用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 選科選校 如DSE得17-20分讀Asso定The i好呢?你哋点揀?
樓主: tszyan1001
go

如DSE得17-20分讀Asso定The i好呢?你哋点揀? [複製鏈接]

ikwukeducation 發表於 18-7-4 17:58
CU Engine唔係真係收咁高分, 就算真係得一個17分入到, 20分入既都唔止一個。

同埋如果有20分,其實另外個5 ...

17分果個係食正weighting.

cow 發表於 18-7-15 13:08
LQ20, 17分食正weighting都冇乜可能, 最低應該係19或18,佢地都係食正weighting.

我睇左資料,舊年果位17分同學。best 5 :17, 4C+1X: 16. 但佢數學同m2 係5;呢個係exception case, 吾能夠以呢個指標黎選科如今年17-18分既同學。同埋又吾知人地係咪一早已有CO.

LingChiBaBa 發表於 18-7-15 22:21
咁係咪3C+X+M2>17分?

3352, 533 (m2, Phy, chem)

LingChiBaBa 發表於 18-7-15 22:38
咁咪未計weighting都19分。

資料顯示4C+1x 係16,best 5係17
M2 吾當一科計,呢個係before weighting 前分數,顯示係果科最後一個收生分數。

LingChiBaBa 發表於 18-7-15 22:48
如果報中大工程,M2計1科x1.75。

岩先果位16分同學,係3大之一,但吾係你所講果科。

LingChiBaBa 發表於 18-7-15 22:56
我以為你講#11樓個case。

哈哈,吾係呀。我見到你地講3大某科,我8下click 黎睇亞女比我舊年資料。咁岩我見有個best 5 :16分,所以咪搭下咀囉。 我同亞女講,吾可以只睇每科收生最低分果10個8個。最好用舊年MD 作為參考值。A1搏得黎,其他就一定要搵安全既科目。

LingChiBaBa    發表於 18-7-15 23:02
‹ 上一主題|下一主題