用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 好煩,係天水圍讀書定係出深水埗好?
go

好煩,係天水圍讀書定係出深水埗好? [複製鏈接]

um.... 我住緊屯門碼頭區, 但囡囡都係長沙灣返學, 因為只係我媽媽住長沙灣幫手接放學. 如果你係可以方便帶亞仔返學, 我都suggest 你仔仔讀嘉靈. 不過你要諗埋當天氣唔好, 返風落雨時出市區返學真係幾辛苦, 同埋每當有學校假期, 點樣安排個仔仔. 我亞囡自1.5 yrs 就出長沙灣返學, 其實小朋友好快習慣. 依家9 yrs 佢仍然堅持出去市區返學, 都唔肯入返屯門讀書. 我果邊碼頭區都有大把小朋友/ 中學生出市區返學.

35 mins 真係唔太多. 如果你讀區內既學校, 搭校車分分鐘唔只35 mins. 我果邊好多小朋友讀屯門保良局 (大興), 因為頭站佢地6:45 am 就係樓下等校車, 我地搭bus 都只係搭7:12 am ~ 嘻嘻.

都唔駛怕小朋友辛苦呢, 呢個係自細既鍛鍊. 反而我個女因為住得遠, 所以朝早唔敢懶床, 一叫即起身. 好知守時既重要, 全年都無遲到. 睇返佢d 同學仔, 遲到果d 通常住學校左近......

原帖由 大造泓 於 09-8-3 12:43 發表
多謝大家意見,我自己都好想佢出去讀,但係我老公怕佢辛苦,話先己大人搭車都辛苦,其實嫲嫲 佢地係深水埗住,不過我地未問佢地意見,睇下佢地想唔想湊佢地放學.
我唔想佢地係出面住,始終都係1家人想1齊住. ...

哎呀, 大家心平氣和啦. 無人labelling 天水圍既學校, 咁講真句津校/官校只係派位入, 任何一區呢d 學校一定會有好學生同唔好既學生,40 區都一樣. 就算係私校/ 名校亦唔代表果d小朋友特別乖, 問題係家長點樣教同mon住佢既小朋友, 思想同行為都好重要, eq 要高, 做同講野前要三思,諗野要think positive.

樓主, 如果你唔太熟tsw 既學校. 而覺得入嘉靈係有把握的話, 我都suggest 你出黎讀. 35 mins 車程一d都唔長, 唔辛苦 (你搭mtr 最好過搭bus啦). 最緊要係你早上有人同佢返學, 返風落雨只要有個大人係度, 雨季時mami 就要帶定雨衣同拖鞋比佢就ok.

至於有頭暈身慶時, 要諗埋tsw 屋企有無人照顧到佢 (assume 你兩公婆返晒工). 如果係ssp讀, 中途要走先的話附近有無親人照顧呢 ?

講講下其實樓主依家個case 同我當年好相似, 我個女依家讀緊間小學自行收生時另加分 (因為我又係畢業生), 又係15/16 比唔比佢讀好. 點知自行收生時, 選擇樓下果間小學, 就係貪佢近, 點知唔夠分無收到囡囡. 我當時開始識驚, 果幾個月仲日日訓得唔好, 仲發夢亞女派左去山景果間小學 (仲要有埋校名).....好慘. 到大抽獎時就真係諗得好清楚, 1st choice 選擇返佢依家果間40區小學, 起碼抽唔中去叩門都有誠意. 真係好好彩又比佢抽中左.......

yes, 講得岩. 佢地既行為令人覺得好可怕. 係tsw north 果邊早幾年我經常探朋友 (佢住公屋). 嘩..... 佢地d家長可以接受自己子女係電梯內all 尿, 吐口水談係塊mirror 上面 (我已經見過幾次). 完全係唔會教導小朋友呢d 行為唔可以. 我聽我朋友講 (佢係男人), 返屋企時, 落車果一刻, 竟然有個c9 追住佢問$300 要唔要 !!!??? 之後weekend 係茶餐廳食野時, 見返果個女人, 仲帶住佢對仔女食野 ~ 真係可悲.

原帖由 kellybaby 於 09-8-9 06:02 發表
我覺得天水圍的小朋友没有問題,每個都是一張白纸,而最大問題是果班連自己都有問題的新移民家長,而我所知天北果面的邨的人都幾龍蛇混雜同三胶九流 ...

無話唔可以, 不過當你overzone 大抽獎時入嘉靈既機會係好微 (扣除自行收生學位, 剩餘50%中既10%overzone 同埋同區一起抽, 計埋得果6 ~7個位咁大把) . 除非你仔仔個隨機nbr 係好前好前, 否則一個唔好彩都係派返tsw, 所以你都要三思.

原帖由 大造泓 於 09-8-11 14:03 發表
多謝大家d 意見,我而家決定先睇下學校有無open day (李宗德,嘉靈和天天)激活我唔會考慮,因為我覺得太貴啦,其實我住係嘉湖,好担白講我自己都唔係太清楚其它屋苑情況,如果真係入唔天天我會係大抽獎時擺返嘉靈係第一志 ...

應該話如果你一心諗住比亞仔讀嘉靈的話, 自行收生果時係填佢, 亞仔有特別分, 收佢機會係好大好大. touchwood 你自行收生時入唔到心水tsw 學校 (eg: 天天), 去到大抽獎先填返轉頭ssp嘉靈係1st choice 時, 抽中既機會係好微 (因為你係overzone).

假如大抽獎時part 1: 1st choice 係嘉靈 , 2nd choice 係天天...etc. 1st choice 已經係overzone, assume 你入唔到. 2nd choice 天天係熱門tsw 學校, 其他選擇天天為1st choice 既小朋友都已經派唔到, 何況你係2nd choice 呢 ?

conclusion: 一係一開波比佢讀嘉靈唔好煩 (自行收生), 如果你自行收生選擇tsw 既學校, 就算唔收你仔仔. 大抽獎時唔好諗住博返轉頭去抽嘉靈 (因為機會係好微). 無謂白白浪費大抽獎1st choice 既機會. 寧願1st choice 留返黎博抽中"天天" (扣除自行收生, 剩餘50% 學位大約有65個左右啦).

**嘻嘻, 只係我過內人心得, 比意見only **

原帖由 大造泓 於 09-8-11 15:59 發表
咁即係話我第1次要填嘉靈,唔得先再係大抽獎時再決定係點?

嘻嘻, 當年嘉靈亦都係我心水學校之一, 可惜我媽媽住元洲est 仲要過少少, 唔方便湊放學. 最後大抽獎都係選擇自己母校 (都唔差呀), 同區都唔選擇好似衰女左d d ~ 哈哈 !

原帖由 miriam 於 09-8-11 16:20 發表
我都係嘉靈舊生,而家住荃灣,最終我都決定唔揀嘉靈,雖然我父母住元洲村,但我都唔想佢地咁辛苦,所以揀返係荃灣返學‧
開始揀學校時真係好掙扎讀唔讀母校,嘉靈真係一間好好既小學,但睇返晒校車資料同上課時間,基本上我唔使再費 ...
‹ 上一主題|下一主題