-7 20:31
I don't think so. My son only takes one subject in a public exam. No prediction can also be invited  ...

我相信學校會尊重學生的意願報大學,而趨勢是更多大學除了看之前的公開試和Predicted Grade 之外,還要求學生考各科特定的筆試,各科考慮的因素可以上Oxbridge 學校網查詢,啊大仔之前是在香港讀中五DSE,再去英國讀Alevel, 所以無考過IGCSE.
‹ 上一主題|下一主題