用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 如何教孩子背英文字 (默書用)?
go

如何教孩子背英文字 (默書用)? [複製鏈接]

我本身都識國際音標既,都係細個讀小學時,有年我補習老師迫我學既,學係幾辛苦,但學完真係容易D記生字囉~~~依家我都教緊我仔國際音標,等佢易記D字,不過佢都未係好明...

我仔有學障架,今年我同學校傾好咗,我只集中教佢英文,其他科真係由佢自生自滅,我同學校都唔迫佢其他科囉,依家我教佢學生字,我係會先教咗佢成課先,每日都同佢溫書,基本上每日溫五隻生字或者兩句英文句子,已經足夠.佢日日都係睇嗰堆英文生字,自然會有印象囉.

我都係先教佢D英文生字點讀點解,然後都要求佢做抄寫,要佢一邊讀一邊串,每讀&寫完一個生字都要佢自己講埋個中文解釋(咁我都寫埋落去我為佢預備既worksheet度),每隻字至少抄十五至廿次,下次再抄同一隻字我會減少至每隻字抄五次囉!都係要抄架喇,唔親自落手寫,無好易記到隻字囉.

造字卡呢味野我都試過,答案係唔WORK架!我仔咁怕我嬲都睬我都有味...唔鬼成日拎出黎溫架!

至於溫習時間,你試下唔好將溫默書嗰part安排去做完功課或臨訓前囉!呢D時間最唔啱溫書架!個小朋友都攰啦,仲邊有精神溫書,寧願編排响佢放學後四五點鐘既時候,溫咗先至做功課,再唔係怕溫習時間太長既,你咪分開兩part黎溫囉...做功課前溫半小時至一個鐘,臨訓又要佢溫十五分鐘溫故知新,咁樣我諗小朋友會適應到既...(我仔星期一至五都唔可以睇電視,所以四五點呢D放學時間佢可以溫書囉...我唔俾佢睇卡通片架.)

試下先,我都仲係响試驗階段,聽日我仔都默英文,未知效果如何....不過至少呢幾個月我咁教佢終於學到英文,至少响屋企考佢仲記得咁啦...學校默書時佢會緊張或者遊魂,所以我都唔知會唔會前功盡廢架.
你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效,是由心發出.

係喎~~~大家D野好多都一樣添~~~nice to meet you~~我都相信我地會好啱傾~~不過我真係好少入黎教育王國呢樹傾架~~始終我仔有特殊問題,有好多野我都係靠自己去度橋諗計仔去教個仔多...英文呢家野我都係啱啱個暑假至教曉我仔點去學同串英文生字咋...暫時都OK既...唔知聽日我仔英默正式上戰場時會唔會失準呢...怕佢緊張過頭會腦一片空白嘛...

原帖由 grace_xian 於 08-9-29 10:21 發表
仔仔媽咪:

我真係好多謝你呀, 有二樣嘢我同你一樣, 一係我細個時都係讀國際音標, 但年代久遠, 有啲我自己都忘了, 二係我囝週一至週五到唔可以睇電視既, 佢已經習慣咗了, 所以我覺得我同你一定好傾得埋啫

...

我仔啱啱派番默書簿番黎, 終於有分睇喇!唔再係零蛋,都有三十分~!!!雖則都係唔合格,但至少我仔都終於行出第一步!有分仲要唔係個位數字已經算係咁!

我仔本身有自閉傾向+過度活躍專注力不足+學習障礙+動作協調障礙.依家好D喇,食住葯咁番學至少都定D,今年D老師都讚佢讚多咗,都話佢進步咗,至少有時上堂都唔駛幫佢,佢自己都會自動自覺咁拎書出黎,而唔係全程發夢.

原帖由 grace_xian 於 08-9-30 11:17 發表
仔仔媽咪:

有你咁用心教佢, 我諗點都有些效果啦,
就算佢上場失准, 都係緊張造成, 迟下多啲訓練佢, 累積經驗, 一定會睇到佢進步架

你仔仔有乜嘢特殊問題? 係咪專注力唔够果啲呀?
...

都係既~~至少見到我仔有進步,已經好開心~~~

原帖由 grace_xian 於 08-10-7 18:03 發表
仔仔媽咪:

恭喜你, 都算係邁出了第一步, 加油哇~
辛苦了, 重陽登高望遠可以輕鬆下自己同仔仔的情緒,
relax la !
‹ 上一主題|下一主題