用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 宣道幼稚園 九龍塘宣道幼稚園2006K1家長請進
樓主: TWLI
go

九龍塘宣道幼稚園2006K1家長請進 [複製鏈接]

Re: 九龍塘宣道幼稚園2006K1家長請進

哦!原來都有三位老師,咁我就放心哂囉! 最緊要係幫助到小朋友建立自信心,這是我一直找尋理想的幼稚園了.

原原 寫道:
各位媽咪:

請放心! 宣幼按教署批準的課室人數, 分两個大課室(43人)和三個小課室(約30人), 教署規定師生比例是1:15, 故三位都是正式合資格教師, 分組教授; 每年會重新分組, 編排同學和老師。
       我的囡囡都是性格被動、怕羞, 但K2老師都比機會佢代表班級上台背誦金句, 對她建立自信心和膽量有很大的帮助, 因宣幼的學生人數不多, 有很多表演機會。

:

重有一個多星期你決定,皆因13號都要交其他雜費,預計要$1500左右.交完雜費應該都唔會太多人會放棄囉!

FatherJ 寫道:
[quote]
JadeCheung 寫道:
FatherJ,
但好似得一個老師一個助教,1:22呢!
你係咪都會選宣幼呀?

等太座最後決定.[/quote]

果然係宣幼支持者!   

liguligu 寫道:
我一知道宣道收了我仔仔, 我立刻放棄了根德園, 連書簿費及校服費都無交!    [quote]

Lion_King,
謝謝你的解答,因為對宣幼認識不深,以至好多疑問,恐怕選擇了一間不合適的學校給小朋友,但現在已明白一切.覺得宣幼好適合我囡囡成長的地方!   

我都有諗過待囡囡開學後,讓她返兒童崇拜囉! 你係咪而家返緊?

Kin_Ma 寫道:
有沒有家長考慮會返宣幼的九龍塘宣道會的聚會?

聽日係咪可以唔帶小朋友去架? 係咪唔使要立刻決定小朋友的校服size?

tommyzoe,
能夠找到一間心儀的學校真的好開心,恭喜你!
學芝娃娃話齋:你都可以多d上bk一齊分享下啦!

我今日好早就到o左學校啦!(9:15左右)我已經返o左屋企添! D老師好有耐性答我問題,因為我唔知點填,又唔知應該買咩Size的校服,不過買o左到時唔o岩都可以換架!
我重見到個媽咪重好有心機拍攝學校添!我冇帶囡囡去,忘記帶個機去拍一拍比囡囡睇,等佢對學校印象深d,快d適應添!o個個媽咪會唔會就係你o地呀?

要七月先知校車路線呢! 我都驚要兜好大個round先到學校.都幾擔心!

買校服果日,我去果段時間好似都係冇乜女仔添!比率真係差咁遠?
照計am班會多過pm班架喎!可以咁o岩am班的媽咪/爸爸冇上bk啦!

TWLI 寫道:
數落就係男仔多過女仔好多,但係買校服嗰日又見唔少女仔,真費解! 仲有係點解禁少am友嘅?

乜咁多個轉到a.m.呀?學校係幾時通知你o地架?我已經寫o左兩封轉a.m.班的信,但冇聲氣呀!

TWLI,
我估係5月13日果日好多人冇去,所以多o左好多a.m.位.我囡囡原本係後備生,唔知會唔會因為係咁,所以要排隊去a.m.班呢?

p.m.冇人讀咪會call後備生囉!
我今日再打返學校問下先!不過係咪應該找校長??

我今日都打過比胡小姐了,佢話要等8月先知喎,而家a.m.班full哂!

相信等轉a.m.就真係再要等八月有人放棄先得咯!到八月要交學費先知再有冇人放棄! 我轉唔到呀!

同意!因為有部份家長仍然等待自己心儀的幼稚園,假若被心儀的幼稚園收了,書簿費當然也會放棄啦!

TWLI 寫道:
SWAHLAM,
我估仍然退學嗰D係冇買書部校服嘅家長,之前留咗位。而家可能有家長主動提出放棄,又或者宣幼見他們缺席買嘢而查問他們的意向而放棄,故此仍有學位。不過也不能排除有少數堅持留位到開學才放棄。

[quote]
SWAHLAM 寫道:
有d家長真係留幾間幼稚園位, 然後先至續間放棄.  我諗遲d可仲有位.
[/quote]

因為囡囡而家返緊a.m.每朝早我同習慣同囡囡一齊起床及送佢去巴士站(婆婆揍)我囡囡好enjoy朝早同我一齊的時間,如果佢返p.m.我就無法送佢上校車(返宣幼將要坐校車)好多時我望住佢上o左巴士再同我byebye架!佢每天的要求就是希望我送她往巴士站,所以我o地都好希望能轉到a.m.囉!

[quote]
jenjen 寫道:
JadeCheung,
點解禁想轉a.m. p.m.有什麼不好 我只係八卦吓 [quote]

謝謝!承你貴言!

jenjen 寫道:
原來如此!之前我都想轉a.m.但要好早起身,怕囡囡唔夠瞓影響學習,所以取消lee個念頭 : 希望你哋能轉到a.m.啦
[quote]
JadeCheung 寫道:
因為囡囡而家返緊a.m.每朝早我同習慣同囡囡一齊起床及送佢去巴士站(婆婆揍)我囡囡好enjoy朝早同我一齊的時間,如果佢返p.m.我就無法送佢上校車(返宣幼將要坐校車)好多時我望住佢上o左巴士再同我byebye架!佢每天的要求就是希望我送她往巴士站,所以我o地都好希望能轉到a.m.囉!

[quote]
jenjen 寫道:
JadeCheung,
點解禁想轉a.m. p.m.有什麼不好 我只係八卦吓 [quote]
[/quote]

係就好lu!

TWLI 寫道:
am禁少女生,相信pm女生可轉am機會較大。

am class:
1. Wesley-Lam /林昊言 (Wesley)-- 男--OCT06--(Whampoa )
2. liguligu /Ryan--男--SEP13--( )
3.Y-3 / Ryan-----男---Dec--( )
4. alley_fun /TungTung--男--SEP15--(Tai Po)
5. Kin_Ma /KinKin--男--JUL30--(未定住處)
6. Lam Lam --女--APR26

pm class:
1. WailaamMon/Minnie Wong--女--DEC11--(Fanling)
2. Carmanlee /黃稱揚--男--AUG09--(葵涌)
3. JadeCheung/Kiki--女--JAN09--(將會係Diamond Hill)
4. SWAHLAM /Oscar Lam--男--MAY04--(黃大仙)
5. Fatherj/Raphael -- 男 -- SEPT26
6. jenjen/Natalie--女--MAR21--(西貢)
7. fionayeung/Ng King Ting --男--Jan07(西貢/黃大仙)

jenjen,

九月一號先開學呀!八月一號係註冊咋!重有三個月先o岩!不過我都等得幾心急!

其他問題我都想知呀!
第一日開學,唔知可唔可以同小朋友一齊上堂 時間是否3小時or短d 有冇茶點 自備or學校安排

jenjen 寫道:
仲有兩個月就開學啦
第一日開學,唔知可唔可以同小朋友一齊上堂 時間是否3小時or短d 有冇茶點 自備or學校安排
請各位家長提供資料,謝謝
‹ 上一主題|下一主題