用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 Keen Mind am classmate
go

Keen Mind am classmate [複製鏈接]

Keen Mind AM classmate

Angelo            0707       male.
allyson            0507          F
Venetta           0507           F
Sofia               0807           F
Stacie             0707          F
Nicholas           0107       male
Adrian              0807       male
gbgsum           0307        F
Elvin                0107        M

Hello!

Elvin 都係上午班, 第一個星期番9点. 我認得心悅同嘉淇.

啱啱睇到通告關於課外活動, 你地會補边個course 呀?  我諗住補英文拼音試下.

等我換個張相先, 我都唔係好識換相, 好似成日都換唔到咁.

你會去边度上英文呀? OK 嘛?

其實Elvin好少接觸普通話, 不過而家啱啱開學, 我想佢上d佢有興趣既先, 同英文老師friend D 先都好.

原帖由 Smallpigbb 於 09-9-4 21:28 發表

雖然你張相o甘細我都認到Elvin,我會報普通話呀,因為英文已經o係第二度報咗喇,返完普通話接住好趕o甘要返英文囉。

原帖由 Smallpigbb 於 09-9-5 21:58 發表

我去過兩個地方上英文,一個係YMCA,一個依o家上緊Jolly Kingdom,如果知道學校有呢D興趣班我就唔交9月份學費啦,不過Jolly Kingdom o個度個老師我個女已經熟習咗,係外國人嚟o家,個老師問o野佢會答囉,至于普通話就真係好少訓 ...

ELVIN仔都剛剛上完YMCA,都OK呀,個MISS好有heart,ELVIN 上佢堂都好專心。 
Jolly Kingdom 我就無上過。 等我試下學校o個個睇下得唔得先。

我想話嘉淇今日好叻呀。佢好淡定, 我個仔出到來一見到我地就即刻喊比我地睇。 

原帖由 bosco媽咪 於 09-9-7 13:33 發表
我接亞仔時問班主任黃老師佢都話會遲D打比我地D家長,但唔知幾時會打到我呢?

我都等緊電話.......

我覺得好奇怪,今日的安排同星期五講的都唔同,不過如果要當面講bye bye, 我諗未入課室已經喊左出來。

我有D担心聽日, 唔知佢會唔會唔肯返學呢。。。。

感覺上, 好似女仔定D, 我見大部分喊得好勁果D都係仔.

真係希望佢地快D適應, 下星期開始, 佢又要適應搭校車, 真係好多挑戰呀!

原帖由 ChanCSCathy 於 09-9-7 20:35 發表
真係估唔到我囡囡心悅今日係學校居然無喊,上個星期坐遠小小都成日要搵我坐隔離。
希望佢之後keep到啦。
有人話開學後越遲先喊,喊既日子會仲長,仲難搞。

lamchan,
我都有留意你個囡囡呀。
仲未有機會同你say hi 添。上星 ...

原帖由 HimHim小BB 於 09-9-8 14:53 發表
我個仔昨天自己一個坐校車返學, 在屋企樓下接佢時喊晒咁...點知後來仲發燒添~~~今曰都返唔到學~~!  希望仔仔快D好番啦!  

會唔會係太驚, 驚到病左?

原帖由 Smallpigbb 於 09-9-8 17:45 發表
我個女今日返學一路都無喊,去到門口叫到好多小朋友喊佢又嚟囉,o甘老師打電話同我講話其實佢係喊到入課室已經無喊,真係一陣咋,跟住帶佢行開一陣睇o下其他o野就無事,都肯跟老師指示去做o野。

老實講其實都預咗佢喊,但如果自 ...

真係會咁架, 我個仔就係咁嘞.到放學時,D小朋友知道放學, 個個走去門口到想出去, 未叫名既就好心急, 跟住一個二個係咁喊嘞.

其實我今日無再去接仔仔放學嘞. 係麻麻去接. 不過佢都應該無遲, 只係無特別排頭位.

麻麻話我知仔仔喊住出來 (勁過擒日), 我好担心, 驚佢喊足成堂, 於是問老師, 老師就話, 其實D小朋友已經知道放學, 有人黎接, 但始終3 班一齊放學, D小朋友等等下就會心急, 咁就喊住出來囉.

原帖由 Smallpigbb 於 09-9-8 21:56 發表

你今日好遲去接仔仔呀?因為我有同個女講話有個EE會叫A班跟住你個名媽媽就o係出面等你啦,o甘佢就問我邊個講佢個名,所以雖然曬都要早D去到排隊。 ...

Elvin 都係, 佢喊多左, 由响屋企要著圍裙開始已經喊....

原帖由 kerkermui 於 09-9-9 09:47 發表
恐龍仔今朝退步咗.. 唔肯出門口返學, 唔要爸爸送要媽咪 (但係媽咪唔順路~) 跟住又要auntie! 最後俾auntie跟住出門口先收聲!
返到學校又喊過!

唉~
小朋友們~努力加油呀! ...

其實我原本都諗住下星期開始比仔仔搭車, 但今個星期屋企人接送佢都喊哂, 真係唔放心佢自己搭校車.  你知, 上到校車, 無人會安撫佢.  

我覺得放學試下坐先都好.  一班同學仔一齊, 可能會好d?

