用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 老師建議去做ADHD評估
go

老師建議去做ADHD評估 [複製鏈接]

我都明白到家長唔想仔女食葯黎控制ADHD呢樣野,我同老公以前都係咁,好反對個仔食葯,但無奈升到小學又係全日制,自己又唔能夠全程留咗囝囝身邊陪佢上學,所以佢D情緒行為的確好影响到老師同其他同學學習架.

其實最令你困擾唔想個仔食葯既原因係乜?係咪怕有副作用?如果係,呢樣可以唔駛太擔心住,我仔食咗年幾葯,都係食ritalin,而唔係長效葯concerta,而且食既份量好少,我仔身上係無任何既副作用囉!依家食得瞓得玩得,就係食完會無咁衝同發咁大脾氣,如果我建議,都係番學時至俾葯個仔食,放學同埋放假時就唔駛囝囝食葯,因為媽媽handle到佢.咁樣會好D.

如果去私家,一般評估都要四五千蚊左右,我仔嗰時去過一家私家言語治療診所,個治療師本身亦有兒童心理學同感覺統合既資格,佢幫我仔做一次全面性評估,都係一千蚊左右,嗰度有訓練,每堂要七百蚊/四十五分鐘,以我仔經驗所得,嗰時做密訓做咗思維同感覺統合訓練,佢D衝動同埋情緒係好咗好多,但要KEEP住做囉,一唔做又會打回原形,依家我都係搵我朋友黎train我仔,因為佢收得平好多,無記錯佢好似收人四百幾蚊一堂,佢都係我仔以前治療師個助手黎,佢又食得住我仔,所以我都俾佢教我仔囉.

你預算番屋企經濟能力支唔支持到去私家度做訓練囉,始終呢D訓練要長期KEEP住做,同埋亦要預咗政府嗰邊真係除咗俾葯外,就無咩支援係FOR ADHD小朋友囉.好似我咁,依家都係靠自己,政府嗰邊,我淨係定期帶個仔去覆診同攞葯食咋.

如果你有需要私家訓練嗰D資料,你話俾我知,等我send俾你啦.
你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效,是由心發出.

原帖由 ahpei 於 09-9-9 14:32 發表
唔該晒你, 不過初步都想佢去左做評估先, 請問有無私人的評估中心介紹 ? (請 pm我)  如果有我想去 test 左先, 如確診, 因為是長遠既事情, 到時再從詳計以...

ahpei

...

一係你俾您個email address我吖...因為我唔知點解教育王國個PM send唔到野...

原帖由 ahpei 於 09-9-9 19:55 發表
ok ~ thanks.my email

send咗俾你喇~~~你可以CHECK吓MAIL.

原帖由 緊張肥媽咪 於 09-9-9 22:42 發表

仔仔媽咪,
想請問你知唔知幾多歲就可以帶阿仔去睇吓有冇ADHD呢樣樣呀?同埋可唔可以比啲資料我去邊到睇同做訓練呀?唔該晒!

查實我仔係升到小一,差唔多七歲時評估出佢有ADHD(之前我仔三歲半時評估到有自閉傾向).

查實我覺得小朋友五六歲就已經可以CHECK到佢地係定唔係囉,因為三四歲D小朋友仲係好阿B款,佢地嗰D活躍幾乎係個個都係咁,所以好難察覺,但慢慢去到五六歲,人地/學校對佢地既要求唔會咁低,佢地守唔守到行為,情緒大唔大起伏,呢D反而會好易睇得出佢會唔會零舍唔同同嚴重囉.想當年我仔都係五歲咁上下,我同我媽開始覺得我仔HIGH HIGH地,我媽覺得我仔有ADHD,咁我至再搵私家黎再作評估,結果我仔係有自閉傾向既同時,都有ADHD、學習障礙、動作協調障礙既問題.

因為我唔知點解响教育王國度PM唔到野,不如你俾你個email address我,等我send番俾你啦.

