用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 聖保祿幼兒園 報咗2011年[聖保祿幼兒園]的,一齊傾吓啦 ...
樓主: max1116
go

報咗2011年[聖保祿幼兒園]的,一齊傾吓啦 [複製鏈接]

學校唔只想教好小朋友, 仲係好想教好班家長, 有好多工作坊同講座"塞"錢入你袋架!
BTW, 如果大家打算做SPN既家長, 你哋要有心理準備學校好鼓勵親子教育, 雖然功課不多但好需要一同參與, 我哋一家人都幾enjoy既!!

但SPK收180人, SPN收54人咋喎!
同埋不少人覺得六千蚊一個月學費係好犀利, 就算我一D經濟鬆動既朋友聽到都嘩嘩聲. 但大家又諗吓有D半日制的KG都成四千蚊, 而我哋又包足三餐, 又冇雜費, 最緊要係人哋每學期必需既千幾蚊書簿費我哋係$0, 仲有仲有SPN既校服係好平架咋, 佢哋真係唔會要你洗埋D無謂錢架!!

原帖由 榛子果仁 於 11-3-5 21:49 發表
Mission completed~!

9點尾10點去到, 10:21已經可以搭地鐵回家~!

原來800-900人左右申請. 咦, 點解少過SPK?

或者你可以上SPN個網睇吓每級每日個Time Schedule啱唔啱你既意願先, 因為如果期望每一日每段時段都要有好實在既嘢學到咁就真係要好好考慮了...
我個人認為SPN所學到既, 係一啲比較無形既嘢, 但去到佢哋日後學習, 個人生活及人際關係相處上就終生受用了!

我一直覺得, St Paul's既學生之所以咁主動學習咁健談有禮, 好有可能係由幼稚/幼兒園時代培養出來的, 自問小女現階段都未能做到, 希望往後日子真係可以吸收晒SPN既"內功深法", 就算將來唔好彩入唔返小學都有主動積極開朗既性格去support佢做人就好了!

原帖由 eveningsit 於 11-3-8 10:42 發表

我最初都覺得學費很貴,後來看到有媽咪講沒有甚麼雜費,那就比較好!因為現在要請工人帶BB,若入到就不請工人了!計番差不多,不過同很多全日制幼兒園一樣,下午沒有甚麼學,會否浪費BB的時間呢? ...

我咪就係後知後覺囉, 唉...真係對唔住阿囡了!
今日叫姐姐接放學後去卓悅問, 姐姐話個職員哥哥望住我阿女話:[哎呀! 你冇奶粉飲呀, 快D去萬寧超市問吓啦!]

原帖由 max1116 於 11-3-14 15:10 發表
唉 ~ 所有日本牌子的奶粉都斷貨喇 ~

點會唔好意思呀, 求知不得啦! 我多謝你一路都好幫我哋呢D準家長就真。

SPN真係好好, 我個女能夠成為一份子真係要感恩, 亦係佢既福份, 更多得你哋D前輩既鼓勵同資訊, 畀我知道仲會有希望的, 所以真係真係多謝晒大家!

原帖由 KaHeiBaBa 於 11-3-14 23:28 發表

如果大家有興趣睇番 D 舊topic,你哋都會見到當年 aralelo,其實同好多媽咪都係一樣,一樣對囡囡考入 SPN 缺乏信心,結果佢咃最後都加入了 SPN 嘅大家庭。佢亦同好多家長一樣,一年多前已經參予討論,一年多後先正式幫囡囡報 ...

依家Good morning啦!! haha...

原帖由 KaHeiBaBa 於 11-3-15 03:31 發表

做咩搞到咁夜呀 ??

早 D 休息啦,Good night !!

唔係夜瞓, 係冇瞓呀! haha...依家真係瞓啦! Good night...morning???!

原帖由 KaHeiBaBa 於 11-3-15 09:24 發表

咁夜瞓,又要咁早起身,真係難爲了媽媽,Good morning !!

小玥咪就係飲冇咗仙台廠房嗰隻森永囉! 唉~~得返一罐未開咋...
我阿女好搞嘢的, 係飲2隻唔同牌子既奶粉既, 唔同作用...
因小玥小B時腸胃唔太好所以一直要飲森永, 但爸爸睇完消委會report話A+最高營養, 所以由2歲幾唔依頼奶奶做主糧開始, 每日早餐最吸收時就飲A+; 夜晚睡前消化系統開工就堅持继續飲森永! 因兩餐相隔得遠, 小玥適應上冇乜問題!!
......撲完A+又要撲森永, 真係就嚟痴了~~

Max, 你又點呀? 你大細B都好似飲明治喎係嘛? 你咪仲告急過我?

原帖由 max1116 於 11-3-15 10:58 發表

小玥食邊隻牌子架 ? 仲有幾多"存貨" ?