原帖由 bosco媽咪 於 09-9-12 00:27 發表
THX.我會試吓.或者只係放學先坐校巴,唔知會唔會好D呢?

學校係咪已經confirm 你有位, 可以12月上堂?

我有朋友個仔係10月出世, on waiting list. 都未知到時有無位.

原帖由 Smilesun 於 09-9-12 00:38 發表
剛搬到九龍塘...囝囝12月先可以返N班,唔知有無小朋友最後NO SHOW,可以有位插班呢?

請問學費及雜費幾多呢?

我個仔返到屋企又變番正常一樣, 只係當你提起要返學, 佢就唔笑, 唔望你, 避開你眼光咁.  啱啱個星期六(好可能因為唔駛返學), 成個開籠雀咁, 成日笑,仲唱學校D歌添. 唉....我覺得好似好耐都無見過佢咁開心...

唔... 唔知聽日要唔要返學呢... 頭先場雨真係好大,個風好似好勁...

原帖由 Smallpigbb 於 09-9-13 00:18 發表
我個女開頭幾日返到屋企好遲至肯午睡囉,其他就無咩特別,係夜晚可能會喊驚好似發惡夢o甘。

真係? 麻麻話佢又喊到索哂氣, 可能你見到時佢收左聲?

我個仔响學校勁跟FUNG老師, 又要佢抱, 又要佢拖, 老師照顧第二個小朋友佢都呷醋...... 你問下嘉淇睇下佢有無留意到有個同學仔咁樣?  可以既話, 希望你個女女唔介意, 多D 同ELVIN 仔玩, 我真係好想佢快D適應學校生活....

原帖由 Smallpigbb 於 09-9-12 21:27 發表

我星期五湊個女放學見到Elvin都已經無喊啦,我覺得佢放學應該ok o既,但返學就因為無碰到你就唔知道喇。

我個仔叫晉霆. 佢係紅組架. 佢仲係成日要老師拖住. 不過老師話, 有時佢唔得閑, 叫我個仔拖蓮姐, 佢都OK. 老師話佢仲好嗲. 亦都仲有喊.....慢慢黎喎.

我想話你個女真係好叻, 理解能力同表逹能力都超哂班. 我個仔只會同我講現在眼前的事物.唔會同我講之前點點點....

原帖由 Smallpigbb 於 09-9-13 22:51 發表

其實我都覺得馮老師好好,佢好有愛心呀,我都同咗馮老師講佢o甘辛苦一日要打俾26個小朋友媽媽,我話如果我個女無喊又無咩特別你就唔好揾我啦,不過佢話其實佢o地都要兩-三個星期要同家長聯絡o下。

我唔記得你仔仔係咪黃組 ...

係呀, 雖然我唔太担心佢上唔到K1,但都報定幾間穏陣D.  有D開始左收FORM 嘞.

原帖由 Smallpigbb 於 09-9-14 09:57 發表

好難講幾點打電話嚟,有時3-4:30pm,最早試過12:55。

其實我都想知道點厘定收唔收返K1,因為得70%位,都有D擔心,學校都會揾定先。

多謝你呀, 嘉淇媽. 99都有同我講話有個同學仔媽咪同佢地傾計, 我都估係你地.

其實晉霆都一直有上開playgroup, 佢會四圍走, 又聊老師, 我都估唔到返學時佢會咁細胆.

原帖由 Smallpigbb 於 09-9-14 14:13 發表

今日好Q呀,見到你99同叔仔嚟接晉霆放學呀,大家都有say hi 同byebye,我都有叫亞女叫你仔仔唔好喊呀,叔叔仲話同學仔會笑佢o添。

我個女o係屋企表達能力ok,不過出街有外人就會唔講o野,你又唔好o甘高要求啦,因為晉霆都已經喊 ...

晉霆又係要馮老師拖住(企隔離都唔得喎),諗起都攪笑,2隻手,10隻手指,都唔知點分,哈!

原帖由 ChanCSCathy 於 09-9-14 14:16 發表
心悅都退步了,今早回到學校時喊唔肯入課室,要老師抱佢入去喊得仲勁。馮老師打電話俾我都有講心悅要佢拖住手指先唔喊啊。

嘉淇媽媽,
我問個女同邊個小朋友玩,佢講唔到啲名,跟住我問佢有無同嘉淇玩,佢又話有,都唔知佢係唔係 ...

唔駛担心喎, 教署通常都會晨早宣佈幼稚園停課, 落左波都唔駛返架嘞.

原帖由 elmolly 於 09-9-15 00:24 發表
同學仔, 請問你地有無影印手冊? 幾點落風球先要返學?

我都諗緊唔知你仔仔點. 幾日唔見你(上BK).

我諗, 响學校, 點都有人氹下, 又點都返左2個星期, 相比起, 校車令佢驚恐D?

佢而家係咪放學至搭校車?

原帖由 HimHim小BB 於 09-9-15 00:51 發表
得70%可以升上K1咋?  我都要揾定學校了!  我個仔唔知係唔係好驚個校車保姆呢?   一見到佢就狂喊, 馮老師話我個仔又在校車上嘔, 可能係喊得太厲害, 不過在學校就無喊喎!  真係頭痛~~!

...
‹ 上一主題|下一主題