用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 成功考入女拔書院的學生,多數由邊間小學黎呢? ...
go

成功考入女拔書院的學生,多數由邊間小學黎呢? [複製鏈接]

mandy_lee 發表於 12-8-9 09:02
MY FD 個女讀天水圍直資一向考頭幾名
so yr fd's daughter finally get into DGS ?

KiuKiu-Mama 發表於 12-8-9 22:56
據我所知,嗰位女同學並沒有被DG取錄而SPCC就取錄咗佢! 今年DG收宣小的確比往年少,相反SPCC就收多咗唔少! ...

我以為只有協恩先會晤收top three, 原來DGS 都有呢D case. (最後HYS都沒有收我囡學校最叻果位,但DGS , SPCC 都收)。

HY412  沒有被 DG 取錄的原因會唔會 DG 同時知道有去 IN  SPCC ? ( 據學生講 DG 校長有問她們 )  發表於 12-8-10 09:10

like_travel 發表於 12-8-10 08:59
我以為只有協恩先會晤收top three, 原來DGS 都有呢D case. (最後HYS都沒有收我囡學校最叻果位,但DGS , SP ...

Quote : HY412  沒有被 DG 取錄的原因會唔會 DG 同時知道有去 IN  SPCC ? ( 據學生講 DG 校長有問她們 )

DGS Mrs. Stella Lau 最like 有SPCC offer 既同學, 面試當日如同學答yes, with spcc offer 呢位同學只會被加分, 除非個同學同 Mrs. Stella Lau  說, 即使您收我我都唔讀您 DGS .....  

JuiceMum  agree! Mrs Lau also asked my daughter the same question.  發表於 12-8-17 15:47
KiuKiu-Mama  佢應該無2nd in.所以無見過Mrs.Lau!  發表於 12-8-10 12:50

KiuKiu-Mama 發表於 12-8-10 11:21
佢只係最後一學期全級第一,當時SPCC已經收咗佢!

Kiu Kiu-Mama,

如果我無"古"錯, 呢位宣小同學應該係突然標出來P6 下學期考第一(上學期唔係top five), 如果唔係, DGS 通常會比佢入second interview 果round.  

HY412  『(上學期唔係top five), DGS 通常會比佢入second interview 果round.  』不適用於 APS.  發表於 12-8-10 14:16

Quote : JuiceMum  agree! Mrs Lau also asked my daughter the same question.  發表於 15 分鐘前

劉校長仲會問d假設性問題 : " 比個位您讀唔讀呀 " ? 睇吓您回答得進取與否.   
‹ 上一主題|下一主題