Max,

Pls check PM

原帖由 max1116 於 11-3-15 14:59 發表

看來我情況好過你,擒日俾我撲到9罐明治大仔,共2箱存貨。聽日等超市開門買配售。頂得幾耐得幾耐啦 ~

"有機會"見到森永就幫你掃啦 ~

我囡囡new born時醫生叫我畀佢飲香港代理牌子中唔算燥既雅培, 但成個week都冇便便仲出粒粒响面上, 問健康院D姑娘, 無論你点講佢哋只會播帶式咁話:[唔係日日有, 三日都唔係問題, 只要便便質地ok就得...] 唉~~冇便便又何來有質地呢? 唯有自己諗辨法. Search 晒BK見D媽媽話森永對腸胃最好咪試吓, haha点知一轉定就day day 有便便啦!! 無獨有偶, 當年我同事個B細我女少少反而一日疴幾次C水, 轉了森永又正常了! So, 我真係覺得work架!
...但依家講乜都冇用, 可能日本奶粉要响香港絕種了...呵呵!

原帖由 sandyht 於 11-3-15 17:45 發表
I also have a question on milk powder.  My girl has a poopoo problem for quite a long time. We had tried a lot of different methods but she's still poopoo every 4-5 days. Sometimes we need to use the  ...

多謝你!

我都有訂過一次A+, 好方便又送埋貨添, 不過我買了好多萬寧coupon, 所以咪成日走去撲囉! 呵呵~~

原帖由 moonisland 於 11-3-15 14:19 發表
“撲完A+又要撲森永, 真係就嚟痴了“?哇,我只撲A+已好累了,你还要撲森永?辛苦了!

作天去卓悅,森永一早无了,固力国果和明治就还有呀!

A+可以订货呀,之前我都无订,但是依家太难买啦,所以都开始订货啦,都好方便, 你可以考虑一下! ...

Wah!! Perfect! Thanks for your info.

原帖由 moonisland 於 11-3-16 09:05 發表
哈哈!你可以在Mannings 取货0家! 0甘你可以用Mannings coupons! win win situation ar!

Max,

Pls check PM again!

暫時一個平日5點, 一個星期日morning!!

原帖由 榛子果仁 於 11-3-17 13:24 發表
05-11已經全部煲完.
感激各位前輩的寶貝資料.

越睇越緊張, 同埋覺得spn係好好好好好的一間學校.

想問問, 現在係咪都保持住星期六都要返學的傳統?

Max/KaHeiBaba, Arelelo,

你地小朋友又無學下音樂,畫班, 你地安 ...

小女仍在學習中...亦係呢一刻我對阿女既期望!!

原帖由 max1116 於 11-3-22 12:23 發表

2歲幾人仔於新環境,新事物,新朋友的情況下,學會自我整理,其實並不簡單。單是整齊劃一排好隊、自己食飯、飲湯、搣橙食而不會弄髒的,已經好不容易。若能早日懂得基本自理能力,獨立不依賴,守規矩,終生受益。對往後專注學習其 ...

其實可以花啲心思做吓功課都唔難揾,
http://www.chsc.hk/kindergarten/tc/schooldetail.asp?ID=712
如要古修女中文名也唔難, 睇了前輩的留言會知古修女亦係小學校監
http://www.chsc.hk/primary/tc/schooldetail.asp?sch_id=593

原帖由 amy:) 於 11-5-1 22:04 發表
Dear Max,
May I also ask the name od SPK's principal.  I know she is Sr Ko, but not sure the spelling and her full name. Thanks.

support! support!

原帖由 max1116 於 11-5-4 13:14 發表
返來喇 !!!!
我俾囡囡200分

Totally Support!

原帖由 jl118 於 11-5-4 19:41 發表

我見過好百厭的小朋友,sister koo也很溫柔地勸止,所以我覺得他們是有教無類的,只要家長配合就ok

恭喜恭喜各位! 大家好快做師姐妹啊!!

[請問咁大家知唔知若果讀大埔間st.paul幼兒園, 入st. paul小學機會率高唔高呢? ]
聽聞以前有九成成功率係因為D住新界的大埔SPN家長唔願送個女去香港島咁遠讀書, 所以平均只有一半女仔會apply小學部, 但近年愈來愈多家長不介意為了可讀St Paul's Convert而搬屋, 所以今年近乎全部女仔都有apply, 但位就好似一直傳聞只得十多個, 變相落選既比率亦比以前多了!

[我見有人話9成, 有人話唔好抱期望!  唔知若果讀到大埔st. paul, 係唔係spk都唔會考慮呢?]
呢個問題我以前亦考究過, 但當年打過去大埔問個識員都答唔到我!

原帖由 yslgirl 於 11-5-11 22:01 發表
唔該晒貢多位解答, 咁即係若果有幸可以在SPN讀, 4年的學費總和貴過我當年讀大學成倍...咁即係除了努力教導阿女之餘, 仲要努力賺錢!

請問咁大家知唔知若果讀大埔間st.paul幼兒園, 入st. paul小學機會率高唔高呢, 我 ...

‹ 上一主題|下一主題