用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 聖保祿幼兒園 報咗2011年[聖保祿幼兒園]的,一齊傾吓啦 ...
樓主: max1116
go

報咗2011年[聖保祿幼兒園]的,一齊傾吓啦 [複製鏈接]

當你發現Victoria同Kingston一直都收開$4xxx半日, 就連St Cat都不知不覺間加到$4800時, 全日$6xxx其實唔算貴了; 還有, 睇返D舊post你會知道SPN係冇雜費, 包3餐, 包書簿, 校服仲好平添!
(好似賣緊廣告咁添)

原帖由 yslgirl 於 11-5-11 01:47 發表
您好, 我想問一問SPN全部都係全日班, 學費要$6XXX一個月, N1無學劵我知, 但佢係唔係N2-N4都無學劵架?  貢咪好貴.....我見SPK學費相對平好多, 仲可以用學劵, 咁有無人即使讀左SPN N1, 都會同佢考SPK K1呢?  若果我有 ...

Take care!!睇黎你心情好似好返D啦喎!!
唔好太擔心, 你唔開心肚裡個baby都會唔開心架!

Good Luck too all of U!!
收到通知個心情真係好高漲的, 見到你哋又令我回味返舊年個情景, 我兩公婆要好多日至平服到呢!!
我當年仲望住阿女套校服欣賞左好耐好耐添!!

原帖由 dadabb2009 於 11-5-12 15:32 發表
thanks max, bbgrass and janice_c for your kind words.

have cried several time but will try to calm down a bit and be brave enough to face the necessary test!  I have to be confident with my baby!

ch ...

你哋唔好咁衰鬼啦! 我就鍾意生女了, 貼心好多, 肯拖住你黏住你既時間又耐D, 好大個時仲肯講掛住你, 又可買靚靚裙仔夾仔, 又有St Paul's,聖心呢D咁好既女校揀...
係仔仔的可能一上小學巳經唔畀你錫佢了...不過都係嗰句, 仔女都無所謂! 咁當然生兩個而又做到一個"好"字, 真係要好大福份啊! dadabb2009, 你真係好幸福啊!

原帖由 dadabb2009 於 11-5-13 19:06 發表
bbgrass, thx!
說實話,仔女都無所謂,最緊要healthy! 最句話我這幾天深深感受到佢嘅真諦!

恭喜恭喜!!

好嘢!好嘢!恭喜晒!!
唔洗客氣, 都係互相幫忙呢! 8月SPN見!

原帖由 蕃薯仔媽媽 於 11-5-14 14:26 發表
好嘢!好嘢!

我都收到信喇!

Aralelo,
同你估計一樣,係8月16開學呀!
多謝你!

Max,

祝WK生日快樂!!

睇返D舊post, 八卦問吓点解唔見晒D人?? 你哋得唔得呀??

N1 >>
Max  ok
bbgrass   ok
dadabb2009   ok
janice_c    ok
treasurebaby   ok
hellohellomami  ok
legocar
giligooloo
gtr135
chachalai
amy:)
esther29
LAMLAM109

N2 >>
蕃薯仔媽媽 ok
ngbobo  ok
Joyjoy815  ok
Caltrate

咁等我post返畀蕃薯仔媽媽既料畀大家新插班同學睇啦 :

如同往年冇特別的話, 你至少要放3, 4日假,你會比我哋遲一日開學(TUE), 頭日約返一個鐘可觀課;
第二日做完早操就會叫家長走, 小朋友留多兩個鐘約午飯前走...慢慢如此類推至返足全日, 見乎適應程度!

瞓覺方面>
唔洗擔心,  安排好瞓覺老師至會去食飯(校內), 瞓唔到覺的老師或姐姐會拍吓佢陪吓佢一陣, 都唔得也會特別照顧!

食餐方面>
學校餐聽聞幾好味, 我阿女平時在家唔多食嘢但老師竟然話佢成日哎添食添到唔畀再添!!(驚佢食太多肚痛)
同埋成班同學羊群心理也會食多D!

原帖由 蕃薯仔媽媽 於 11-5-19 00:42 發表
HI! HI!

