用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 德望有second in,收嘅機會率
go

德望有second in,收嘅機會率 [複製鏈接]

德望收210人,如果2nd係喺26号半日in哂少朋友,由0800-1300開始,每15分鐘in一個group,而每group見10個小朋友同家長,即係200位,唔通有其他2nd in時間?或者每group更多人?又或者hold左一部份位????

3    0    1    0

引用:+即係有2ND+IN,當入左架啦!

原帖由 hastalavista 於 13-01-09 發表
即係有2ND IN,當入左架啦!
點會有咁容易?可能一group20個小朋友

回覆:德望有second in,收嘅機會率

當日就會大約知道機會有幾大了

回覆:hastalavista 的帖子

千祈唔好灰心,我收到2nd in通知前確實係好灰,考八間唔係waiting就係reject,只有屋企樓下有全日offer,所以都當今次機會好微,因為太多叻嘅小朋友同家長,學校要揀都係會揀"風險低,成功率大"嘅小朋友,加油吧

LAWYIMYU    發表於 13-2-25 13:39
hastalavista  唔輪到自己講唔灰心, 就算係收到2ND 信, 都只有1/3 機會, 現在收的是REJECTED 信, 唔死心既話, 其實都唔知仲有咩野可以做.....  發表於 13-1-10 12:53

引用:唔係想潑冷水,+不過計開機會率我又計下.K收

原帖由 yslgirl 於 13-01-10 發表
唔係想潑冷水, 不過計開機會率我又計下.
K收180人, 而大約只有7-8成人升返小一, 咁即係會有大約45人無得上 ...
上唔上到小學已經未諗到,何況依家感覺係買六合彩...

LAWYIMYU    發表於 13-2-25 13:40

回復 kbi 的帖子

好同意你講法

睇過近日嘅post,好似second in小朋友數目不多

希望個個second in小朋友都收啦!!!!

回覆:MissMusic 的帖子

又要爭崩頭....

回覆:Kafather 的帖子

咁就無爭得咁犀利

引用:我估200幾人 +

原帖由 Kafather 於 13-01-20 發表
我估200幾人
如果就算三百幾都好吖,起碼兩個揀一個

引用:我覺得德望係一間好學校,+校園靚,+唔洗講,+

原帖由 yslgirl 於 13-01-20 發表
我覺得德望係一間好學校, 校園靚, 唔洗講, 幼, 小, 中同一個site, 培養歸屬感very good, o係度讀既學生都有 ...
我本人覺得就算原校收九成,但自己小朋友讀唔上小學都已經好了不起,囡囡如果他日跟唔上要出局都可接受,因為強行讀落去嘅結果唔會係win win,正如好多小學家長俾小朋友去讀大量課外班,並不等如一定名列前茅,所以本人都得隨緣

LAWYIMYU    發表於 13-2-25 13:42

引用:Yslgirl:++我都有類似諗法,其實我今次會抱

原帖由 Virginia_Arare 於 13-01-21 發表
Yslgirl:  
我都有類似諗法,其實我今次會抱平常心試一試,GH 今年改制要過埋 2nd in 先收,相信佢哋都想謹 ...
三年後係點無人知,自己小朋友將來嘅能力亦無人知,我小朋友培道收左佢,幼稚園&小學都幾好,但中學係band2,如果無其他offer,我亦會願意俾佢讀,因為九年後更加無人知,我盡了本份就無悔了

yslgirl  若果德望收您囡囡, 又好似無理由因唔係100%收而唔比佢讀, 始終德中好培道幾多下...選龍最基本都要您甘心比佢直上...  發表於 13-1-21 23:12

引用:Quote:ivvibb+發表於+13-1-21+17:45+其實我

原帖由 sarubuta 於 13-01-21 發表
""不過我都有一個疑問, 若然某一年嘅k3學生平均水平提升, 學校會否仍已70% 或 80% 作為一個指標去收自己kg ...
其實d band1學校只係當小朋友同家長係一盤棋呢個係事實,用佢地保名聲亦係事實,,可惜我又想參與呢盤棋局,唯有in左先,收左後努力爭取做"車馬炮"!

引用:題外話:+岩岩同朋友傾開....佢叫我估GH+小

原帖由 hastalavista 於 13-01-22 發表
題外話:

岩岩同朋友傾開....
所以咪有咁多人報名參賽,直頭係博一博啦,09年仲有會考時,有14分有85%....值博好高!

引用:Quote:elee829+發表於+13-1-22+12:31+所以

原帖由 ting-ma 於 13-01-22 發表
haha..咁條數咪係咁計lor~~
after get offer 的70% (for P.1 offer) x ??% (F.1 offer) x 85% = enter U p ...
哈哈,係囉,就係計"機會率"之嘛

‹ 上一主題|下一主題