原帖由 ljbaby02 於 09-9-10 02:29 發表
[quote]原帖由 ~仔仔媽咪~ 於 09-9-9 23:40 發表

Hi 仔仔媽咪,

Can you pls e-mail the information to me ? My email address is [email protected] ...

send咗俾您喇~

不過如果仲有其他媽咪想要評估資料,都係唔好响樹留email喇,如果真係有需要,可以直接PM個email地址俾我,等我直接响電郵度覆大家...始終都要守番BK/教育王國規矩會好D.^^希望各位唔好介意.

原帖由 IwanBB 於 09-9-10 12:31 發表
仔仔媽咪~

你好!

8月時幼稚園提議做評估, 但健康院話過6歲唔跟, 而要等小學學童保健.

但我唔想等太耐, 而且我覺得囝囝比較"特別", 如活躍,不專注,情緒差....等等.

好擔心....

希望有d咩都盡快治療.

麻煩你send ...

下....唔跟>?你如果打算係去政府度做評估,你可以先响出面嗰D西醫度要求醫生出一封轉介/介紹信俾政府,當然,你之前都要問咗嗰位醫生願唔願幫你囝囝寫轉介信啦,個醫生睇完你囝囝,都覺得佢有特殊障礙既特徵,咁多數都會肯寫信既.

之後你拎住封信,先打去就近你住區既'政府兒童智力測驗中心',同姑娘講,你有出面醫生寫既信,話懷疑你囝囝有特殊方面既問題,需要排期做評估,

之後姑娘大致上都會問你多少少details,咁姑娘都自然會處理架喇.

以上呢個方法係我仔睇開嗰間政府兒童精神科既姑娘教我的,因為之前我都有幫朋友問.

至於私家方面,如果你唔等得政府嗰邊排期,你都可以考慮下既.等我依家send俾您.

原帖由 foggyao 於 09-9-10 14:38 發表
想問係會點樣train佢專注力?

我女就嚟3歲, 佢又係成日比人話好bb, 話佢d行為似兩歲左右, 無時停, 但佢都幾外向, 所以話佢唔似有自閉, 但又係話太細check唔到係咪ADHD.

佢歲幾返pn開始已比老c咁話佢, 但佢有時係佢 ...

都係架~!咁細個真係好難firm到佢係咪ADHD.

查實暫時可以做既,都係同佢做多D訓練,等佢可以追得番同年紀小朋友,如果可以訓練佢專注力同大小肌肉,你可以試下同佢玩個小遊戲,同佢响屋企玩推牆,同佢講,同媽咪一齊推LUM個牆,唔理佢用咩方法,總之用盡佢成個身既力去推,EVEN佢用PAT PAT黎推都得,呢樣係要佢用全身既力同埋專注去做,都幾簡單架.

同埋亦可以俾佢去多D公園玩,唔駛驚佢會跌,任佢爬任佢跳,俾佢玩多D攀架,又係可以俾佢用盡全身既力,等佢有番專注.

查實真係有好多野玩,實情如果你有帶囡囡去做評估既話,唔理政府定私家,都會有訓練提供,你可以俾囡囡去接受訓練,你又可以留意下D治療師點同囡囡玩,自然就會學到.

同埋如果佢係好衝動,咩都要即刻要,試下每次佢要求你俾野佢時,先要佢學等,可以同佢定下一個規則,佢要野時要好好講唔該,我想要D乜野...然後大家一齊數十下,你至俾佢,咁樣都可以令佢學會等同無咁衝.暫時試住呢D先啦.

原帖由 我係女仔 於 09-9-11 01:56 發表

我都想試下返一般幼稚園睇下有咩評價

查實我個人認為如果小朋友只係自閉傾向,係可以讀主流學校架.