呢度有一位好有心嘅插班生前輩話,佢舊年第一日(返一個鐘)係有得陪架!

我哋睇到派早餐+早禱先走都差唔多一個鐘啦, 之後在樓下等一陣巳放學了!!  我當有觀課架啦, 哈哈!!

原帖由 jl118 於 11-5-19 18:38 發表

我果班N2第一天看完早操就要走,無得陪呀

小心身體! 你今個weekend好多嘢做, 好忙架!!
今晚洗唔洗返workshop呀? 下午放吓半日病假休息吓啦,
Take care!!

原帖由 max1116 於 11-5-20 11:51 發表
我都想搵個地方俾我瞓一瞓  
唉 ~ 又嘔,周身肌肉痛,擒晚瞓咗好似無瞓咁樣

好似我們的社區就會要我哋帶小朋友去學校乎近影吓相, 教交通公具又會要影吓返學既過程回校分享咁啦!
又有好多户外參觀, 超級好玩, 聽聞N2係最多嘢玩的呢!
哎呀, 講晒就冇驚喜的了!

原帖由 sunny_day 於 11-5-19 23:35 發表
資料好有用,多謝妳分享。
如有時間,可否講下N2課程,我只知道有蟲蟲讀書計劃,有冇其他project,資料搜集要親子做呢?

真係N2A x 2個; N2B x 5個??
只得7個咁少?? 上年有12個喎?!
咁兩班人數咪好大分別??

原帖由 ngbobo 於 11-5-21 20:50 發表
Btw, there are total 12 families invited for N2 interview, but just 7 got admitted finally, so we hv to thanks God for granting us such chances, 非常感恩!I  

咁片末的<我的志願>和<我最愛幼兒園的東西>有冇辦法睇架??

原帖由 jl118 於 11-5-28 08:52 發表

有part 1 and part 2, pls check pm

jl118,

Would U pls send a copy to me?

1000 Thanks a lot!

aralelo

原帖由 jl118 於 11-6-3 18:59 發表

pls check pm

me too!!

原帖由 jl118 於 11-6-4 22:07 發表

You are welcome
其實每年學校也會拍下精彩片段,供我們選購,我第一年,仍未收到,期待中

no guarantee!

聖保祿幼兒園簡章 :

<本校不負責介紹或保送兒童入任何幼稚園或小學>

原帖由 valentinored 於 11-6-9 00:41 發表
大家好,我係新手媽咪,bb四個月大,正計劃遲下俾佢返nursery, 想請教St. Paul nursery / kindergarten 係咪一定升St Paul primary?  Thanks.

無guarantee但機會一定比外人高!
仲有一提, St Paul's Convert 小學部係私校收生不是用派位方法, 地址冇關係的!

我們好多都不是舊生但也中獎, 唔試機會一定冇, 試試看吧!!

原帖由 valentinored 於 11-6-9 13:42 發表
唔好意思,仲想問:
如果無guarantee入小學,我又唔係舊生,又無地址,原校升小學機會有幾大?

啲小朋友瞓醒會排隊隊畀老師紮辮的,
午飯又要切水果分畀小朋友食... ... 啲老師真係好勞碌架!

原帖由 sunny_day 於 11-7-19 09:34 發表

Thanks for your advice.
Yes, really need a 梳 as they nap in school. Just think of is it better not to comb 辮 as not comfortable to  sleep and when wake up, the 辮 will become a mess.

非常Happy!!
佢地覺得係玩之嘛!
全日成班friends有得玩又一齊瞓覺, 食飯,
呢D生活一定好enjoy的, okay架!!

原帖由 v_vcsl 於 11-7-19 12:15 發表
我其實好想阿女讀到spn,所以我考慮緊明年試下in,不過我又覺得佢得兩歲就要返全日班好似好慘0甘,我見返學時間係早上8點幾至下午5點半,真係好長時間,想問各位已有小朋友讀緊既或係已畢業既家長,你0地既小朋友0甘細個讀全日制 ...

School time schedule :
From 0845~1630 only
(Nap time around 1215~1430)
‹ 上一主題|下一主題