用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 唐乃勤是否BAND 1
go

唐乃勤是否BAND 1 [複製鏈接]

只係短短3兩年間轉型, 6科14分能到達31.90%, 已經好過唔少band 1尾 / band 2 頭學校. :handsome:

我自己比較過其他同區band 2頭既學校, 大部份6科14分大約只有20%多d. 而band 1尾都係30頭 % 左右.

果日唐中open day 都有去聽, 比我感覺唔錯. 不過小朋友抽中, 要有心理準備呢間學校亦唔係易讀, 教科書係全英. 同埋呢間學校收唔少英文小學既學生.

唉, 真係煩. 今日小學已經比壓力我個女, 問佢點解會選擇唐中 (面口都唔係幾好 ). 佢地話學校只有band 3 學生先入, 仲話呢間野係band 3. 仲要係堂上講band 3學生選擇呢間啦, 容易派到架.... 攪到我亞女返黎唔多開心.

原帖由 hongkeikei 於 11-12-14 15:42 發表
我只是根據所知的教育政策和數據,與各家長分享,並無針對唐中之意,希望家長不要介意.

相反,正如有家長說:此校能在短短數年有大進步,由寂寂無名到得到大家欣賞,學校應做了不少功夫.

至於唐中現時處於什麼位置,相信人 ...

係, 兩次呈分都仍然係band 1 (尾) 學生.
不過坦白講, band 1&2頭對我黎講只係一線之差, 分別唔大. (仲要本身小學只係普通中文小學). 小女本身又唔係特別聰明既學生, 眼見有d師姐升左上40區英中女校, 年年包尾. 不論去咩中學, 另一個階段唔勤力既話真係蛇都死.

自行階段, 英中基本既機會差不多= 0, 分分鐘連interview 機會都無. 我又唔會話放唔低band 1"英中" 呢兩個字, 只係想搵合適小女既中學.

原帖由 hongkeikei 於 11-12-14 19:22 發表

如果女兒屬Band 1學生,自行真係唔需要咁快選唐中.

自行階段,應該稍為進取一點.因為還有大抽獎;Band 1學生若自行選band 2學校,大多數會被取錄,無緣大抽獎.有些人試過見成績較差的同學,最後派到較佳學校,心裡就會很 ...

98730 發表於 11-12-15 11:05
妳好:
     其實我上年的問題跟妳一樣.我仔讀的是天主教小學.有天主教英中的推薦位.要求(全級頭10名.操行A) ...

剛剛出完差, 大陸上唔到bk, 慘.

好多謝ek 既mami 比咁多意見我, 真係好多謝你地 , big big kiss !

嘩....你仔仔好叻呀. 箇中的壓力, 我係明白的. 亦有唔少人比說話聽, 點解, 點解, 無理由, 你有無病....etc 既說話 !!!
你仔仔依家仍是讀唐中? 校園生活好嗎 ? 為何你當時選擇唐中 ? 謝謝.

回復 98730 的帖子

wow... 好詳盡呀, 好多謝你的意見.
我like 男女校, 最好無宗教. 同埋美孚相對黎講比較近, 因為我住新界, highway 後第一個站到, around 25-30 mins. 咁我黎緊3年就唔駛煩再搬屋住. 我早係兩年前已經開始留意唐中, 喜歡佢地留校食飯, 用英文書 & 用英語授課. 學生質數一d 都唔差, 亞女去完open day 立即話要放唐中第一志願. 同埋唐中都好關心學生發展, 成長...... 呢樣係我最buy 既.
我亞女自理能力係比較好, 自己攪掂晒所有野. eg: 幾時dict, 幾時quiz, 明天上咩野堂....總之我咩都唔駛理.( 可能女仔自理能力係比較高), 加上我間中都要出trip, 真係無咩時間去理佢. 所以由細到依家都係佢自己攪掂晒. 因為佢性格比較靜, 年年班主任都話佢好乖, 但又好易比老師忽略既一群. 同埋唐中係一間初中書院, 有好多機會比初中既學生為學校服務.同埋我對保記教學都幾有信心, 大部份保記中學都做得唔錯, 通識我都支持用中文教. 加上同莊中接龍, 我真係對佢地幾有信心.

‹ 上一主題|下一主題