用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 請問關於心理學家做嘅智能評估
go

請問關於心理學家做嘅智能評估 [複製鏈接]

想問下心理學家同小朋友做IQ test 嘅過程做法內容係咪秘密到一定唔可以俾家長在場?如果小朋友唔合作、扭計或專登作對做錯,咁係咪會影響最後的評分或結果?有無媽媽試過?準確性或可信性高唔高?係咪都係一定要小朋友單獨自己做?一定唔俾阿媽陪?唔合作點算?有咩辦法?請指教!
   1    0    0    0

我係擔心分數因唔合作而拉低,我驚人哋(主流)睇完個分數會當咗佢係有智障,你知啦,到時人哋係睇報告,唔會喺心入面幫你升級吖嘛!好擔心!
你哋小朋友幾多歲做IQ test 㗎?

唔該哂!

我小朋友四歲幾,由於要申請國際學校,所以對方要求要交埋IQ test report, 咁佢未夠五歲,會唔會更唔準?如做嘅流程一樣,咁結果又會唔會顯得能力低咗呢?(四歲同五歲各方面能力點都有唔同掛,但做同一套test咁咪低分咗囉???)

pollybell  你係咪APPLY EFS?????  發表於 12-5-25 21:38

唉,咁即係話同一套工具、同一個test、大家都係心理學家,但唔同人,就會有唔同結果,真係又唔準,更唔公平,又無準則,真係唔知發明呢d嘢嚟做乜,可憐嘅係,做得比預期差時,害到人哋有主流都讀唔成!真係無稽!

只係有感而發,喺小朋友嚟講,從來無公平呢兩個字出現過,如果唔係,佢哋就唔駛窮一生嘅努力,都未必能夠得到人哋與生俱來的能力,路比人難行,就連所謂歷史悠久嘅測試,都俾唔到公正嘅結論,就算好多嘢都做到,又有咩用?答案係:「你過咗時兩秒,所以你嘅得分顯示咗你變成智障!」真係可笑!

有機會結論係:小朋友對住陌生人及陌生環境,有家長陪下表現到,智力可能係正常;否則,無人陪、慢熱、唔合作、醫生無耐性,咁個小朋友就變成智障,可笑嗎?公平嗎?真正反映智力嗎?做阿媽嘅,無耐嗎?

其實係咪應該檢討下個IQ test 嘅制度呢?自傾嘅特徵,如慢熱、問幾次至有反應等等,影響咗表現,點解因此就變成智障呢?如果可以有IQ test specific for 自傾小朋友而設計,如俾多五秒作答,咁結果可能完全唔同,最少作為阿媽嘅,知道小朋友自傾下真正嘅智力情况!
‹ 上一主題|下一主題