講真以前我仔評估出有自閉傾向,政府都係幫我排I位,而唔係S位或者E位,但呢幾年我成幾個朋友既仔女check到有自閉傾向,但政府嗰邊就諗都唔諗幫我朋友D仔女排S位...有時我會覺得係咪I位太少位,所以政府索性係咪都勸家長俾仔女排S位算呢...因為我嗰幾個朋友既仔女,情況明顯無我仔咁嚴重,但我仔當年都只係排I位,依家又係讀緊主流既小學,實情自閉傾向唔等於佢地智力唔得囉,你話讀S位小朋友會讀得無咁辛苦會舒服D,查實咁又係咪真係幫到佢,佢又係咪真係無咁既能力去讀主流學校呢?我個人覺得唔係囉.

好似我仔升小一時响政府度再做評估,評估到佢又有埋動作協調障礙,當年幫我仔評估嗰位政府治療師,又係好殘忍地同我講,我仔咁就一世,話我就算點同個仔做訓練或者帶個仔出去私家做訓練都唔會追得上同年紀小朋友(指佢動作協調方面),又係叫我唔好迫個仔讀書,由個仔開開心心咁過佢既學校生活同童年,嗰下對我打擊好大,但呢五年俾到我既事實係,個治療師講既野唔係事實黎囉,我仔由初初完全寫唔到字,到佢依家可以寫到字仲要係中英文默書測驗合格仲要有八十幾分,我唔係要求個仔科科一百分做天才,但佢可以學到野又寫到字,而且依家佢都係開開心心咁番學,放暑假都係期待快D開學嗰隻,又完成到所有功課,呢D進步同結果,係有目共睹囉.

原帖由 foggyao 於 09-9-11 10:16 發表

唔該晒呀~仔仔媽咪~! 我真係唔識你講呢D嘢, 等我都試下你所講嘅遊戲先! 尢其係等完再數1-10嗰度, 因佢真係超衝動, 同埋佢係出街乜都摸, 試過督爛人地d生果, 搞到貴貴都要買!!

有時, 我真係好懷疑佢係唔係, 定係 ...

查實ADHD小朋友都係個個唔同款架~!好似我仔咁,佢係衰無EQ衰衝動同埋好易HIGH同周圍彈,但佢就唔識得駁人咀,把口好渣; 但我朋友個仔又係ADHD,但就算唔食葯嗰時都唔會周圍彈囉,但就駁咀駁上天,把口唔識停,係咁挑釁大人既底線嗰隻黎;另一個我以前識得一位太太個仔,佢又係無時停,成日都好HIGH好開心,係咁講唔停,真係除咗食同瞓會合埋口之外,其餘時間都係講講講,佢媽大力車巴佢,佢都係笑騎騎咁架...所以真係隻隻都唔同款...

你囡囡仲咁細,真係未必FIRM到佢既行為係咪真係ADHD定只係兩三歲人仔既行為囉...可以做既都係同佢做訓練,等佢習慣咗要等、唔好咁衝動,日後就算真係CHECK到佢係ADHD,至少都會易教D囉,因為佢已經習慣咗媽媽教佢嗰一隻模式.會好教好多.

如果專注力問題,你試下唔好俾佢睇咁多電視呢D咁刺激既野,因為睇電視玩電玩呢D好影响專注架,我仔無開電視睇兩年,係明顯好咗,無之前游到出外太空咁勁,依家都只係游咗出公海而已...

原帖由 foggyao 於 09-9-11 14:33 發表

聽完你咁講, 個女都8-9成中勒

我女無乜睇電視, 佢唔like, 同埋佢無耐性去完成一齣卡通.
佢係好易high, 唔會駁嘴, 但就要佢做親嘢, 就會魂遊, 明明做緊一樣嘢, 唔夠兩三秒, 講左自己想講嘅嘢, 或左望右搞!  ...

