用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 边種課外活動升dgs有優勢?
樓主: winkdex
go

边種課外活動升dgs有優勢? [複製鏈接]

sadsam 發表於 12-7-18 12:58
要係超特好先好諗.................你以為拎個一兩個獎就有份, D運動員冇D咩全港性既都唔洗想,咩預備港隊 ...

還有 ! 今年有個女仔, 佢ar Sir 在DGS 教大號, 女仔一心以為可以順利入dgs, 點知second round 都去唔到就 KO.

另一個, 學界 "跳高" 進入全港五強, 結果...都係..... (甚至 HYS 都入唔倒), 可憐 !

cellon 發表於 12-7-18 17:22
你朋友個仔?

i think she is talking about DBS not DGS

Bluestar 發表於 12-7-18 17:02
缺大號手, 是去年的事
5年後再試試看

基本上係每年" 須要既專長" 都會變更, 根本您用幾年時間學得黎人地都轉左trend, 晒鬼氣 !

舉例 : 今年個大號手畢左業, 來年S1 就須要補給新血, 明年走個長笛手, 您又要撞彩開正果範先有機 ! 不如正正經經羅個全級第一最穩當 !

hkjody  有見地呵!   發表於 12-7-31 21:38
martie  Good said  發表於 12-7-18 22:40
vincher  agreeeeeeee  發表於 12-7-18 18:38

請讓我重覆一次 "边種課外活動升dgs有優勢 ---> 每年各名校所須人材都會變, 而且係不停變, 你學得黎人家已更改個wish list 好幾次" , 都係果句, 比心機讀好d 書, 自然大把scholorship offer, 不一定勢要入DGS 為終身目標 ! (不喜勿插)

ha8mo 發表於 12-7-27 11:07
運動同音樂、美術果D不同

運動分ABC三個grade
永遠無人可以用運動成績來計算自己一定可以入梗邊間勁既中學, such as DGS / SPCC ....  即使係運動全港頭幾名既奇材 !

每一間直資名校都有自己一把尺, 收生標準由佢定, 那管你係全港頭幾名!  如果你以為自己成績幾好而運動又出色, 以為自己入硬, 你就大錯特錯 ! 除非你朋友是該校相關項目既coach, 那你可以直接知道真係要d 咩人材 !

真心奉勸樓主及其他家長不要以入某一學校或

原帖由 Ceci333 於 12-07-27 發表
真心奉勸樓主及其他家長不要以入某一學校或名校為唯一目標.孩子能不能成才,不是因為入了某一學校,而是孩 ...

absolutely agree

BB成長期 發表於 12-8-17 13:42
我有個朋友....七年前阿仔原讀一所不出名的小學, 但學校的table tennis training幾好, 而他亦喜愛, 最後取 ...

呢個分享好正, 有得必有失..... 但作為父母, 我唔會想個女咁辛苦...作為個學生, 佢所乘受的壓力也不少, 既要兼顧學業, 又要為學校爭光....

好似我女師姐入左一間係女仔都like 既dream school, 佢又要練水, 又要操音樂, 又要追成績, 話早知入spcc 好過 !
‹ 上一主題|下一主題