都未必既...ADHD嗰D脾氣咪係三四歲脾氣黎囉,基本上一般正常三四歲小朋友嗰D活躍同ADHD一樣,呢D真係要等佢地五歲以上至會CHECK得準佢地係定唔係囉.所以你都唔駛咁驚住,定D黎,同囡囡train下先.

原帖由 ahpei 於 09-9-15 13:04 發表
我個仔又係駁咀駁到你都應唔到佢, 超多野講兼講野好大聲好嘈, 個口唔停, 食緊飯都係咁講....同埋鐘意拉開話題, 明明你同佢講緊A , 佢就插咀同你講B...High 都周圍彈, 周圍 fing 呢樣野都是....

我下個week 去做評估 ...

查實聽您以上講嗰D特徵,又真係好ADHD噃...

OK.等您帶完囝囝做評估後,再一齊傾啦~

原帖由 我係女仔 於 09-9-15 13:25 發表
其實18個月既bb係咪好多都坐唔定架, 我個仔唔可以痴住張櫈架,佢會彈走,  但係highchair就可以啦, 同埋成日走圍行, 捉住佢, 佢會哭, 叫又成日唔采人
係咪咁既年紀既bb都會係咁架? ...

查實你囝囝呢個年紀坐唔定真係好平常噃...所以好多時响呢D年紀好難以佢地行為察覺佢地有無問題囉,都係睇佢有無D咩固執野,會唔會咁大個都仲成日玩手指玩好耐又好入神,睇佢大個D會唔會講野仲未識講...大概都只可以留意呢D.或者你再睇定D先啦.

原帖由 siubobo03 於 09-9-15 18:45 發表

我都懷疑自己的女係ADHD, 可否給我多一點資料, 例如去邊間私人中心做TEST及做TRAINING? 我個女係瑪嘉烈排了期見臨床心理家, 我應該要預備什麼?

因為我暫時响教育王國出唔到PM呀,或者你俾您email我,等我email俾您啦.

如果你排咗期响政府做評估,查實要準備既都係留意下囡囡平時有咩特別問題同細節,因為實情到時都係睇個心理學家問你D乜,你照答,有時就算我地準備定張貓紙俾自己,有時突然間心理學家問咗D我地無諗過佢會問既問題,我地都會口啞啞要諗囉.所以都係趁呢段時候自己多D留意下囡囡既動靜,到時心理學家問起,大概都會講到既.

原帖由 siubobo03 於 09-9-16 14:48 發表

仔仔媽咪

多謝你的回覆, 本人電郵[email protected]

send咗俾您喇.

原帖由 foggyao 於 09-9-16 12:08 發表

可唔可以e 埋比我呀? 我都想有定準備.
[email protected]
其實我女有去過政府做評估, 但係响言語同小肌肉方面, 但我都問過dr., 佢問我呀女食飯定唔定, 我話好定, 佢就話唔洗擔心, 但我女因係好like食, 係佢嗜 ...

咁查實我仔由亞B時期到依家十一歲仔,佢食飯次次都好坐定定唔會周圍走離位架噃...因為我仔同你囡囡一樣,都係食家黎,超級享受食野~!或者試下同DR.講番我呢個情況,睇佢可唔可以再重新評估你囡囡.

至於玩推牆同佢玩遊戲嗰D,你玩既當中要同佢先約法三章,就係佢缺乏耐性,所以响同佢玩既同時都係訓練佢唔好咁衝同學下'定',佢一周圍飛玩兩玩又玩第二樣,你就收哂D野唔俾佢掂同玩,用好firm既眼神同態度,同佢講,佢咁樣就無得玩,要佢至少好好完成一樣玩意,佢遵守到又做到,咁至俾佢用番自己方式去玩其他野,一步一步黎,慢慢加落去,等佢不知不覺間有進步時,就要求佢每樣玩意都要好好地完成至可以開始玩第二樣.呢樣都係一個訓練黎架.千祈唔好side.

至於講故事嗰度,始終你囡囡仲未有咁好既專注去聽去記哂咁多句子同整個故事,試下再簡化D簡單D同佢講一個故事,媽媽您可以講故事講得有趣D,做埋動作,甚至同佢玩埋角色扮演,有趣D,小朋友會容易D有番個專注同埋記憶去記得個故事係點.

查實玩咩都係,就算係教小朋友讀書寫字,可以既話都盡量教得活D生動有趣D,如果過於沉悶,莫講話佢地呢位小朋友,就連一個正常既小朋友或大人,都未必有咁好既專注力去學習去記一堆自己都深感沉悶同困難既東西.所以呢方面都要考考媽媽既功夫,功夫都係要靠媽媽長時間鑽研同練番黎.

原帖由 Gradies 於 09-9-22 09:28 發表
我漏了e-mail address, 請send去[email protected]。  thanks!

我send唔到mail俾你呀,不過我已覆咗PM俾您,你check check PM~

原帖由 foggyao 於 09-9-28 13:02 發表

THX THX! 收到你email喇!
原來你仔仔都係食家, 咁我稔你都知我情況喇! 真頭痕, 你嘅方法, 我都會盡試!

我同佢講故事已好生動, 好跨張, 因我都好想用呢d方法吸引到佢好定, 不過佢真係一時時搭著, 又好似好正常咁!
...

查實聽落您咁講,佢又似乎唔太差噃!始終呢D年紀係活躍D架喇!好似我平時都話,查實ADHD既細路就係stay响三歲既脾氣裡面,比其他人做BB做得耐咗D咁啫.

試下再觀察佢多一排啦,同佢做D訓練,當係warm up下,等佢大個D會定番D,至少都聽下媽媽話啦.查實對咩類型細路都一樣,都係要KEEP好親子溝通關係,咁樣會易教好多.

原帖由 Kwan 於 09-9-29 11:55 發表
大家好呀, 我都排緊期同我囡check adhd, 佢剛上小學, 我有些問題想問下有經驗媽咪:

1.  係咪多數adhd小朋友學業成績都唔好
2.  做功課做試卷好多時做唔晒

我囡的問題係:

1.  佢做事非常不專心, 尤其是課外學習,  ...

查實我地呢班友仔真係隻隻款都唔同架!呢樣至係我地呢班亞媽同老師既困難之處,如果佢地係一式一樣,相信會易教好多!

我仔就係有您提出嗰兩大問題,咁多年都科科食蛋,淨教佢讀書做功課已經係我既最大挑戰之一黎,上年小三就大進步囉,可能我囝囝上年開始食葯呢,所以都對佢讀書都有D幫助,但今年開學小四課程深咗,老師既要求高番,我同個仔都好大壓力,呢幾次默書&預默,我仔又係肥佬,我仔一見到份卷咁少分,都激氣到掟份卷落地...嚇窒咗老師...不過我深知呢D無得急,始終都要個仔慢慢去適應囉.

試下同囡囡做番D專注力訓練,可以既話俾佢去接受感覺統合訓練,呢樣對小朋友改善專注同情緒方面都好好,你可以上網search下留意下.

情緒方面,始終ADHD既小朋友會比較衝動同直接,有開心或唔開心既都會好直接咁表現出黎,呢樣都需要訓練佢,等佢無咁衝動,學會停一停,諗一諗,同埋學會冷靜.

原帖由 ernestchow 於 09-10-3 19:43 發表

Have any side effect in medical?

咁我仔又無咩副作用跟身噃...佢一日食兩次每次一粒,可能份量少啩,佢食完依然食得玩得瞓得,仲照樣長高同長肉,依家都係肥仔黎架.

原帖由 ahpei 於 09-10-6 15:41 發表
所以父母都要上 EQ 班先得...有時情緒既野真係最難控制....

無錯!基本上我依家嗰D EQ都係响仔度練番黎..........
‹ 上一主題|下一主題